A SZEM figyel és véd

2000.04.22. 16:36
Magyarországon tavaly összesen félmillió bűncselekményt követtek el. A felderítésben 3000 esetben vettek részt civil szervezetek, leginkább polgárőrök. A bűnüldöző szervek munkája mellett létezik a bűnmegelőzés többé-kevésbé hatékony formája is, a civil kezdeményezés. A polgárőrség mellett a Szomszédok Egymásért Mozgalom az amelyik fontosnak tartják az odafigyelést egymásra.

A bűnmegelőzés civil formája külföldön a '80-as években kezdett kibontakozni, területi önvédelmi szerveződésként. Az egyik legismertebb mozgalom a ,,Neigbourhood Watch" (Szomszédok Egymásért Mozgalom, SZEM) civil szerveződés, amely a legnagyobb hagyományokkal Hollandiában, Angliában, Kanadába, és az USÁ-ban rendelkezik. Az USA-ban a körzeti megbízott (community police) feladata a helyi SZEM-el való kapcsolatfenntartás. Külföldi felmérések azt mutatják, már egy tábla kihelyezése is komoly visszatartó erővel rendelkezik az átlagbűnözővel szembe.

Magyarországon 1995-ben létrejött az első hivatalosan bejegyzett civil szervezet, az ALBA SZEM Egyesület. A mozgalom célja a bűnmegelőzés és a nyugodt életkörülmények biztosítása.

,,A kifejezetten civil kezdeményezés azért bontakozik ki nehezen Magyarországon, mivel jó szokásunk szerint csak akkor kiabálunk, ha a mi portánk ég" - mondja Kovacsevics András, a Gyógyszertári lakótelep SZEM elnöke, egyben az OKBK (Országos Közbiztonsági Közalapítvány) kuratóriumi tagja.

Kovacsevics úr szerint azért a természetes segítőkézség mindenkiben megvan, ám azon egy kicsit csiszolni kell, ez lényegében a SZEM. ,,Az egy tömbben vagy utcában lakóknak érdeke megvédeni magukat és értékeiket. Ez egy pozitív zárkózottság az idegenekkel szemben.". A SZEM abban különbözik a polgárőrségtől, hogy elsősorban megelőző tevékenységet folytatunk, tehát a cselekvés statikus, ellentétben a polgárőrökkel, akik dinamikus mozgást végeznek, hiszen nem csak lakóhelyüket védik és még védett közszemélyek is mellette.

A szervezetet háztömbök vagy utcasorok polgárai alakítják és tartják fönn. Sok helyen nem hivatalos formában működik a kezdeményezés. Hivatalos bejegyzett SZEM-ek figyelnek Budapesten a III. kerületben, a Logodi utcában, Budafokon, Budakalászon. Vidéken valamivel jobb a helyzet, hiszen a mentalitás mássága miatt itt könnyebb felismerni az idegent, mint egy kétmilliós városban. Hévízen, Zalaszántón, Salgótarjánban, Szigetbecsén, Albertirsán működik vagy alakulóban vannak a közösségek. Mivel a szerveződés egy bűnmegelőzési program része ezért, a rendőrségen belül a Bűnmegelőzési osztályokkal és a polgármesteri hivatalokkal tartják a kapcsolatot.

A polgárok szerint a civil kezdeményezéseket nem támogatja eléggé a rendőrség. Ennek ellentmond a salgótarjáni rendőrök és polgárok együttműködése. Hrabecz Gyula a Nógrád megyei Bűnmegelőzési Osztály vezetője 1996 óta segíti azokat a polgári egyesületeket amelyek a biztonságra és a bűnmegelőzésre fektetik a hangsúlyt. A külföldi tapasztalatokat is figyelembe véve a SZEM-mel közösen kialakítottak egy garázssor figyelő rendszert. A még gyerekcipőben járó mozgalom annyit már elért, hogy a közöny és a közömbösség mások iránt megszűnőben van és a bűnmegelőzésre jobban odafigyelnek a salgótarjániak.

A BRFK Bűnmegelőzési osztályának tájékoztatása szerint tanácsokon kívül nem igazán tudják segíteni a polgári kezdeményezéseket.

Az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet felmérése alapján Budapest polgárait elsősorban környezetük rendezetlensége (kutyapiszok, csendháborítás, stb..) és a szabálysértés kategóriába beletartozó cselekmények bosszantják. A közbiztonság romlása csak ezek után következik. A Kriminológiai osztály vezetője szerint a rendőrség még nem veszi észre mennyivel könnyebb lenne a munkájuk ha a civil szervezetekkel együtt próbálnának javítani a közbiztonságon.

A SZEM-szervezetek az alapító okiratokban rögzítik a pénzügyi feltételeket, pénzt saját tőkén kívül általában pályázatokból szereznek. A kormány jelenleg is közzétett egy pályázatot tízmillió forint össz-díjazással a szomszédok segítségkérő jelzését elősegítő rendszerekre.

A SZEM azokon a háztömbökön, amelyeket figyel és véd, jelzi is. A ,,békeszigeteket" a bűnözők elkerülik, de hangsúlyozni szeretném, hogy a mi feladatunk a megelőzés, ha mégis megtörténik a baj azt a hatóságokra bízzuk" - mutat rá jogaikra Kovacsevics úr.