Két szavazattal Fodor nyerte az elnökválasztást

2008.06.07. 13:45

Fontosabb részletek
  • Fodor Gábor lett az SZDSZ új elnöke.
  • Kóka a szavazás előtt az mondta, a koalíciót végleg el kell feledni, és bátor adócsökkentést kell kiharcolni.
  • Fodor arról beszélt, hogy Kóka eddigi elnöksége kudarc volt, és nyitnia kell a pártnak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lakos Imre megkérte a küldötteket, hogy dőljenek hátra, és elkezdte Lázár Ervin Az élet titka című meséjét mondani. A mese tanulsága, hogy mindenkire vár egy feladat az életben, csak szeretet és tiszta szív kell hozzá.
  • Hankó-Faragó Miklós újra erős, megkerülhetetlen SZDSZ-t akar, ehhez szerinte fegyelmezett csapat kell, ahol a feladatokból mindenki kiveszi a részét. Beszélt az SZDSZ-hez való kötődéséről, és arról, hogy tudja, mit várnak el a szavazók. Hiteles politikusok kellenek a győzelemhez, bíztatta az ügyvivőket, hogy szavazzanak rá.
  • Badacsonyi Szabolcs nem akar az elnökjelöltekkel foglalkozni, őt inkább az SZDSZ jövője érdekli, amihez persze kapcsolódik az elnök személye, de nem foglalt állást egyik jelölt mellett sem. A párt egységéről beszél, amihez közös célokra van szükség. Szerinte a kiosztott szórólapok között nincs érdemi különbség.
  • Skaliczky Andrea szerint az SZDSZ sokszínű, a legszélsőségesebb nézetek is közel vannak egymáshoz. A küzdelem nem lehet testvérháború, figyelmeztet. Hangsúlyozza a vidéki politikusok munkájának fontosságát, szerinte nélkülözhetetlenek az országos politikában.
  • Weinek Leonárd zuglói polgármester egységre buzdította a pártját. Konrád Györgyöt idézve elmondta, az SZDSZ a jó pillanataiban egy jazzbandára hasonlít. Szerinte vasárnaptól új helyzetet kell teremteni, és le kell zárni a vitákat, a zenekari hasonlatnál maradva azt mondta, nem árt, ha ugyanazt játssza a zenekar és nem lökdösik egymás könyökét hegedűlés közben.
  • Az MSZP szempontjából nincs jelentősége annak, hogy Kóka János, vagy Fodor Gábor lesz-e az SZDSZ elnöke, a nyár közepén egyeztetést kezdenek a liberális párttal, ahol ismertetik azokat a kormányzati céljaikat, amelyekben a támogatásukra számítanak. - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a párt frakcióvezetője.
  • 346 szavazattal Fodor Gábor lett az SZDSZ elnöke. Kóka János 344 szavazatot kapott. Összesen 694-en vettek fel szavazólapot, 693 szavazó cédula volt az urnákban, három szavazat volt érvénytelen.
  • Kemény, kiélezett harc volt, köszönte meg Fodor Gábor a támogatást. A feladat rendkívül felemelő és rendkívül nehéz, meg fogom hálálni a bizalmatokat. Köszönetet mond azoknak is, akik nem szavaztak rá.
  • Fotó: Huszti István
    Fodor Gábor kitüntetettnek érzi magát, mert olyan székben fog ülni, ahol korábban Kis János, Tölgyessy Péter, Pető Iván, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Demszky Gábor és Kóka János ültek. Külön megköszönte Kóka Jánosnak az elmúlt egy évet. Arról beszél, hogy a tagsággal együtt sikerre viszi a pártot. Szavait gyakran erős taps kíséri.
  • Fodor a pulpitusra hívja Kóka Jánost, hogy kezet fogjon vele. A kampányt folytatva az általa támogatott ügyvivőkről beszél, és Demszky Gábor megválasztására buzdít. Sikeres és hiteles pártot akar. Egy csapatot akar maga mögött tudni, hogy megkerülhetetlen politikai erő legyen az SZDSZ.
  • Kóka János kap szót, rövid felszólalásában arra kéri támogatóit, hogy egységesek legyenek, hogy sikeres lehessen az SZDSZ az EP-választáson.
  • Az eredményhirdetés után megkezdődik az ügyvivőkről szóló szavazás, a küldöttek 12 nevet jelölhetnek be a szavazólapon.
  • Fotó: Huszti István
    Ahhoz, hogy Fodornak minimális esélye legyen sikeres pártot csinálnia, olyan ügyvivői testületet kellene a küldöttgyűlésnek választania, amiben az ő emberei vannak többségben. A másik nehézség a frakcióegység biztosítása lehet, a frakcióban ugyanis vannak olyan teljesen nyíltan Fodor-ellenes képviselők, akik kellemetlenkedhetnek makacsságukkal az új elnökkel.
  • Fodor Gábor mindjárt sajtótájékoztatót tart. Az ügyvivőkről szóló szavazás egy óra múlva ér véget, addig szünetel a küldöttgyűlés.
  • 1990. április-1991. november: Kis János (korábban megbízott elnök)
    1991. november-1992. november: Tölgyessy Péter
    1992. november-1997. április: Pető Iván (1994-ben, 1996-ban újraválasztották)
    1997. május-1998. május: Kuncze Gábor
    1998. június-2000. december: Magyar Bálint
    2000. december-2001. június: Demszky Gábor
    2001. július-2007. március: Kuncze Gábor (2003-ban és 2005-ben újraválasztották)
    2007. március-2008. június: Kóka János
    (MTI)

  • Fodor Gábor 1962. szeptember 27-én született Gyöngyösön. 1987-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi doktorátust szerzett. 1984-86 között a Szakkollégiumi Értesítő főszerkesztője. 1988-89-ben a Bibó István Szakkollégium nevelőtanára, ezzel párhuzamosan 1988-90 között szabadfoglalkozású kutatóként a Soros Alapítvány által támogatott Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa.

