Gyurcsány Orbán nyomában

2004.09.27. 06:42
A miniszterelnök-jelöltnek egy hónap alatt hat ponttal emelkedett a népszerűségi indexe a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. Gyurcsány Ferencével azonos, 46-os pontszámmal távozik a kormányfő, Medgyessy Péter. A hónap vesztese Kuncze Gábor, akinek ezúttal öt ponttal csökkent a rokonszenvindexe. A népszerűségi listát ezúttal is Mádl Ferenc vezeti, a második helyen Dávid Ibolya (56 pont), a hatodik helyen Orbán Viktor (49 pont) áll.
Gyurcsány Ferenc ismertebb lett, mint egy hónappal ezelőtt volt: 76 százalékról 84 százalékra emelkedett a róla véleményt alkotók aránya. Ennél nagyobb mértékben csak Kiss Péter vált ismertebbé: 54 százalékról 67 százalékra - olvasható a Szonda Ipsos kutatási eredményeit ismertető Népszabadságban.

Gyorsan szerzett népszerűség

Gyurcsányhoz hasonló, egyik hónapról a másikra történő hatpontos népszerűségi indexnövekedés ritkán fordul elő. A kormányfői poszt várományosának a társadalom minden rétegében nagyobb lett a presztízse. Különösen a legalacsonyabb és legmagasabb végzettségűek körében (11-12 pontot) javult a megítélése. Átlag fölötti mértékben az MSZP táborában (53 pontról 63 pontra) nőtt Gyurcsány rokonszenvmutatója. Nem lettek elutasítóbbak vele kapcsolatban a Fidesz-szavazók sem - az előző havi 32 pontról 34 pontra változott a népszerűségi indexe. Az SZDSZ táborában azonban kétpontos csökkenés figyelhető meg.

Gyurcsánnyal azonos megítélése van a távozó Medgyessy Péternek, aki kormányzása első évében mindvégig elérte vagy meghaladta a 60 pontot. 2003 nyarán 55 pontig csökkent a népszerűségi indexe, majd az év utolsó negyedében 51-52 ponton állt. Az idei év első felében viszonylag stabil, 50 pont körüli volt a népszerűségi mutatója, és augusztusban esett 45 pontra.

Nem jól megy az SZDSZ-nek

Kuncze Gábornak az elmúlt egy hónapban öt ponttal esett a népszerűségi mutatója. Különösképpen a fővárosiak és az MSZP-szavazók véleménye lett kritikusabb vele kapcsolatban: előbbieknél 51 pontról 40-re, utóbbiaknál 70-ről 58-ra csökkent az index. Kuncze két hónap alatt végül is nyolc pontot veszített el, ami többé-kevésbé azonos más szabad demokrata politikusok visszaesésével. Júliusban éppen ennyivel lett kisebb Csillag István és Kovács Kálmán rokonszenvmutatója, héttel lett alacsonyabb Persányi Miklósé és kilenccel Demszky Gáboré.

A többség lecserélné Mádlt

A többség szerint a kormánypártoknak saját köztársaságielnök-jelöltet kellene állítaniuk - derül ki a Magyar Hírlap megbízásából a Mediánnál készült közvélemény-kutatásából. A jelenlegi államfőt, Mádl Ferencet 34 százalék szerint kellene újból jelölni 2005-ben, támogatottsága 23 százalékos. Őt követi Göncz Árpád, az egykori államfőt 22 százalék látná szívesen a poszton. A harmadik helyen, mindössze 6 százalékos támogatottsággal Szili Katalin, a negyedik Orbán Viktor, az ötödiken Dávid Ibolya áll.  • Tippek
  • Lakáshitel