József, Bánk
-6 °C
0 °C

Elfogadták a zárszámadási törvényt

2001.11.12. 18:21
Az előzetes várakozásokkal ellentétben biztosítani tudta a kormány a koalíciós többséget a zárszámadási törvény végszavazásakor, így a törvényhozás 207 igen, 160 nem és 3 tartózkodás mellett megszavazta a törvényt. E jogszabály elfogadásával emelik a nyugdíjakat, a közszféra dolgozóinak bérét, de például kezességet vállalnak a millenniumi városközpontot majdan működtető kft. 52 milliárdjára is. A törvény elfogadásával a parlamentarizmus történetében elsőként az országgyűlés elengedte egy mezőtúri magáncég 21 milliós köztartozását.
Elbeszéltek egymás mellett a zárszámadási törvény záróvitájában az ellenzéki képviselők, illetve az ő megszólalásaikra reagáló pénzügyminiszter. Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes a döntéshozatal előtt még utoljára megpróbálta meggyőzni a kormánypárti képviselőket arról: fogadják el a szocialista módosító indítványokat. A honatya javasolta, hogy azokat a részeket fogadja el a zárszámadásból a parlament, amelyek a nyugdíjemelésről, a közszféra dolgozóinak bérnövekedéséről szólnak.

A kultusztárca cáfol
Keller László MSZP-s képviselő szándékosan félretájékoztatja a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy a Millenniumi Városközpont kulturális tömbjével kapcsolatos garanciavállalást egy magáncég kapná - írja Ferenczi Szabolcs, a nemzeti kulturális örökség miniszterének kabinetfőnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Valójában azonban a Keller képviselő úr által emlegetett Kultúr Park Kft. egy olyan 100 százalékosan állami tulajdonú kft., amely a kulturális tömb megépülő három intézményét (Modern Magyar Művészeti Múzeum, Hagyományok Háza, Nemzeti Hangversenyterem) majdan üzemeltetni fogja - fogalmaz a kabinetfőnök.

Keller a "klientúraépítés" ellen

Javasolta ugyanakkor, hogy vegyék ki a szövegből azokat a részeket, melyek csak a "klientúra" építést szolgálják. Keller László ezek közé sorolta a millenniumi városközponttal kapcsolatos 52 milliárdos kezességvállalást. Nehezményezte, hogy ez a garanciavállalás egy olyan cégnek szól, mely 3 millió forintos alaptőkével jött létre és feladata a majdani millenniumi városközpont működtetése, de semmiképpen nem az építkezés. Működtetni viszont itt nincs mit, mert egyelőre csak a Nemzeti Színház áll majdnem készen a leendő központból. Keller László azt is törölni javasolta a törvény szövegéből, hogy a Diákhitel Központ Rt. kötvénykibocsátásához parlamenti garanciája legyen a cégnek, de a politikus a médiatörvényre hivatkozva a köztévének szánt adóelengedést is kifogásolta.

Veres: Csak magánszemélyek adója engedhető el

Veres János (MSZP) azt firtatta: mi szükség a parlamentarizmus történetében először egy magáncégnek eltörölni a köztartozását. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adózás rendjéről szóló jogszabály nem került módosításra, márpedig ez a jogszabály kimondja: csak magánszemélyek adótartozása egedhető el. Javasolta, ezért az adóelengedés törlését a szövegből, megemlítve, hogy még a kormány képviselője sem tudott érdemi magyarázatot adni arra, kié a cég és miért kellene elengedni 21,3 milliós adótartozását. (Az Altek Tégla és Cserépipari Kft. egy 1998-ban létrejött mezőtúri vállalkozás, melynek idén május óta egy helybéli asszony, Tóth Andrásné a tulajdonosa. A vállalkozás jogutódja az Alföldi Téglaipari Kft.-nek. )

Varga: Magasabb nyugdíj, növekvő pótlékok

Varga Mihály pénzügyminiszter az elhangzottakra azzal reagált, hogy felsorolta, mely területeken élőket érint a zárszámadás. Kiemelte a nyugdíjasokat, akik szerinte a törvényben meghatározottnál három százalékkal magasabb emelést kapnak. Duplájára emelik emellett a három műszakban dolgozó ápolók pótlékát, ami 60 százalékról 120 százalékra növekszik.

Elutasított ellenzéki javaslatok

A végszavazáson a koalíciós pártok a MIÉP-pel és néhány független honatyával kiegészülve elutasították az ellenzéki módosító javaslatokat, és jóváhagyták a kormánypártiak kiegészítéseivel a kabinet előterjesztését. A szavazáson 207-en nyomták meg az igen gombot (vagyis jóval többen, mint a 194 főt számláló koalíciós frakciók), 160-an a nemet és hárman tarrózkodtak.

Ki hogyan voksolt?
Az előterjesztést a teljes létszámban jelen lévő Fidesz- és MDF-frakció tagjai megszavazták, és egységesen igennel voksoltak az ülésteremben lévő MIÉP-es képviselők. Az FKGP-képviselőcsoportból 25-en szavaztak igennel, míg 8-an nemmel. A Torgyán József pártelnök mellett álló képviselőknek - az országos vezetőség döntése alapján - meg kellett jelenniük az ülésen, és kötelesek voltak nemmel szavazni.

Az MSZP-frakció tagjai közül 122-en utasították el a zárszámadást, 3-an - Bodzás Ferenc Árpád, Páva Zoltán és Szűrös Mátyás - igennel voksoltak, 3-an pedig tartózkodtak. A javaslatot támogatók közül 2-en tévedésből nyomták meg az igen gombot, Szűrös Mátyás viszont - mint újságírók előtt elmondta - az előterjesztés szociális elemei miatt fogadta el azt. Az SZDSZ képviselői egységesen nemmel szavaztak. A függetlenek között 8-6 arányban oszlott meg az igenek és a nemek száma.

Forrás: MTI