Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Székely a börtönből kért politikai menedékjogot

2001.11.29. 19:55
Székely Zoltán csütörtökön levélben kért menedékjogot maga és családja számára az Amerikai Egyesült Államok, a Német Szövetségi Köztársaság és Ausztria budapesti nagykövetségénél. Az előzetes letartóztatásban lévő független országgyűlési képviselő arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy levelei továbbítását a büntetés-végrehajtási intézet megakadályozta, ezt az állítását azonban az Igazságügyi Minisztérium illetékese határozottan cáfolta.
Székely Zoltán az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatja: levélben kívánta meghívni a december 5-én kezdődő bírósági tárgyalására az Amerikai Egyesült Államok, a Német Szövetségi Köztársaság és Ausztria nagykövetségének a képviselőit, hogy kézzelfogható és tárgyszerű bizonyítékot kapjanak "a Fővárosi Főügyészség törvénysértő, hazug és politikailag fenyegető magatartásáról, amely fenyegetés kiterjed a független Magyar Országgyűlésre és a független magyar bíróságra is".

Székely Zoltán
Tájékoztatása szerint e felkérő levelekben egyben politikai menedékjogot kért a fenti külképviseletektől, illetve országoktól családja és önmaga számára, tekintettel arra, hogy - mint fogalmaz - az ügyészségi nyomozóhivatal ügyészi nyomozói minden kétséget kizáróan fenyegetően, megtorlást ígérve léptek fel ellene. Székely Zoltán állítása szerint e három levél feladását a büntetés-végrehajtási intézet megakadályozta és ezzel súlyosan megsértette alkotmányos és képviselői jogait.

Márki Zoltán bíró, az Igazságügyi Minisztériumnak a büntetés-végrehajtás működése felett felügyelet gyakorló főcsoportfőnöke minderre reagálva közölte: Székely Zoltán november 29-én a büntetés-végrehajtási intézeti parancsnokhoz intézett beadványában kérte több levél továbbítását. Márki Zoltán leszögezte, hogy a büntetés-végrehajtási intézet a leveleket hiánytalanul továbbította a címzetteknek. A főcsoportfőnök jelezte: minderről Székely Zoltánt levélben tájékoztatta, és azt az érintett csütörtökön a déli órákban átvette.

Székely Zoltánt tavaly októberben érték tetten, amikor átvett 20 millió forintnyi állítólagos kenőpénzt. A képviselőnek többször is felfüggesztették a mentelmi jogát és december közepén előzhetes letartóztatásba, majd idén áprilisban házi őrizetbe helyezték. A bíróság néhány nappal ezelőtt visszaküldte a honatyát a rács mögé, mert úgy ítélte meg, hogy a képviselő többször is megszegte a házi őrizetre vonatkozó szabályokat.