Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Magyarázza és vitatja a főváros a tízmilliárdos uniós bírságot

2008.11.06. 11:46
Hivatalosan még nem, nem hivatalosan viszont tud a fővárosi önkormányzat arról, hogy az Európai Bizottság nagy összegű bírsággal sújtaná a csepeli szennyvíztisztító projektet.

Mint arról az Index szerdán beszámolt, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 40 millió euróra, azaz tízmilliárd forintra bünteti a csepeli szennyvíztisztító projektet.

Az eddig lefolytatott uniós vizsgálat ugyanis problémákat talált a beruházás közbeszerzési eljárásában. A döntés nem jogerős, a magyar állam a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint meg is támadja felsőbb fórumon.

A főpolgármesteri hivatal Indexnek elküldött állásfoglalása szerint két EU-s vizsgálat volt tavaly év vége óta: 2007 novemberében az unió Regionális Főigazgatósága, 2008 januárjában pedig az Európai Számvevőszék hajtott végre egy-egy ellenőrzést. A vizsgálati eljárás még folyamatban van, nem zárult le, a döntésről még nem kapott hivatalos értesítést a főváros.

Az auditok elsősorban a központi szennyvíztisztító telep tervezésére és kivitelezésére 2005-ben kiírt közbeszerzési eljárást, pontosabban az eljárás formáját kifogásolták, amely egyébként a főpolgármesteri hivatal szerint teljességgel megfelelt a magyar jogszabálynak, és a kiküldött magyar válasz megállapításai szerint az EU-s szabályoknak is.

A magyar fél képviselője az NFÜ, amely a környezetvédelmi tárcával közösen eddig is koordinálta az eljárással kapcsolatos magyar álláspont kialakítását, megküldte hivatalos álláspontját mind az Európai Számvevőszéknek, mind a Bizottságnak. A Bizottság döntését még várják, a vita nem zárult le.

A főpolgármesteri hivatal nem hivatalos értesülése szerint az a támogatási összeg, amit esetleg elvonnak a projekttől, felhasználható maradhat a beruházáson belül új műszaki tartalmakra (pl. további szennyvízgyűjtő csatornák építésére). Ezek az új projektelemek is a beruházás alapvető célját, a minél kiterjedtebb biológiai szennyvízkezelés budapesti megvalósítását, szolgálnák.