Krisztina
19 °C
25 °C

Megvesszőzték a kommunizmus szellemét

2004.03.15. 19:44
Mindig merjünk nagyok lenni - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a budai Várban, a Szövetség a Nemzetért március 15-i ünnepségén. Kerényi Imre politikai bábjáték keretében adta át Bayer Zsoltnak a Szabadság-díjat.
Politikai bábjáték keretében, egy lassan levetkőző, óriás szellemalak és a jobboldal "jeles tollforgatóinak színe-java" társaságában vehette át Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája a "kiemelkedő közéletei szereplőnek járó" Szabadság-díjat a Budai Várban rendezett hétfői ünnepségen. A kitüntetést, amelyet Kerényi Imre és Szörényi Levente adott át, tavaly Loppert Dániel egyetemista kapta, aki azzal szerzett ismertséget magának, hogy perbe fogták majd felmentették, mivel lehazaárulózta a miniszterelnököt.

Gumibot és kokárda

Fotók: Barakonyi Szabolcs
A díjátadó előtt Áder János mondott beszédet a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör Dísz téri megemlékezésén. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy Petőfit nem az "akasszátok fel a királyokat"-jellegű verssorok alapján kell megítélnünk, mivel a költő valójában "republikánus volt", és az erkölcsöt tartotta a legfontosabb erénynek.

A közönség vastapssal jutalmazta Áder azon kijelentéseit, miszerint "ma is élnek, akik régebben gumibotokkal tették emlékezetessé március 15-ét. Ne tévesszen meg, hogy sokan ma a legnagyobb kokárdát hordják".

"Ez az ünnep nem azt üzeni, hogy tanuljunk meg kicsik lenni, hanem azt, hogy igenis merjünk, mindig merjünk nagyok lenni", tette hozzá. A beszéd végén a szónokot visszatapsolta a 3-5 ezer fős tömeg.

A vetkőző szellem

A Szent István szobornál Kerényi Imre vezetésével kezdődött meg az a műsor, amely a Szabadság-díj átadásában csúcsosodott ki. A jelöltek bemutatása előtt Kerényi Imre tréfálkozva "csőcseléknek, rasszistának, antiszemitának" nevezte a közönséget, a Fidesz frakcióvezetőjét pedig "Áder Józsefként" emlegette. Ezt követően a vásári komédiák stílusában szóba elegyedett egy közel öt méteres szellemfigurával. A szellem kérte, hogy leplezzék le, mire egy kötélen lerántották róla a fekete leplet, ami alatt egy fehér szellemalak állt.

Kerényi Imre ezután a színpadra hívta a jelölteket, akik rövid beszédeket mondtak. A beszéd végén a szellemalak szájából, bejátszott kacaj közepette egy-egy személyre szóló üzenettel ellátott borospalackot adtak ki a jelölteknek, utalva Juhász Ferenc nyelvbotlására, miszerint Orbán Viktor kiengedte a palackot a szellemből.

Orbán: A magyarok biztonságra vágynak
A magyarok biztonságra vágynak - jelentette ki a Fidesz elnöke pártja ünnepi megemlékezésén hétfőn Miskolcon.

A magyar emberek, éppúgy mint 1848-ban, mindenekelőtt biztonságos életre vágynak. Minden kormányzat, minden politikai lépés mércéje az, hogy közelebb viszi-e őket a biztonságos élethez, a gyarapodáshoz, vagy sem - közölte Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke azt mondta, hogy az uniós csatlakozás elsősorban hétköznapokból és nem jelszavakból, üres ígérgetésekből áll.

Csupán annyi változik, hogy Európa számunkra Magyarország lesz. Nem mi megyünk az unióba, hanem az jön el hozzánk, ám nem old meg helyettünk semmit. A reformkori Magyarország éppen abban mutat példát számunkra, hogy nem kívülről várt segítséget - tette hozzá. (forrás: MTI)

Nem gondolok április negyedikére

A jelöltek közül Bayer Zsolt a tizenkét pont aktualitására hívta fel a figyelmet. Chrudinák Alajos elmondta, hogy Magyarország bajban van, mert veszélyeztetik a Ceaucescu- és Saron-félék. Csúri Ákos újságíró szerint a Nagy Románia Párt mintájára Nagy Magyarország Pártot kellene alapítani. Fritz Tamás politológus és Hankiss Ágnes író a 2006-os választásokra készítette fel az egybegyűlteket. A Szövetség című lap főszerkesztője, Malgot István arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénztőke szétdarabolja a nemzetet, Melocco Miklós szerint pedig most azonnal szabadságharcot kellene indítani.

M. Szabó Imre újságíró, - aki hangsúlyozta, hogy ő leplezte le Teller Ede hamis levelét -, elmondta, Döbrentei Kornélt azért szállították le a repülőgépről, mert Magyar Nemzetet kért a légikisasszonyoktól. A közönség tapssal biztosította szimpátiájáról a költőt, M. Szabó pedig bejelentette, hogy személyes közreműködésének köszönhetően Döbrenteit a Lufthansa elszállította Amerikába.

Mel Gibson Passióját méltatta Siklósi Beatrix, Szentmihályi Szabó Péter a "magyar író, Imre Kertész nevében" köszöntötte a közönséget, Pilhál György újságíró pedig Petőfit idézve egész Magyarországot hívta fegyverbe.

A szellem által átnyújtott palackok ajánlásai többek közt a következők voltak, "sűrű bocsánatkérésekkel küldi Horn Gyula, pufajkás", "küldi K. László, budapesti vállalkozó, jelenlegi külügyminiszter", "küldi a D-209-jelű ideiglenes magyar miniszterelnök".

Sétálj, mint egy manöken!

A beszédek után a szellemből előtűnt egy harmadik, vörös alak, ruháján a "Kommunizmus kísértete" szöveggel. A szellemet a jelöltek a kiosztott vesszőkkel megverték, miközben Kerényi Imre azt kiabálta: "Sétálj, mint egy manöken!"

Végezetül Szörényi Levente lépett színpadra, hogy mint mondta, "április 15-e" alkalmából átadja a díjat. A nyelvbotlást helyesbítve a zeneszerző kijelentette, "soha nem gondolok április negyedikére", majd felolvasta a díjazottak neveit. A Szabadság-díjat Bayer Zsolt kapta. Második helyezett Lovas István, harmadik pedig Döbrentei Kornél lett, de ők csak erkölcsi elismerésben részesültek.