Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szili: látszatparlament helyett munkaparlament

2002.05.16. 12:52
A folyamatos működés és a frakciók közötti közös engedményeken alapuló konszenzusos politizálás megteremtését tartja az Országgyűlés következő négy esztendejében a legfontosabb feladatnak az új házelnök. Szili Katalin a parlament ellenőrző funkcióját is erősítené.
A parlamenti képviselőcsoportok folyamatos együttműködésén és a közös engedményeken alapuló konszenzusos demokrácia megteremtését tartja az Országgyűlés legfontosabb feladatának a Tisztelt Ház új elnöke.

Heti ülésezés

Szili Katalin
Szili Katalin csütörtöki első, házelnökként tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte, az elmúlt négy esztendőben egyfajta zsákutcába jutott a parlament. Mint mondta, szeretné elérni, hogy az 1994 és 1998 közötti időszakhoz hasonlóan működhessen a törvényhozás. - Látszatparlament helyett munkaparlamentet szeretnék - fogalmazott az Országgyűlés elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy törvénygyár helyett a minőségi törvénykezésnek kell előtérbe kerülnie. Szili Katalin kiemelte: a heti ülésezéshez való visszatéréssel párhuzamosan a Házszabályt is módosítani kell, hogy tisztázzák a működéssel kapcsolatos törvényi pontatlanságokat.

Erősödő ellenőrző szerep

A házelnök a törvényhozási funkció mellett erősíteni szeretné a parlament ellenőrző szerepét is. Ismét hetente lesz lehetősége az ellenzéknek a napirend előtti felszólalások, illetve a kérdések és interpellációk elmondásának. Igaz, határozathozatalok a tervek szerint csak kéthetente lesznek, de Szili Katalin szerint ez nem tartalmi, csupán technikai kérdés.

Az új parlamenti elnök egyik legelső feladataként említette, hogy mielőbb megkezdődjön az egyeztetés a médiakuratórimok kiegészítéséről. Pontos dátumot nem kívánt mondani, de szerinte a lehető leghamarabb meg kell szüntetni a jelenlegi "törvénytelenséget". Az Országgyűlés a tervek szerint június 15. után rendkívüli ülésszakot tart július 20-ig, hogy a Medgyessy-kormány száznapos programjának vállalásainak teljesítéséhez megteremtsék a törvényi feltételeket.