Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Szentszék kiáll a magyar püspökök mellett

2004.12.21. 17:26
"A magyar püspökök jó állampolgárokként csak aggodalmuknak adtak hangot a közjóért, és a Szentszék kiáll mellettük, mert csak azt kérik, ami a megállapodás szerint jár" - idézte Angelo Sodano bíborosnak a magyar miniszterelnökkel folytatott hét végi vatikáni megbeszélésén az OM előtti tüntetés kapcsán elmondott szavait a Magyarországi Apostoli Nunciatúra. A közlemény szerint sem a pápa, sem pedig Sodano bíboros nem reagált érdemben arra a felvetésre, hogy Gyurcsány szerint nem helyes ha az egyház pártpolitikával foglalkozik.
"A Szentszék budapesti diplomáciai képviseletéhez különböző intézményektől és személyektől megkeresés érkezett, hogy tudomást szerezzenek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr vatikáni látogatásának kimeneteléről, mert mindeddig a helyi tömegkommunikációs eszközök szinte csupán arról számoltak be, amit a magyar kormányküldöttség közölt a szentatyával és az államtitkárral" - olvasható a pápai nagykövetség közleményében. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc szombaton járt Vatikánban, az általa tárgyalásnak nevezett látogatásról elmondta, jelezte a Szentszéknek, hogy úgy véli, nem helyes ha az egyház pártpolitikával foglalkozik. Hétfőn a parlamentben a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az ellenzék kérdésére közölte, nincs felhatalmazása elmondani, hogy a Szentatya miként reagált szavaira.

Konstruktív együttműködés

A nunciatúra mindenekelőtt teljes egészében felidézte a katolikus egyházfő Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz intézett beszédét. II. János Pál pápa kiemelte, hogy ebben az évben Magyarország belépett az Európai Unióba, s ezzel új fejezet kezdődött történelmében.

Szólt arról is, hogy rendkívül nagyra értékeli a Magyarország és a Szentszék között az elmúlt években kötött jogi egyezmények sorát, különösen a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról szóló megállapodást. Ez jogilag kötelező érvénnyel határozza meg az egyház szerepét a magyar társadalom életének e fontos területén, tiszteletben tartva a vallásszabadságra és az oktatásra vonatkozó emberi jogokat.

A katolikus egyházfő reményének adott hangot, hogy a konstruktív együttműködés szelleme jellemzi majd a jövőben is az egyház és az állam munkáját "a megállapodásban foglaltak hűséges végrehajtása során".

Jó állampolgárként

A nunciatúra a pápa beszédének szó szerinti közlése után emlékeztet arra, hogy a szentatyával való találkozás után a miniszterelnököt Somogyi Ferenc külügyminiszterrel és Hiller Istvánnal, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetőjével együtt fogadta Angelo Sodano bíboros, államtitkár. A megbeszélés hozzávetőlegesen ötven percig tartott.

"A megbeszélés során a miniszterelnök kijelentette, hogy nagyra becsüli a katolikus egyház és más egyházak szerepét abban a szolgálatban, amit szociális és kulturális téren fejtenek ki Magyarországon, mondván többek között: e nélkül Magyarország nem lenne az az ország, ami" - írta a képviselet. Hozzátette: mindazonáltal a miniszterelnök megerősítette a szentatyához intézett beszédében elhangzott szavait, miszerint a katolikus egyház túlságosan sokat foglalkozik a politikával, amint azt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás és az Oktatási Minisztérium előtti december 14-i tüntetés alkalmával tette.

"Erre vonatkozólag a bíboros államtitkár megjegyezte, hogy a magyar püspökök jó állampolgárokként csak aggodalmuknak adtak hangot a közjóért, és a Szentszék kiáll mellettük, mert csak azt kérik, ami a megállapodás szerint jár. A tüntetéssel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy azon jelen voltak minden magyarországi történelmi egyház képviselői" - közölte a nunciatúra.

Gyakoribb párbeszéd

Ezután az államtitkár "következetesen aláhúzta a párbeszéd fontosságát, megdöbbenését fejezvén ki a tény fölött, hogy a kormány nem tartja tiszteletben a Horn Gyula miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros által 1997-ben aláírt, Szentszékkel kötött megállapodást". Emlékeztetett arra, hogy a megállapodást - aláírása után - megfelelőképpen ratifikálta a magyar parlament.

A bíboros felkérte a magyar kormányt "a párbeszéd alkalmainak gyakoribbá tételére" mind a Szentszékkel, a budapesti nunciatúrán és Magyarország szentszéki nagykövetségén keresztül, mind pedig a püspöki konferenciával, a különböző kormányzati hivatalok, különösen a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának egyházi kapcsolatok államtitkárságán keresztül. Hiller István kulturális miniszter és Somogyi Ferenc külügyminiszter készségüket fejezték ki a párbeszédre.

"Végezetül mindkét fél kijelentette, hogy egyetértenek a párbeszéd újrakezdésében, az állam és egyház kapcsolatait érintő problémákról" - áll az Apostoli Nunciatúra közleményében.

Nem minden egyház

Az Oktatási Minisztérium előtt az egyházi iskolák finanszírozásának megváltoztatása ellen tartott múlt keddi demonstráción a református egyház hivatalosan nem képviseltette magát, noha az iskolaigazgatók között felszólalt egyik intézményének vezetője is. A református egyház az MTI-hez eljuttatott aznapi közleménye szerint "nem tartotta időszerűnek", hogy a tüntetést "a református iskolák is támogassák jelenlétükkel".

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a távirati irodának vasárnap elmondta: a szervezet nem kívánja bevinni a politikát a zsinagógákba és a gyerekeket kivinni az utcára.