Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

A magyar szívsebész a pápát is Irakba hívja

2003.03.13. 09:07
Egy magyar szívsebész Irakba utazott, hogy csatlakozzon ahhoz az élőpajzshoz, melynek tagjai az Egyesült Államok Irak elleni háborúját igyekeznek megakadályozni. Dr. Papp Lajos a DunaNovaPress hírügynökségnek adott nyilatkozatában felszólította orvostársait, és magát a pápát is, hogy kövessék példáját, és jöjjenek ők is Irakba.
A korábban komoly szakmai elismeréseket is szerzett vezető szívsebész, Papp Lajos az élőpajzs egy tagjaként kíván tiltakozni Bagdadban az iraki háború ellen. Tettét azzal indokolta, hogy "nem fogadja el semmilyen indokból emberi ítélet alapján más ember halálát". Bagdadi lapok még januárban közölték: Irak kész több ezer arab és a világ más országaiból való önkéntest fogadni, akik élőpajzsnak ajánlják magukat egy amerikai támadás esetén.

Nem adnak beutazási engedélyt a magyar "emberi pajzsoknak"
Többen jelentkeznek Magyarországról is Irakba a civilek védelmére mintegy emberi pajzsnak, de a közel-keleti ország budapesti nagykövetsége egyelőre nem ad ki számukra beutazási engedélyt, mert még bíznak abban, hogy a háború elkerülhető lesz. Mukhlif A. Yasin, a nagykövetség ügyvivőjének tájékoztatása szerint Papp Lajos szívsebész professzor, aki tudomásuk szerint szerdán utazott el, az elmúlt héten kapott vízumot, ilyen jellegű beutazási céllal elsőként Magyarországon.
Az iraki nagykövetség ügyvivője hozzátette: számos újságíró is kért vízumot, és néhányan már ki is utaztak. Jelezte: az önkéntes, humanitárius vagy gyógyító munkára jelentkezők számára gyorsan megjön az engedély Irakból, az újságíróknak erre általában 2-3 hetet, de van, hogy több mint egy hónapot is várniuk kell.
Kéri a világ orvosait

Közleménye szerint a professzor azért ment Irakba, hogy megakadályozza ártatlan emberek meggyilkolását. "Tudatni akarom a gyilkosokkal, hogy osztozom az ártatlan iraki emberek sorsával. A háború alatt orvosi esküm szellemében, sebészként mentem a menthető életeket."

Papp Lajos "a világ minden orvosához fordul": menjenek Irakba, "megakadályozni a háborút, ha ez nem sikerülne, segítsenek az emberéletek megmentésében".

Kéri a pápát is

Közleményében "Isten földi helytartóját", II. János Pál pápát is megszólítja. Tőle is azt kéri, hogy jöjjön el Irakba, és személyes jelenlétével akadályozza meg a háborút. "Nemcsak a készülődő Iraki háborút, hanem a kereszténység és iszlám közötti békétlenséget is, békét teremtve Mohamed prófétát követők és a keresztények között. Példamutató pápai életének koronája csak ez a tett lehet, örök példát szolgáltatva az emberiségnek."

Március elején egyébként többen is elhagyták Irakot a nagy lelkesedéssel az országba érkezett emberpajzs-aktivisták közül. Csalódottságuk oka, hogy Irak katonai létesítmények védelmét várta el tőlük. Huszein tisztviselői sem voltak elégedettek: a kétszáz aktivistából eddig csak hatvanöten vállalták valós katonai célpontok védelmét.

Sokoldalú koponya

Az orvos hangsúlyozta, nem tagja egyetlen pártnak sem, keresztyén orvosnak vallja magát, aki "bízik a jóakaratú emberekben és Jóisten kegyelmében".

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor korábban a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szívsebészeti Klinika igazgatója volt. 1997-ben a Zalaegerszegi Szívsebészeti Központ vezetőjeként éhségsztrájkba kezdett, mert a Zalaegerszegi Kórházban takarékossági intézkedéseket vezettek be. Egy tudományos előadása után adott nyilatkozatán azt vallotta, hogy "mindig a lelkiismeretem szavára hallgattam, és kevésbé az agyamra". A professzor és stábja nemrégiben laboratóriumi úton kimutatta a nevetés és a gyors gyógyulás, illetve az öröm és az egészség közötti közvetlen kapcsolatot. Makovecz Imre építésszel nagysikerű előadásokat tartott a XXI. század Magyarországáról.  • Vennék
  • Hírek