Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Szonda: újra szoros a Fidesz és az MSZP versenye

2005.09.23. 07:35
Lendületes szocialisták, enervált fideszesek, döntetlen közeli állapot - ekként foglalható össze a Szonda Ipsos felmérésének a Népszabadságban ismertetett eredményei. A biztos pártválasztók körében már döntetlen közeli az állapot: a szocialista szimpatizánsok az aktív, elkötelezett választói közegben 43 százalékot érnek el, a Fidesz biztos választóinak aránya 47 százalék.
Legutóbb két éve állt ennyire közel az MSZP támogatottsága a Fideszéhez, s most újból kiélezett lett kettejük versenye. Jelenleg az összes választókorú körében a fiatal demokraták 28 százalékon, a szocialisták 25 százalékon állnak. Amíg ez a különbség statisztikai értelemben is a Fidesz előnyét mutatja, addig a biztos pártválasztók körében már döntetlenközeli állapotról beszélhetünk - derül ki a Szonda Ipsos szeptember közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

Lendületbe jöttek ugyanis a szocialista szimpatizánsok, s ennek köszönhetően az aktív, elkötelezett választói közegben 43 százalékot érnek el. A Fidesz tábora valamelyest enerváltabb lett az elmúlt hetekben, ennek következtében alászorult a nyáron folyamatosan meghaladott 50 százaléknak - biztos választóinak aránya 47 százalék.

Az MSZP híveinek növekvő részvételi hajlandósága az aktivitási szint általános emelkedését is magával hozta: az emberek fele tekinti magát egy választás biztos résztvevőjéne.

Az MSZP visszavette a vezető pozíciót Budapesten. A nyári adatok azonos méretű tábort s néha Fidesz-előnyt mutattak, most azonban a szocialista párt 27, a Fidesz 20 százaléknyi fővárosi szimpatizánst érezhet maga mögött. Budapesten relatíve erős az SZDSZ is, az itteni választópolgárok 6 százaléka támogatja a pártot. A szabad demokraták vidéken viszont kifejezetten gyengék, 1-2 százaléknyi szimpatizánsuk van. A szocialisták megtartották mostanában kivívott holtversenyüket a vidéki városokban, a falvakban viszont továbbra is vesztésre állnak.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2005. szeptember 10-18. A megkérdezettek száma: 1500 fő. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.