Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Székházat terveztet magának az MSZP

2003.05.10. 10:48
Műegyetemistáknak ír ki pályázatot az MSZP új székházának megterveztetésére - értesült a Népszabadság. Az elképzelések szerint a székházépítést nem a szocialisták finanszíroznák, viszont évi 100 millió forintot fizetnének bérleti díj gyanánt a kivitelező cégnek.
A napokban pályázatot hirdet az MSZP új székházára - értesült a Népszabadság. A pályázatra műegyetemistákat várnak a párt vezetői. Ez annak a pártelnökségi döntésnek a folyománya, miszerint a nehéz emlékű és korszerűtlen Köztársaság téri székházból ki kellene költöznie az MSZP-nek, a következő választ6ásokig. A Népszabadság úgy tudja: a pályáztatás egyik oka az, hogy az utóbbi hónapokban több épületet is szemügyre vettek a párt vezetői, de székház céljára mindegyik alkalmatlan volt. A szocialisták e mellett kíváncsiak arra, milyennek képzelik a fiatalok egy modern, nyitott szociáldemokrata párt székházát.

Üvegpalota, vagy téglaépület?

Nemcsak arra kérnek terveket, hogy például üvegpalota vagy hagyományos téglaépület legyen-e a székház, hanem javaslatokat várnak arra is, hogy melyik kerületben építsék fel, forgalmas főúton vagy csendes mellékúton álljon, legyenek-e benne különböző szolgáltatások, például vendéglátóhely, internetkávézó, mélygarázs, konferenciaterem. A pályázati anyagok alapján tanulmánytervet készíttetnek, majd ingatlanfejlesztési cégeknek írnak ki pályázatot új székház építésére, de kész épülettel is lehet jelentkezni, ha az hasonlít az elképzelésekhez.

Az új székházat csak bérelné az MSZP

A Népszabadság úgy tudja, hogy az MSZP 15 éves tartós bérletet vállalna, évi 80-100 millió forintért az ingatlanra, vagyis az új székházat nem vennék meg, hanem az építtető tulajdonában maradna. A részleteket nyár végére, ősz elejére tisztázzák. A költözés időpontja még bizonytalan, de úgy tartják a pártban, hogy a 2005-ös dátum tartható lesz. Mindeközben ugyanakkor keresik a vevőt a Köztársaság téri székházra. A pártban nem okoz különösebb aggodalmat, hogy 300 millió forint a szocialisták adóssága, az éves állami támogatás ugyanis csaknem egymilliárd forint, így megszorítások nélkül, a folyó kiadások visszafogásával tervezik visszafizetni.