Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabolcsból származhat a hazatért fogoly

2000.08.18. 16:32
Más néven nevezte magát a Tamás Andrásként ismertté vált utolsó magyar hadifogoly, aki 53 év után egy hete érkezett haza Magyarországra. A Veér András vezette Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) tartott sajtótájékoztatón elhangzott az is: addig nem hozzák nyilvánosságra a férfi által említett nevet, amíg nem bizonyosodik be, hogy valóban így hívják a hazatért hadifoglyot. Tamás András jól van, egyre többet beszél magyarul, kedvenc olvasnivalója pedig egy katonai szaklap.
Veér András szerint a 75 éves utolsó hadifogoly egészségi állapota korához képest jó
Veér András, az OPNI főigazgatója a héten elvégzett orvosi vizsgálatok eredményeit ismertetve elmondta, hogy a 75 éves utolsó hadifogoly egészségi állapota korához képest jó. A Tamás Andrásként ismertté vált férfi az elvégzett komputertomográfos vizsgálatok szerint nem szenvedett olyan agykárosodást, amely gátolná abban, hogy emlékezete visszatérjen, és beszámoljon az elmúlt 53 évben vele történtekről - jelentette ki Veér.

A főigazgató bejelentette, hogy Bárándy György ügyvéd lesz az utolsó magyar hadifogoly gondnoka. A tájékoztatón megjelent jogi képviselő mindenkit arra kért, ne hagyományos adományokkal - használt ruhákkal - segítsék Tamás Andrást, hanem pénzt várnak az utolsó magyar hadifogoly részére. Bankszámlát hétfőn nyit számára az ügyvéd.

Titkolják a nevét egyelőre

Bárándy György ügyvéd lesz az utolsó magyar hadifogoly gondnoka
Tamás András helyett más néven nevezte meg magát a Tatárföld széléről egy hete hazaérkezett utolsó magyar hadifogoly, nevét azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. A férfi sorsát figyelemmel kísérő Vujity Tvrtko tévériporter elmondta, hogy addig nem teszik közzé a Tamás András által említett, ,,sustorgós mássalhangzókból" álló nevet, amíg minden kétséget kizáróan meg nem bizonyosodnak valódiságáról. A tévériporter elmondta, hogy a férfi említett neki két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülést és mesélt egy kovácsról és egy szőlősgazdáról is. A személyekről kiderült, hogy valóban léteztek, a riporter és Veér András pedig hamarosan felkeresi a szabolcsi falvakat.

Minden hivatalos papíron a Tamás András név szerepel, így egyelőre mi is így tartjuk nyilván betegünket - jelentette ki Veér. A főigazgató elmondta, hogy a hadifogoly az András bácsi névre viszont határozottan hallgat.

A lábát követeli a névtelen

Tamás András minden nap felteszi a kérdés: mikor kapja vissza lábát. A férfi a nevét firtató kérdésekre azt válaszolta, hogy nem ismeri sem a Tamás András, sem a - sajtóban egy család jelentkezése kapcsán felvetődött - Nemes Bálint nevet.

Első osztályú művégtag
A szociális és családügyi miniszter átérezve az utolsó magyar hadifogolyként, Tamás András néven ismertté vált férfi szenvedéseit, a legjobb minőségű művégtag biztosításával szeretne segíteni - tájékoztatta a tárca sajtófőnök/szóvivője, Meszlényi László az MTI-t pénteken. A 75 éves férfi egyik lábát három évvel ezelőtt érszűkület miatt amputálták Oroszországban.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben kezelt idős férfi végtagcsonkjáról a tervek szerint a jövő héten vesznek méretet.

A férfi érzékelése napról-napra változik és fejlődik. Egyre többet beszél magyarul, az Oroszországban tapasztalthoz képest jóval érthetőbb, amit mond. Orosz szavakat immár egyáltalán nem használ. Legkedvesebb elfoglaltsága jelenleg a rádióhallgatás, hamarosan televíziót is kap a szobájába. Újságot is olvas, visszaemlékszik arra, amit a lapok írnak. Kedvence egy honvédelmi lap, a férfi mosolyogva mutat rá minden képre, és megnevezi az ott látottakat.

Magyarul ír

Torgyán százezer forinttal édesítette a fogoly életét
"Tamás András az elcsatolt területeken élők sorsát jelképezi, ami vele történt, az a magyarság szimbólumaként tekinthető" - közölte Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken, azt követően, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben meglátogatta a nemrégiben hazatért, utolsó magyar hadifogolyként emlegetett férfit.

Torgyán József kezet rázott a beteggel, majd hogy "élete alkonyát megédesítse" két darab, összesen 100 ezer forintnyi kötvényt ajándékozott neki minisztériuma nevében.

"Ha nem is élhetett magyarként, remélem magyarként fog meghalni." - fogalmazott a miniszter az MTI jelentése szerint.

Veér András nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a volt fogoly ismét hajlandó magyarul írni. Erre Oroszországban, hazahozatala előtt, illetve a megérkezését követő napokban nem volt hajlandó. Egy alkalommal azonban magához ragadott egy tollat és folyamatosan írni kezdett.

Meg kellene adni a kellő tiszteletet az utolsó hazatért magyar hadifogolynak - hangsúlyozta Veér, aki sérelmezte, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen hivatalos képviselője sem volt jelen a férfi hazahozatalakor. A főigazgató szerint ez nem Tamás Andrásnak szólna, hanem az ország minden polgárának, jelezve, hogy biztonságban érezhetjük magunkat, országunk gondoskodik rólunk.