Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gyurcsány Orbán nyomában

2004.09.27. 06:42
A miniszterelnök-jelöltnek egy hónap alatt hat ponttal emelkedett a népszerűségi indexe a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. Gyurcsány Ferencével azonos, 46-os pontszámmal távozik a kormányfő, Medgyessy Péter. A hónap vesztese Kuncze Gábor, akinek ezúttal öt ponttal csökkent a rokonszenvindexe. A népszerűségi listát ezúttal is Mádl Ferenc vezeti, a második helyen Dávid Ibolya (56 pont), a hatodik helyen Orbán Viktor (49 pont) áll.
Gyurcsány Ferenc ismertebb lett, mint egy hónappal ezelőtt volt: 76 százalékról 84 százalékra emelkedett a róla véleményt alkotók aránya. Ennél nagyobb mértékben csak Kiss Péter vált ismertebbé: 54 százalékról 67 százalékra - olvasható a Szonda Ipsos kutatási eredményeit ismertető Népszabadságban.

Gyorsan szerzett népszerűség

Gyurcsányhoz hasonló, egyik hónapról a másikra történő hatpontos népszerűségi indexnövekedés ritkán fordul elő. A kormányfői poszt várományosának a társadalom minden rétegében nagyobb lett a presztízse. Különösen a legalacsonyabb és legmagasabb végzettségűek körében (11-12 pontot) javult a megítélése. Átlag fölötti mértékben az MSZP táborában (53 pontról 63 pontra) nőtt Gyurcsány rokonszenvmutatója. Nem lettek elutasítóbbak vele kapcsolatban a Fidesz-szavazók sem - az előző havi 32 pontról 34 pontra változott a népszerűségi indexe. Az SZDSZ táborában azonban kétpontos csökkenés figyelhető meg.

Gyurcsánnyal azonos megítélése van a távozó Medgyessy Péternek, aki kormányzása első évében mindvégig elérte vagy meghaladta a 60 pontot. 2003 nyarán 55 pontig csökkent a népszerűségi indexe, majd az év utolsó negyedében 51-52 ponton állt. Az idei év első felében viszonylag stabil, 50 pont körüli volt a népszerűségi mutatója, és augusztusban esett 45 pontra.

Nem jól megy az SZDSZ-nek

Kuncze Gábornak az elmúlt egy hónapban öt ponttal esett a népszerűségi mutatója. Különösképpen a fővárosiak és az MSZP-szavazók véleménye lett kritikusabb vele kapcsolatban: előbbieknél 51 pontról 40-re, utóbbiaknál 70-ről 58-ra csökkent az index. Kuncze két hónap alatt végül is nyolc pontot veszített el, ami többé-kevésbé azonos más szabad demokrata politikusok visszaesésével. Júliusban éppen ennyivel lett kisebb Csillag István és Kovács Kálmán rokonszenvmutatója, héttel lett alacsonyabb Persányi Miklósé és kilenccel Demszky Gáboré.

A többség lecserélné Mádlt

A többség szerint a kormánypártoknak saját köztársaságielnök-jelöltet kellene állítaniuk - derül ki a Magyar Hírlap megbízásából a Mediánnál készült közvélemény-kutatásából. A jelenlegi államfőt, Mádl Ferencet 34 százalék szerint kellene újból jelölni 2005-ben, támogatottsága 23 százalékos. Őt követi Göncz Árpád, az egykori államfőt 22 százalék látná szívesen a poszton. A harmadik helyen, mindössze 6 százalékos támogatottsággal Szili Katalin, a negyedik Orbán Viktor, az ötödiken Dávid Ibolya áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?