Szabolcsból származhat a hazatért fogoly

2000.08.18. 16:32
Más néven nevezte magát a Tamás Andrásként ismertté vált utolsó magyar hadifogoly, aki 53 év után egy hete érkezett haza Magyarországra. A Veér András vezette Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) tartott sajtótájékoztatón elhangzott az is: addig nem hozzák nyilvánosságra a férfi által említett nevet, amíg nem bizonyosodik be, hogy valóban így hívják a hazatért hadifoglyot. Tamás András jól van, egyre többet beszél magyarul, kedvenc olvasnivalója pedig egy katonai szaklap.
Veér András szerint a 75 éves utolsó hadifogoly egészségi állapota korához képest jó
Veér András, az OPNI főigazgatója a héten elvégzett orvosi vizsgálatok eredményeit ismertetve elmondta, hogy a 75 éves utolsó hadifogoly egészségi állapota korához képest jó. A Tamás Andrásként ismertté vált férfi az elvégzett komputertomográfos vizsgálatok szerint nem szenvedett olyan agykárosodást, amely gátolná abban, hogy emlékezete visszatérjen, és beszámoljon az elmúlt 53 évben vele történtekről - jelentette ki Veér.

A főigazgató bejelentette, hogy Bárándy György ügyvéd lesz az utolsó magyar hadifogoly gondnoka. A tájékoztatón megjelent jogi képviselő mindenkit arra kért, ne hagyományos adományokkal - használt ruhákkal - segítsék Tamás Andrást, hanem pénzt várnak az utolsó magyar hadifogoly részére. Bankszámlát hétfőn nyit számára az ügyvéd.

Titkolják a nevét egyelőre

Bárándy György ügyvéd lesz az utolsó magyar hadifogoly gondnoka
Tamás András helyett más néven nevezte meg magát a Tatárföld széléről egy hete hazaérkezett utolsó magyar hadifogoly, nevét azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. A férfi sorsát figyelemmel kísérő Vujity Tvrtko tévériporter elmondta, hogy addig nem teszik közzé a Tamás András által említett, ,,sustorgós mássalhangzókból" álló nevet, amíg minden kétséget kizáróan meg nem bizonyosodnak valódiságáról. A tévériporter elmondta, hogy a férfi említett neki két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülést és mesélt egy kovácsról és egy szőlősgazdáról is. A személyekről kiderült, hogy valóban léteztek, a riporter és Veér András pedig hamarosan felkeresi a szabolcsi falvakat.

Minden hivatalos papíron a Tamás András név szerepel, így egyelőre mi is így tartjuk nyilván betegünket - jelentette ki Veér. A főigazgató elmondta, hogy a hadifogoly az András bácsi névre viszont határozottan hallgat.

A lábát követeli a névtelen

Tamás András minden nap felteszi a kérdés: mikor kapja vissza lábát. A férfi a nevét firtató kérdésekre azt válaszolta, hogy nem ismeri sem a Tamás András, sem a - sajtóban egy család jelentkezése kapcsán felvetődött - Nemes Bálint nevet.

Első osztályú művégtag
A szociális és családügyi miniszter átérezve az utolsó magyar hadifogolyként, Tamás András néven ismertté vált férfi szenvedéseit, a legjobb minőségű művégtag biztosításával szeretne segíteni - tájékoztatta a tárca sajtófőnök/szóvivője, Meszlényi László az MTI-t pénteken. A 75 éves férfi egyik lábát három évvel ezelőtt érszűkület miatt amputálták Oroszországban.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben kezelt idős férfi végtagcsonkjáról a tervek szerint a jövő héten vesznek méretet.

A férfi érzékelése napról-napra változik és fejlődik. Egyre többet beszél magyarul, az Oroszországban tapasztalthoz képest jóval érthetőbb, amit mond. Orosz szavakat immár egyáltalán nem használ. Legkedvesebb elfoglaltsága jelenleg a rádióhallgatás, hamarosan televíziót is kap a szobájába. Újságot is olvas, visszaemlékszik arra, amit a lapok írnak. Kedvence egy honvédelmi lap, a férfi mosolyogva mutat rá minden képre, és megnevezi az ott látottakat.

Magyarul ír

Torgyán százezer forinttal édesítette a fogoly életét
"Tamás András az elcsatolt területeken élők sorsát jelképezi, ami vele történt, az a magyarság szimbólumaként tekinthető" - közölte Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken, azt követően, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben meglátogatta a nemrégiben hazatért, utolsó magyar hadifogolyként emlegetett férfit.

Torgyán József kezet rázott a beteggel, majd hogy "élete alkonyát megédesítse" két darab, összesen 100 ezer forintnyi kötvényt ajándékozott neki minisztériuma nevében.

"Ha nem is élhetett magyarként, remélem magyarként fog meghalni." - fogalmazott a miniszter az MTI jelentése szerint.

Veér András nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a volt fogoly ismét hajlandó magyarul írni. Erre Oroszországban, hazahozatala előtt, illetve a megérkezését követő napokban nem volt hajlandó. Egy alkalommal azonban magához ragadott egy tollat és folyamatosan írni kezdett.

Meg kellene adni a kellő tiszteletet az utolsó hazatért magyar hadifogolynak - hangsúlyozta Veér, aki sérelmezte, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen hivatalos képviselője sem volt jelen a férfi hazahozatalakor. A főigazgató szerint ez nem Tamás Andrásnak szólna, hanem az ország minden polgárának, jelezve, hogy biztonságban érezhetjük magunkat, országunk gondoskodik rólunk.