Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Szili: látszatparlament helyett munkaparlament

2002.05.16. 12:52
A folyamatos működés és a frakciók közötti közös engedményeken alapuló konszenzusos politizálás megteremtését tartja az Országgyűlés következő négy esztendejében a legfontosabb feladatnak az új házelnök. Szili Katalin a parlament ellenőrző funkcióját is erősítené.
A parlamenti képviselőcsoportok folyamatos együttműködésén és a közös engedményeken alapuló konszenzusos demokrácia megteremtését tartja az Országgyűlés legfontosabb feladatának a Tisztelt Ház új elnöke.

Heti ülésezés

Szili Katalin
Szili Katalin csütörtöki első, házelnökként tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte, az elmúlt négy esztendőben egyfajta zsákutcába jutott a parlament. Mint mondta, szeretné elérni, hogy az 1994 és 1998 közötti időszakhoz hasonlóan működhessen a törvényhozás. - Látszatparlament helyett munkaparlamentet szeretnék - fogalmazott az Országgyűlés elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy törvénygyár helyett a minőségi törvénykezésnek kell előtérbe kerülnie. Szili Katalin kiemelte: a heti ülésezéshez való visszatéréssel párhuzamosan a Házszabályt is módosítani kell, hogy tisztázzák a működéssel kapcsolatos törvényi pontatlanságokat.

Erősödő ellenőrző szerep

A házelnök a törvényhozási funkció mellett erősíteni szeretné a parlament ellenőrző szerepét is. Ismét hetente lesz lehetősége az ellenzéknek a napirend előtti felszólalások, illetve a kérdések és interpellációk elmondásának. Igaz, határozathozatalok a tervek szerint csak kéthetente lesznek, de Szili Katalin szerint ez nem tartalmi, csupán technikai kérdés.

Az új parlamenti elnök egyik legelső feladataként említette, hogy mielőbb megkezdődjön az egyeztetés a médiakuratórimok kiegészítéséről. Pontos dátumot nem kívánt mondani, de szerinte a lehető leghamarabb meg kell szüntetni a jelenlegi "törvénytelenséget". Az Országgyűlés a tervek szerint június 15. után rendkívüli ülésszakot tart július 20-ig, hogy a Medgyessy-kormány száznapos programjának vállalásainak teljesítéséhez megteremtsék a törvényi feltételeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!