61-21-re vezet a Fidesz az MSZP ellen

2008.01.25. 13:07
Tovább csökkent a két nagypárt támogatottsága, a kispártok népszerűsége még mindig stagnál, derült ki a Századvég-Forsense január közepén végzett felméréséből. A kormányt a megkérdezettek 45 százaléka váltaná le, és csak 33 százalék szerint lenne jobb, ha a helyükön maradnának.

Ha most vasárnap lennének a választások, a megkérdezettek 61 százaléka menne el biztosan szavazni, 18 százalék viszont otthon maradna, vagy nincs olyan párt, amelyre leadná szavazatát, derült ki a Századvég-Forsense január közepén végzett közvélemény-kutatásából.

Ahogy az elmúlt negyedévben is, a két nagypárt támogatottsága továbbra is folyamatosan csökken, most a megkérdezettek 26 százaléka szavazna a Fideszre, az MSZP-re a lakosság 11 százaléka szavazna. Az utóbbi négy hónapban az MSZP támogatottsága 7, a Fideszé 5 százalékponttal csökkent.

A két kisebbik párt népszerűsége nem változott, az MDF stabilan tartja a 4 százalékot, az SZDSZ-re a választók 2 százaléka szavazna.

A biztos szavazók, és pártot is választók köre januárban mindössze 35 százlék volt. Ilyen alacsony arányt a Századvég-Forsense még soha nem mért. Közülük 61 százalék a Fideszre, 26 százalékuk az MSZP-re szavazna. A kispártok is népszerűbbek ebben a körben, az MDF 6 százalékkal megütné a parlamenti küszöböt, az SZDSZ-t 3 százalék támogatná.

A politikai elit megítélése nem változott december óta, a kormány munkáját 62 százalék ítéli meg negatívan, míg az ellenzékét 52 százalék. A Fidesz szavazóinak 20 százaléka elégedetlen a fideszes politikusok munkájával, az MSZP-szimpatizánsok közül csak 15 százalék bírálta a szocialista politikusokat.

A megkérdezettek 45 százaléka leváltaná a kormányt, 33 százalékuk jobbnak látná, ha maradnának a helyükön. A kormányfői posztra 37 százalék tartja alkalmasabbnak Orbán Viktort, 27 százalék pedig Gyurcsány Ferencet. Mindkét pártelnök 90 százalékos bizalmat élvez saját pártja támogatói körében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás