Szilárda
-4 °C
3 °C

Fidesz: pótköltségvetésre van szükség

2004.09.08. 19:05
A Fidesz úgy véli, pótköltségvetés beterjesztésére van szükség, mivel az államháztartás hiánya messze meghaladta a tervezettet. Varga Mihály szerint a hiány mértéke 120 milliárd forint. Draskovics Tibor pénzügyminiszter ugyanakkor úgy értékelte, hogy a csatlakozás miatt sok tényező nem volt előre kiszámítható, de ma már pontosan látnak előre, és kemény kézzel őrzi az egyensúlyt.
A Fidesz szerint másodszor is megbukott az idei költségvetés, ezért pótköltségvetés beterjesztésére van szükség, mondta Varga Mihály frakcióvezető-helyettes szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A tények ismeretében is maradhat-e a helyén Draskovics Tibor pénzügyminiszter? - tette fel a kérdést a sajtótájékoztatón Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az államháztartási hiány mértékére utalva.

A PM kevesebbel számolt

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi közlése szerint az első nyolc hónapban 1.192,3 milliárd forint volt, a prognózis 1.165,8 milliárd forintos deficittel számolt.

Az első nyolc havi hiány az éves előirányzat 100,6 százaléka. Áder János kijelentette, mivel a hiány messze meghaladta a tervezettet, és a kormány az utolsó pillanatig cáfolta ezt a tényt. Varga Mihály a Fidesz-kormány pénzügyminisztere szerint a hiány mértéke 120 milliárd.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos költségvetési törvény szerint az államháztartási hiánynak a GDP 3,8 százalékának kellene lennie, ám az év végére várhatóan ennél jóval nagyobb lesz a deficit.

Draskovics: kemény kézzel a jövőbe

A kormányfebruár óta korábban nem tapasztalt kemény kézzel őrzi az államháztartás egyensúlyát, s ez érvényesül a jövőben is, jelentette ki a pénzügyminiszter szerdán Budapesten, miután Gyurcsány Feren miniszterelnök-jelölttel gazdasági szervezetek, illetve vállalatok vezetőivel tárgyalt a jövő évi adó- és költségvetési politikáról.

Draskovics Tibor a költségvetéssel kapcsolatban mindenkit mérték- és aránytartásra biztatott, hozzátette, azt már korábban is lehetett látni, hogy az ország európai uniós csatlakozása előre pontosan nem megítélhető módon hat majd a költségvetésre.

A pénzügyminiszter elmondta, ma már látják azokat a pontokat is, ahol nagyobbak lesznek a kiadások, mint amivel előzetesen számoltak

Arra a kérdésre, hogy a Standard and Poor's leminősítheti Magyarországot a magas államháztartási hiány miatt, a pénzügyminiszter közölte, a magyar gazdaság és az államháztartás helyzete nem ad okot arra, hogy negatívabban ítéljék meg Magyarországot mint korábban. Hozzátette, a 25 európai uniós tagállamnak több mint a fele jelentette be, hogy nagyobb lesz az államháztartás hiánya a tervezettnél.

Nagy mértékben szűkült az államháztartási kereslet

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy az idénre meghatározott 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány 1,3 százalékos hiánycsökkentést jelent. Kifejtette, a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az idén a bruttó hazai termék 1,7 százalékával szűkült az államháztartási kereslet. Ezt Draskovics Tibor fantasztikus lépésnek nevezte, szerinte Európában nincs olyan ország, amelyik ennek a keresletmérséklődésnek akárcsak a felét is elérte volna.

Ugyanakkor elismerte, hogy az államháztartási hiány mértéke a hitelesség próbakövévé vált.

Gyurcsány: oktalanul pesszimisták a vélemények

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány most hogy az államháztartás hiánya már meghaladta a tervezett összeg száz százalékát, Gyurcsány Ferenc kifejtette: ezzel kapcsolatban a mostanában napvilágot látott az oktalanul pesszimista vélemények a valóságos helyzet nem kellő ismeretén alapulnak.

A kormányfőjelölt elmondta, szeptember folyamán adnak majd számot az idei költségvetés, és az államháztartás helyzetéről, valamint arról, hogy jövőre milyen változtatásokat kívánnak végrehajtani az adótörvényekben. Ehhez hasonlóan szeptemberben hozzák nyilvánosságra a jövő évi költségvetési terveket is.

Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, hogy az idén a gazdaság 4 százalék körüli növekedést produkál majd, miközben nő a reáljövedelem, a forint pozíciója erős, és a tőzsdeindex meghaladja a 12 000 pontot.

Arra a kérdésre, hogy megtartja-e pozíciójában Draskovics Tibor pénzügyminisztert, elmondta, most a programról tárgyalnak, ha ebben megegyeztek, akkor a struktúra kialakítása következik és majd csak ezt követően lesz szó arról, hogy ki legyen az új kormány tagjai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!