Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szabó Máté az új ombudsman

2007.09.24. 18:41
A parlament hétfőn titkos szavazással megválasztotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Szabó Mátét, a Politikatudományi Intézet eddigi igazgatóját. Sólyom előző jelöltje, Majtényi László nem kapta meg a parlament többségét, így az államfőnek új jelöltet kellett találnia.

Szabó Máté lett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, miután a parlament hétfőn több mint kétharmados többséggel megválasztotta a jogász-politológust.

A 386 parlamenti képviselő közül 350-en szavaztak, közülük huszonhárman érvénytelenül, 327-en pedig érvényesen, igennel 290-en, nemmel 37-en. Sólyom László köztársasági elnök mindössze aannyit reagált a szavazás után, hogy örül a jelölt megválasztásának, mert "ez a dolgok rendje".

Szabó Máté az ELTE Politikatudományi Intézetének igazgatója, a politikatudomány doktora. 1985 óta dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Németül, angolul, oroszul és franciául beszél. Fő oktatási és kutatási témái közé tartozik az egyetemes politikai eszmetörténet, a civil társadalom az EU-ban és Magyarországon, a tüntetések és rendőrség 1989. előtt és után, a globális mozgalmak és tiltakozások.

Szabó a Magyar Akkreditációs Bizottság, a Magyar Politikatudományi Társaság és a Magyar Szociológiai Társaság tagja. Részt vesz a Belügyminisztérium Tudományos Tanácsának munkájában is.

Sólyom László köztársasági elnök alkotmányban biztosított jogával élve először áprilisban javasolta a parlamentnek az állampolgári jogok országgyűlési biztosának posztjára Majtényi László korábbi adatvédelmi biztost. A jelölésre azután került sor, hogy Lenkovics Barnabás néhány hónappal megbízatásának lejárta előtt lemondott, mivel alkotmánybíróvá választották.

Nem egyeztetett a pártokkal

Az államfő a jelölt megnevezése előtt - szokásához híven - nem egyeztetett a pártokkal, amit a politikai erők közül többen zokon is vettek, ráadásul a parlamenti szavazáson sem sikerült többséget szereznie a jelöltnek, hiába jelezték a parlamenti pártok, hogy támogatják Sólyom jelöltjét.

Sólyom a fiaskót követően új jelölttel állt elő, még a parlament nyári szünete előtt megnevezte Szabó Mátét, ám a parlament úgy döntött, már csak az őszi ülésszak keretében döntenek az új jelöltről.

A parlament illetékes alkotmányügyi és emberi jogi bizottságai támogatásukról biztosították az aspiránst, s bár voltak olyan vélekedések, hogy a szocialisták az államfő megleckéztetése érdekében leszavazzák a titkos voksoláson az aspiránst, ezek a félelmek végül nem bizonyultak megalapozottnak.