Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Etikai bizottság elé kerül Szűrös Mátyás szavazata

2001.11.20. 12:16
Etikai bizottság elé citálja a szocialista képviselőcsoport azt a három képviselőjét, akik a zárszámadási törvényre igennel voksoltak. Annak ellenére lesz ez így, hogy a párt választmánya szombati ülésén azt kérte a frakcióvezetéstől: hallgassa meg a három képviselő közül Szűrös Mátyást, majd ezzel tekintse lezártnak az ügyet.
Noha az MSZP szombati választmányi ülése után Jánosi György elnök arról tájékoztatta az újságírókat: a grémium szerint egy tisztázó beszélgetés után lezárható a Szűrös-ügy, a párt képviselőcsoportja hétfőn másképp foglalt állást.

Kötelező szavazás nincs, elvárás van

Dr. Szűrös Mátyás
Etikai bizottság vizsgálja majd a zárszámadási törvényre igennel szavazó három MSZP-s képviselő ügyét, erről döntött a párt képviselőcsoportja hétfőn - mondta Göndör István, MSZP frakcióvezető-helyettes. Bodzás Ferenc Árpád, Páva Zoltán és Szűrös Mátyás a Vastagh Pál vezette háromtagú bizottság előtt fogja kifejteni indokait. Göndör hozzátette: az MSZP frakcióban nincs kötelező szavazás, de a három képviselőtől "elvárható lett volna", hogy a frakcióval egyeztetett módon szavazzanak.

A három képviselő közül csak Szűrös szavazott szándékosan igennel, nyilatkozata szerint ugyanis egyetértett a zárszámadás szociális juttatásaival. A másik két képviselő saját bevallása szerint "véletlenül" támogatta a kormányjavaslatot.

Szűrös sorsa már korábban "megpecsételődött"

A párt elnöksége legutóbbi ülése után felkérte a frakcióvezetést, hogy hallgassa meg az érintetteket, s ha szükséges, alkalmazzon szankciókat. Kovács László pártelnök szerint Szűrös Mátyás nem indulhat el választókörzetében a párt támogatásával, de sorozatos "átszavazásai" miatt befutó listás helyre sem számíthat.