Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három szabad százalékot adna az adózóknak az SZDSZ

2007.10.02. 13:44
Azt szeretné az SZDSZ, ha az eddigi kettő helyett három százalék felhasználásáról rendelkezhetnének az adózók. Az úajbb egy százalékból fedeznék a civil szervezetek működését.

Az SZDSZ azt javasolja, hogy az adófizetők a jövőben személyi jövedelemadójuk három százalékáról rendelkezhessenek, az eddigi két százalék helyett, mert ez lehetővé tenné az állami kivonulást a civil szféra finanszírozásának területéről, jelentette be Horn Gábor és Gusztos Péter, a párt két ügyvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A javaslatot a liberális párt az adótörvényekhez kapcsolódóan terjeszti az Országgyűlés elé. Szeretnék elérni, hogy a civil élet finanszírozásából teljes egészében vonuljon ki a politika. Az egy százalékkal bővítés a költségvetésnek nem jelent többletterhet. Annyi pénzről van szó, amennyit az állam a civil és egyházi finanszírozásra jelenleg pluszban fordít, magyarázta Horn Gábor.

Az új rendszerrel azt szeretné elérni az SZDSZ, hogy a civil szervezetek és az egyházak az állampolgárok megszólításában legyenek érdekeltek, ne pedig abban, hogy a politikával keressék a kapcsolatokat. "Akár úgy, hogy a parlament szavaz az egyházi kiegészítésről, akár úgy, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramban osztogatnak pénzeket" - fűzte hozzá Horn Gábor.

A liberálisok egyfajta vócser-rendszer bevezetését is javasolják; ennek lényege, hogy az inaktívak is rendelkezhessenek az átlagos felajánlások mértékben. Az új rendszerben azok a civil szervezetek és egyházak, amelyek közfeladatot látnak el, a továbbiakban is kapnának normatív támogatást.

Gusztos Péter azt hangsúlyozta, hogy a javaslat nem jelent forrásszűkülést az egyházaknak és a civil szervezeteknek. Az a lényeg, hogy nem a politika osztogat, hanem az állampolgárok rendelkeznek.