Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Továbbra is Mádl és Dávid vezeti a rangsort

2003.10.27. 07:34
Nyugodtabbá vált a népszerűségi lista, az elmúlt hónapok látványos pontszámváltozásait ezúttal minimális emelkedések és csökkenések követték - összegzi Népszabadság a Szonda Ipsos októberben végzett közvélemény-kutatási eredményeit. Ritka pillanat, hogy az első öt helyen álló politikus népszerűségi indexe teljesen azonos a múlt havival. Először szerepel a listán Kökény Mihály, az egészségügyi tárca vezetője 43 ponttal indul.
Megállt a kormánypárti politikusok népszerűségének csökkenése, még az elmúlt hónapokban legtöbbet, 11 pontot veszítő László Csaba helyzete sem változott negatív irányban. A kedvezőtlen változások után stabilizálta pontszámát és helyezését a miniszterelnök is, a lista élvonalában maradva. Az élen állók mindegyike megőrizte múlt havi pontszámát, náluk még mintahibán belüli változások sem voltak. Így továbbra is holtversenyben áll az élen Mádl Ferenc és Dávid Ibolya, s régóta állandó a harmadik helyezett személye is: négy hónapja Bárándy Péteré ez a pozíció. Újra - akár a múlt hónapban - a lista negyedik helyén áll Szili Katalin.

Kökény: közepes-elégséges

A népszerűségi lista új szereplője Kökény Mihály. Vitákkal és demonstrációval terhes hetekben vette át az egészségügyi tárca vezetését. Sokak által ismert személyiség, a lakosság 71 százaléka tudott róla véleményt nyilvánítani. A legtöbben, négytizednyien közepes osztályzattal illették őt, míg a válaszolók egynegyede által adományozott érdemjegy az elégséges. Összpontszáma a százfokú skálán: 43. A társadalom különböző nemű, végzettségű, foglalkozású, lakóhelyű és életkorú csoportjai lényegében azonosan, véleményüket 40-45 közötti pontszámokkal kifejezve viszonyulnak Kökény Mihályhoz. Ezen tartományból az idősebbek "lógnak ki", náluk ugyanis 49 pont a miniszter rokonszenvmutatója. A minisztert politikai hovatartozás szerint ítélik meg: az MSZP hívei körében 56, a Fidesz táborában 33 pontot kapott.

Kovács osztja meg leginkább a politizáló közvéleményt

Kisebb-nagyobb mértékben minden tárca első emberénél bemutathatjuk az ily módon tagolt közvéleményt. Vannak egészen markáns különbségeket jelző esetek, mint például az erős pártkötődéssel is rendelkező külügyminiszteré, honvédelmi miniszteré vagy oktatási miniszteré. Kovács László e jelenség talán legillusztrisabb példája. A szocialista hívek erős szimpátiát fejeznek ki iránta (78 pont), míg a fiatal demokraták körében határozott ellenérzések fogadják (23 pont). Magyar Bálint, ha nem is ennyire, de ugyancsak megosztja a politizáló közvéleményt. Az MSZP-sektől 62, az SZDSZ-esektől 68 pontot kapott, míg a Fidesz táborában 31 pontra értékelték. Juhász Ferenc megítélése is hasonló, a kormányoldalon 60 fölötti, az ellenzéki térfélen 30 körüli pontokat kapott.

Még az olyan, a pártpolitikától távolabb eső miniszterek, mint Kovács Kálmán és Bárándy Péter megítélését is befolyásolja a kérdezettek pártszimpátiája. Az informatikai tárca vezetőjét a szocialista pártiak 60, a szabad demokraták 53 ponttal minősítették, a fiatal demokraták 41 pontot adtak neki. Az igazságügy-miniszter az MSZP táborától 71 pontot, az SZDSZ szavazóitól 65 pontot kapott, míg a Fidesz támogatói 46 pontot adtak neki.