Valér
4 °C
8 °C

Székelynek vissza kell mennie a börtönbe

2001.11.22. 16:23
Vissza kell mennie a börtönbe Székely Zoltánnak, a vesztegetéssel vádolt független, korábban kisgazda országgyűlési képviselőnek. A politikus ugyanis a Fővárosi Bíróság szerint tudatosan megszegte a házi őrizet szabályait, ráadásul egészségi állapota sem indokolja a kedvező helyzet fenntartását.
Székely Zoltán vesztegetéssel vádolt független, korábban kisgazda országgyűlési képviselőnek vissza kell mennie a börtönbe, miután a Fővárosi Bíróság csütörtökön megszüntette házi őrizetét, és elrendelte újbóli előzetes letartóztatását. A bíróság azonnal végrehajtható végzése szerint az előzetes letartóztatást a december 5-én kezdődő elsőfokú büntetőper ügydöntő határozatáig kell fenntartani - tudta meg az MTI.

A képviselő tudatosan szegte meg a házi őrizet szabályait

A bíróság azért döntött Székely visszaszállításáról, mert úgy vélik, hogy a képviselő többször, tudatosan megszegte a házi őrizet szabályait, és egészségi állapota sem indokolja a kedvezményezett helyzet fenntartását. Futó Barnabás, Székely ügyvédje fellebbez a bíróság döntése ellen, ez viszont nem tarthatja jelenleg otthon a politikust.

Székely Zoltán
Rendőri jelentések szerint Székely augusztusban, illetve szeptemberben egy-egy alkalommal nem találták otthon a házi őrizet ellenőrzésére kivonult rendőrök. Emiatt a bíróság 200.000 forint rendbírsággal sújtotta a honatyát. Székelyt ennek ellenére egy novemberi ellenőrzés során ismét nem találták otthonában a rendőrök. Másnap maga a vádlott azzal fogadta a rendőröket, hogy az ellenőrzéseket zaklatásnak tekinti, és mint mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselő, panaszt fog tenni a belügyminiszternél.

Csak háromszor kereste föl a kórházakat április óta

A bíróság végzése tartalmazza azt is, hogy Székely a kórházakat április 26. óta összesen háromszor kereste fel az egészségügyi okokból elrendelt a házi őrizet időtartalma alatt. A végzés szerint a honatya egészségi állapota nem indokolja a kedvezményezett szabályok további alkalmazását.

Mint ismeretes az ügyészség Székelyt kétrendbeli, hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja. A volt kisgazda országgyűlési képviselőt tavaly október 12-én a Gellért téren tetten érték, amikor a vádirat szerint 30 millió forint kenőpénzt fogadott el Balla Dániel vállalkozótól. A képviselőt később őrizetbe vették, majd december 15-én előzetes letartóztatásba helyezték.

Az Országgyűlés október 17-én függesztette fel először, majd december 12-én másodszor Székely Zoltán képviselő mentelmi jogát. A képviselő előzetes letartoztatását a Fővárosi Bíróság idén április 26-án szüntette meg, és egyúttal elrendelte a házi őrizetét.