Szilárda
-4 °C
3 °C

Az SZDSZ Draskovicsot győzködi

2004.09.09. 21:07
Az SZDSZ-frakció kétnapos velencei ülésén "vendég" volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt és Draskovics Tibor pénzügyminiszter is. A szabad demokraták támogatásukról biztosították a leendő kormányfő elképzeléseit, az adótörvényről azonban még folynak a viták. Csütörtök este kiderült az is, hogy az SZDSZ Világosi Gábort jelöli Wekler Ferenc utódjául a parlament alelnöki székében.
Az SZDSZ-frakció támogatja Gyurcsány Ferenc elképzeléseit a kormányzati ciklus hátralévő két évéről - mondta Horn Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő, ügyvivő az MTI-vel csütörtökön, miután a képviselőcsoport kétnapos velencei ülésének résztvevői megbeszélést folytattak a miniszterelnök-jelölttel.

Határozottan és egyértelműen

"Biztattuk a miniszterelnök-jelöltet, hogy határozottan és egyértelműen vállalja fel azokat a dolgokat, amiket még meg lehet csinálni, és jelezze ugyanakkor azokat, amikről már azt gondoljuk, hogy nem teljesíthetők a hátralévő két évben" - jelentette ki Horn.

Világosi Gábor országgyűlési képviselőt jelöli az SZDSZ a parlament alelnökének. Az SZDSZ-nek azt követően kellett döntenie a posztról, hogy Wekler Ferenc lemondott erről a tisztségről. A szabad demokrata politikust amiatt érték támadások, hogy szőlőültetvény-telepítés címén százmilliós nagyságrendű állami támogatást vett fel.

Lesz adócsökkentés

Horn Gábor közölte: Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki szintén részt vett a frakcióülésen, ismertette a gazdasági és pénzügyi helyzetet, az adó- és költségvetési elképzeléseket. Mint mondta, az adókérdések terén úgy tűnik, hogy egy kétkulcsos rendszerben sikerül majd megállapodni, "a mértékben és a számokban van még vita". A koalíciós pártok, illetve a kormány a következő néhány napban még egyeztet a vitás kérdésekről.

A találkozó után Kuncze Gábor pártelnök kijelentette, abban egyetértettek Gyurcsány Ferenccel, hogy "jövőre lesz adócsökkentés".

Kulcsok és százalékok

Az Index információi szerint péntek reggel 7 órától a Pénzügyminisztériumban egyeztet a két párt és Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Mint ismert, a parlamentnek a jövő hét végéig be kell nyújtaniuk az adótörvényeket. A kétkulcsos adórendszerrel az MSZP-nek vannak fenntartásai, információink szerint egy 20 és egy 36 százalékos adókulcsról tárgyalnak, a sávhatár 2,5 millió forint vagy akörül lenne. A kétkulcsos adórendszer elfogadása esetén a Pénzügyminisztérium azonban egy magasabb, akár 40 százalékos adókulcsot szeretne.

A minisztériumnak vannak számításai a háromkulcsos SZJA-rendszerre is. Az SZDSZ nem támogatja sem a kamatadó, sem egyéb új adó bevezetését. Lényegében az SZJA-tábla tekinthető az utolsó fontos kérdésnek, az ÁFA-kulcsok nem változnak, az iparűzesi adónak pedig további 25 százaléka, azaz összesen 50 százaléka lesz leírható a társasági adó alapjából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!