Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Három szabad százalékot adna az adózóknak az SZDSZ

2007.10.02. 13:44
Azt szeretné az SZDSZ, ha az eddigi kettő helyett három százalék felhasználásáról rendelkezhetnének az adózók. Az úajbb egy százalékból fedeznék a civil szervezetek működését.

Az SZDSZ azt javasolja, hogy az adófizetők a jövőben személyi jövedelemadójuk három százalékáról rendelkezhessenek, az eddigi két százalék helyett, mert ez lehetővé tenné az állami kivonulást a civil szféra finanszírozásának területéről, jelentette be Horn Gábor és Gusztos Péter, a párt két ügyvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A javaslatot a liberális párt az adótörvényekhez kapcsolódóan terjeszti az Országgyűlés elé. Szeretnék elérni, hogy a civil élet finanszírozásából teljes egészében vonuljon ki a politika. Az egy százalékkal bővítés a költségvetésnek nem jelent többletterhet. Annyi pénzről van szó, amennyit az állam a civil és egyházi finanszírozásra jelenleg pluszban fordít, magyarázta Horn Gábor.

Az új rendszerrel azt szeretné elérni az SZDSZ, hogy a civil szervezetek és az egyházak az állampolgárok megszólításában legyenek érdekeltek, ne pedig abban, hogy a politikával keressék a kapcsolatokat. "Akár úgy, hogy a parlament szavaz az egyházi kiegészítésről, akár úgy, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramban osztogatnak pénzeket" - fűzte hozzá Horn Gábor.

A liberálisok egyfajta vócser-rendszer bevezetését is javasolják; ennek lényege, hogy az inaktívak is rendelkezhessenek az átlagos felajánlások mértékben. Az új rendszerben azok a civil szervezetek és egyházak, amelyek közfeladatot látnak el, a továbbiakban is kapnának normatív támogatást.

Gusztos Péter azt hangsúlyozta, hogy a javaslat nem jelent forrásszűkülést az egyházaknak és a civil szervezeteknek. Az a lényeg, hogy nem a politika osztogat, hanem az állampolgárok rendelkeznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!