Vöröslik a Szamos

2000.07.25. 20:04
A romániai Nagybányán található REMIN vállalat színesfémérc-bányájából hatszáz köbméternyi iszapos víz jutott egy helyi patakba, majd a Szamosba. A vörös színű szennyeződés szerdán éri el Magyarország területét, de a román szakemberek szerint biológiailag veszélyes anyagot nem tartalmaz. Románia 110 millió eurót kapott környezetvédelmi pályázataira az EU-tól, ám egy sem kapcsolódik a nagybányai bányák korszerűsítéséhez.
Egy csővezeték törése miatt nagy mennyiségű bányavíz ömlött ki hétfőn Romániában, Herzsabányán, a nagybányai REMIN vállalat színesfémérc-bányájából. A kifolyt, összesen mintegy hatszáz köbméternyi iszapos víz szennyezést idézett elő a talajban, majd a Fernezely-patakban, s onnan a Lápos folyón keresztül a Szamosba jutott. A Szamos és mellékfolyói alacsony vízállása mellett a szennyezés várhatóan szerdán reggel 8-10 óra között ér magyar területre.

Sajnálják a balesetet

Környezetvédelmi pénzek Romániának
Románia környezetvédelmi minisztere, Rodica Tomescu hétfői nyilatkozata szerint az Európa Tanács elfogadta Románia két környezetvédelmi programját, erre 110 millió eurót utalnak ki. A román Környezetvédelmi Minisztérium összesen 16 pályázatot nyújtott be az EU-hoz, ezek közül egy sem foglalkozik a szennyező bányák korszerűsítésével. Az elfogadott tervek a tengerparti városok vízvezeték-rendszerének korszerűsítésére, illetve Piatra Neamt városának új szeméttárolójának építésére vonatkoznak. Készítettek még ezen kívül tizennégy tervet, melyekben a nagyvárosok vízvezetékeinek felújítására kérnének pénzt az EU-tól.
Gheorghe Lazea, a román Vízügyi, Erdészeti és Környezetvédelmi Minisztérium főtitkára szerint a szennyezés a vizet vörösesre színezi, de biológiailag nem veszélyes. A román környezetvédelmi tárca főtisztviselője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a csőtörést hétfő délután négy óra tájban sikerült megszüntetni. Az iszap klór- és kénszármazékokat, valamint kisebb mennyiségben vasat, cinket és rezet tartalmaz. Ezek koncentrációja nem veszélyes az élő környezetre, mert nem haladja meg a környezetvédelmi szabványok által megengedett szintet. Az ipari iszapot szállító víz ciánszármazékokat nem tartalmaz - mondta Gheroghe Lazea.

,,Bár a herzsabányai csőtörés biológiai szempontból nem fenyegeti a környezetet, nagyon sajnáljuk, hogy a baleset megtörtént."- tette hozzá. A román vízügyi és környezetvédelmi hatóságok azonnal értesítették a történtekről a magyar szakembereket, akiket pontos információkkal láttak el - mondta a román környezetvédelmi minisztérium főhivatalnoka.