Ágnes
2 °C
11 °C

A Fidesz lemondatná a szegedi alpolgármestert

2007.09.18. 07:20
Szegeden hasonló konstrukcióban készül együttműködésre a szocialista irányítású önkormányzat Leisztinger Tamás nagyvállalkozó egyik érdekeltségével, mint ahogyan azt a XI. kerület tette Budapesten, szintén Leisztingerékkel együtt.

A Fidesz szerint Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármestert terheli a felelősség azért, mert az újszegedi fürdőberuházás előtt - amelyben Leisztinger Tamás nagyvállalkozó lenne a szegedi önkormányzat partnere - rosszul becsültette fel a termálkutak értékét. A Délmagyarország című lap szerint az ellenzék egymilliárd forintos tévedéssel vádolja az alpolgármestert.

Túlzás az egymilliárd?

Szentgyörgyi szerint túlzás az egymilliárd, és az értékbecslőkre hivatkozva 88 millióról beszél, ennyi a "korrekt értéke" a gépészeti berendezéseknek és a termálkutaknak.

A KDNP-s Balogh László szerint a hatmilliárdos beruházásban az önkormányzat túl kevésre értékeltette a saját vagyonát, szerinte az nem egy-, hanem kétmilliárdot ér ugyanis.

Közös cég Leisztingerékkel

A Leisztinger érdekeltségével, a Hunguest Hotels Zrt.-vel közös cégbe így ezen az értéken kéne bevinni az önkormányzati vagyont az ellenzék szerint. Szeged új fürdőkomplexumot alakítana ki a Forrás Szálló mellett, az úgynevezett Gomba helyén - írja a Délmagyarország.

Vita van arról is, hogy a termálkutakat vagy a gépészeti berendezéseket adnák át az új, közös cégnek. Az ellenzéki Balogh azt állítja, hogy a kutak is a Hunguesthez kerülnének. Szentgyörgyi viszont azt mondja, hogy csak a gépészeti berendezések kerülnének az új céghez, a kutak tulajdonát nem is kérte a Hunguest, és csak használati jogot kapna a közös vállalkozás a termálforrásokra, amelyek értéke mindössze 88 millió forint.

Lemondatnák Szentgyörgyit

A Fidesz városi elnöke, Gyimesi László viszont hétfőn Szentgyörgyi lemondását követelte, pontosabban az alpolgármester leváltását kérte számon a szocialista polgármesteren, Botka Lászlón. Gyimesi szerint is egymilliárdos hiba csúszott a számításokba, és ezért a közgyűlési előterjesztést jegyző alpolgármestert terheli a felelősség.

A Fidesz szegedi honlapjáról kiderül az is, hogy a nagyobbik ellenzéki párt miért ellenzi különösen a beruházást: az önkormányzat ugyanis 1,2 milliárdos apporttal szállna be a közös cégbe, Leisztingerék pedig 260 millióval.

Később azonban a vállalkozónak lehetősége lenne az önkormányzat 80 százalékos részesedésének megvásárlására, méghozzá 1,3 milliárdos értéken, vagyis az önkormányzat nem nyerne szinte semmit a közös projekten.

Leisztinger Újbudán

Leisztinger Tamás nagyvállalkozónak nem ez lenne az első közös üzlete szocialista vezetésű önkormányzattal. Budapest XI. kerületében a vállalkozó érdekeltségei a Lágymányosi-öbölben kezdtek ingatlanfejlesztésbe. Itt is az önkormányzat apportálta az öblöt (a vízfelületet és a partot) a közös vállalkozásba, amelyben nemrégiben áttételesen egy portugál építőipari csoport, a Mota-Engil szerzett irányítást.

A közös vállalkozásba Újbudán Leisztinger építési telkeket vitt be, miközben az önkormányzat részesedése 2004 óta fokozatosan 1 százalékra csökkent a vállalkozásban, az Öböl XI. Kft.-ben. Az Öböl XI. 99 százalékát birtokló Öböl Invest cégben ma már Leisztingeréknek csak 25 százaléka van, a portugálok 75 százalékkal részesednek a holdingvállalkozásból.