Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elemzők szerint 'rettenetes' az állami gazdálkodás

2004.09.03. 14:58
Londoni elemzők szerint eddig sem volt rózsás a helyzet, de ha Draskovicsnak mennie kell, még jobban szétesik a magyar gazdaság. A Merrill Lynch szerint a jövőre tervezett 4,1 százalékos deficit tartása is nehéz lesz, egyebek mellett éppen azért, mert várhatóan az idei hiány is öt százalék felett lesz.
Londoni befektetési házak új elemzései szerint a nyáron "csalódást keltő" volt a magyarországi költségvetési helyzet, és Draskovics Tibor pénzügyminiszter megtartása lenne a legfőbb biztosíték arra, hogy a költségvetési politika ne forduljon még populistább irányba a kormányváltás után.

Túltervezik

A Merrill Lynch londoni befektetési irodája által pénteken kiadott, befektetőknek összeállított havi feltörekvő piaci helyzetelemzés szerint a költségvetés teljesítménye "júniusban rettenetes volt és júliusban sem látszott kedvező fordulat" ehhez képest.

A 32 milliárd forintos júliusi hiányról a cég elemzői azt írták, hogy jóllehet az sokkal alacsonyabb volt a pénzügyminisztérium által előzetesen jósolt 89 milliárd forintnál, "ez nem sokat jelent, a pénzügyminisztérium következetesen hajlik a magasabb hiányjóslatokra, amelyek után elmondhatja, hogy a tényleges deficit alacsonyabb lett a vártnál".

Az első hét hónapban felhalmozott 1072 milliárd forintos hiány az egész évre jósolt deficit 90,5 százaléka volt, ami azt jelenti, hogy "csak valamilyen csoda révén" lehetne tartani a kormány által kitűzött 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt - áll a befektetési ház elemzésében. A Merrill Lynch jelentése szerint a ház 2004-re 5,4 százalékos magyarországi hiánnyal számol, még nagyobbal, mint az MNB által jósolt 5,2-5,3 százalék.

Nehéz lesz

Az elemzés megjegyzi, hogy a pénzügyminisztérium továbbra is tarthatónak mondja a hivatalos idei deficitcélt, és "van is néhány eszköze, például bizonyos év végi kifizetések áttolása 2005-re".

A Merrill Lynch szerint a jövőre tervezett 4,1 százalékos deficit tartása is nehéz lesz, egyebek mellett éppen azért, mert várhatóan az idei is öt százalék felett lesz, de legfőképp azért, mert a kormány nem hozta meg a politikai döntést "a fájdalmas adóemelésekről", vagy azokról a területekről, amelyeken csökkentené a kiadásokat, jóllehet általában ezek az előfeltételei bármely érdemi és fenntartható költségvetési szigorításnak.

A rövid távon várható pénzügypolitikai lépésekről a Merrill Lynch elemzői azt írták, hogy az idén még 1,5 százalékpontos jegybanki alapkamat-csökkentést várnak, jövőre pedig összesen két százalékpontost, aminek révén 2005 decemberére 7,50 százalék lenne az MNB alapkamata. Ez azt is jelentené, hogy az euróövezeti kamatszint feletti forinthitel-felár a jelenlegi - a forintra felértékelődési nyomást gyakorló - kilenc százalékpontról jövő év végére 4,5 százalékra szűkül.

Bátorítás

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (DrKW) által pénteken kiadott napi európai feltörekvő piaci helyzetjelentés szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt tett bátorító kijelentéseket arról, hogy a kormánynak el kell indulnia a költségvetés kiegyensúlyozása felé, és arról, hogy szeptember végéig nem lesznek változások a kormányban.

Ez azt is jelenti, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter pozíciója legalább addig biztosnak tűnik, de az már bizonytalan, hogy az új miniszterelnök középtávon is ragaszkodni fog-e Draskovicshoz. A Dresdner londoni elemzőinek megfogalmazása szerint Draskovics esetleges menesztése "csökkentené a még populistább gazdaságpolitika jövőbeni elkerülésének esélyeit".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!