    1988. március 30-án a Fiatal Demokraták Szövetségének egyik alapító tagja, szóvivője, 1993 áprilisától a párt egyik alelnöke volt. 1993 novemberében kilépett a Fideszből. 1994 októberétől a Szabad Demokraták Szövetségének tagja, 1996 novemberétől az SZDSZ ügyvivője, 2003 óta a párt Heves megyei szervezetének elnöke.

    1994. július 15-től 1995. december 31-ig a Horn-kormány művelődési és közoktatási minisztere volt. Az 1994-es választások óta minden ciklusban az SZDSZ színeiben jutott mandátumhoz. Fodor Gábor az SZDSZ 2007. március 30-31-én megtartott tisztújító küldöttgyűlésén elnökjelöltként indult, de akkor Kóka Jánossal szemben alulmaradt az elnöki posztért folyó választáson. 2007. május 7-től 2008. április 30-ig környezetvédelmi és vízügyi miniszterként dolgozott. (MTI)

  • "Fodor Gábort választották meg, ő az SZDSZ elnöke" - válaszolta Kuncze Gábor arra a kérdésünkre, hogy mit szól az eredményhez.
  • A legfontosabb feladatának tekinti, hogy a különböző táborok képviselői egységesen SZDSZ-esként menjenek haza. Az SZDSZ-ben valódi választás van, igazi programok versengtek, de emiatt nem lehet ellentét a párton belül. Első munkanapján hozzálát a párbeszéd és a nyitás programjának megvalósításához, leül a pártok vezetőivel. Nehéz döntések meghozatalára készül, a munkába mindenkit be akar vonni. Számít a volt elnökre, riválisára és az ő támogatóira.
  • A verseny lezárult, az eredmény teljesen jogszerű és tiszta, az SZDSZ elnöke Fodor Gábor. Szeretném, ha mindenki ehhez alkalmazkodna a jövőben, én is ezt fogom tenni és együtt fogunk dolgozni a párt érdekében, mondta az SZDSZ elnökválasztási eredményének kihirdetése után újságíróknak Kóka János volt elnök szombaton Budaörsön. Hétfőn leülnek Fodor Gáborral és arról beszélnek: miként tudják egyesíteni erőiket ahhoz, hogy az SZDSZ biztosan bekerüljön az európai és a magyar parlamentbe. "Mindenről meg fogunk állapodni és együtt fogunk működni, én ezt fogom ajánlani az elnöknek" - mondta Kóka János. (MTI)

  • Még mindig nincs meg az eredménye az ügyvivőválasztásnak.
  • Megvan az új ügyvivői testület, 669-en vették fel szavazólapjaikat, 668-an szavaztak, egy voks volt érvénytelen. A legtöbb szavazattal Kóka Jánost választották meg ügyvivőnek, ő 434 szavazatot kapott. Demszky Gábor 409 szavazattal lett ügyvivő, Horn Gábor 367 voksot kapott, Gusztos Péter 359, Wittinghoff Tamás 348, Gulyás József 347, Eörsi Mátyás 342, Szent-Iványi István 341, Csőzik László 326, Béki Gabriella 324, Világosi Gábor 283 John Emese 279 szavazatot kapott.
  • Összeállt a pártot vezető csapat, akibe a bizalmat helyezték a küldöttek, üdvözölte a megválasztott ügyvivőket Fodor Gábor. Megköszönte a csapat támogatását.
  • Most kezdődik a szavazás az országos tanács 20 tagjáról, a szavazás eredményét az SZDSZ honlapján teszik közzé. Megköszönték mindenkinek a részvételt, a szavazás után véget ér a küldöttgyűlés.
  • A szavazófülkék érintésével elindulnak hazafelé a küldöttek, a terem pár perc alatt kiürült.
  • A régi ügyvivői testület (kiemelve a kiesettek): Béki Gabriella, Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Fodor Gábor, Gusztos Péter, Horn Gábor, John Emese, Kóka János, Magyar Bálint, Szent-Iványi István, Világosi Gábor, Weinek Leonárd, Wittinghoff Tamás.

    Az új ügyvivői testület (kiemelve az újak): Kóka János (elnökként az előzőnek is a tagja volt), Demszky Gábor, Horn Gábor, Gusztos Péter, Wittinghoff Tamás, Gulyás József, Eörsi Mátyás, Szent-Iványi István, Csőzik László, Béki Gabriella, Világosi Gábor, John Emese.

  • cikkünk a témában:

    Nőtt az SZDSZ megosztottsága

    Török Gábor szerint vagy megegyezik a két oldal, vagy teljesen lenullázza a pártot a belső háború.
  • cikkünk a témában:

    Fodor közelebb hozhatja az SZDSZ-t és az MSZP-t

    A nagy nyugati hírügynökségek szerint az új elnök újra összehozhatja a két pártot.