Erősödött az MSZP és a Fidesz, a különbség nagy

2007.08.28. 08:30
Augusztusban is folytatódott az MSZP támogatottságának felfelé araszolgatása, négy hónap alatt 4 százalékponttal lettek többen a párt hívei – derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. A különbség továbbra is nagy: a Fideszt a szavazáson részt vevő választók 59 százaléka, a szocialistákat 31 százalék támogatná.

Folytatódott augusztusban az MSZP támogatottságának lassú emelkedése. A párt híveinek száma az elmúlt négy hónapban 4 százalékponttal növekedett. Megállt az előző hónapok csökkenő tendenciája a Fidesz esetében, az ellenzéki párt tábora 3 százalékkal bővült.

A biztos pártválasztók körében hónapok óta tartósak az erőviszonyok, a Fidesz hattized körüli, az MSZP háromtizednyi támogatót tudhat maga mögött. A tartós és nagy különbség képe mögött nagyrészt az MSZP és a Fidesz 2006-os szavazóinak különböző mértékű elbizonytalanodása, választói aktivitásának eltérő csökkenése áll - olvasható a Népszabadságban.

Ha most vasárnap lennének a választások, a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 59 százaléka a Fideszre, 31 százaléka az MSZP-re adná szavazatát. A Szonda Ipsos mérései szerint az MDF elérné a parlamentbe jutáshoz 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ viszont nem (3 százalék).

Ezek az arányok az összes választó körében a következők: Fidesz 34 százalék, MSZP 20 százalék, MDF 3 százalék, SZDSZ 2 százalék.

A közvélemény-kutatás augusztus 15-23. között, 1500 ember megkérdezésével készült.