Hétfőtől vizsgálják az utolsó magyar hadifoglyot

2000.08.13. 13:17
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) hétfőn kezdődik meg Tamás András egészségi állapotának vizsgálata. Az utolsó magyar hadifogolyként megismert Tamás Andráson elsőként belgyógyászati, kardiológiai és laboratóriumi vizsgálatokat végeznek - közölte Veér András, az intézmény főigazgatója vasárnap az MTI érdeklődésére.
tamasandrasarc

A főorvos elmondta: amennyiben a 75 éves férfi energiája engedi, akkor még hétfőn komputertomográfiás vizsgálatnak is alávetik.

A későbbiekben hallás- és szemvizsgálatra is sort kerítenek, s az idős ember vérnyomását is beállítják, miután Tamás András két évtizede semmilyen gyógyszeres kezelést nem kapott keringési problémáinak kezelésére - ismertette Veér András.

Tájékoztatása szerint a pszichiátriai intézet már felvette a kapcsolatot az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel, amely elkészíti Tamás András hiányzó végtagjához a lábprotézist.

veerandras
Veér András
Veér András szólt arról, hogy a szervi vizsgálatok mellett úgynevezett pszichológiai tesztekkel is vizsgálják majd a férfit, s azok révén meg lehet majd állapítani, milyen szintű az emlékezete.

Az OPNI orvosai - Veér András vezetésével - az intézményben működő, európai szinten is egyedülálló Memória-klinika módszereivel Tamás András meglévő és felületi memóriájára, emlékezetére is tudnak következtetni - derült ki a főorvos szavaiból.

Mindezen túl nyelvészprofesszort is felkérnek, illetve kreativitást fejlesztő feladatsort is alkalmaznak, hogy minél több magyar szót "előhívjanak" a férfi beszédében.

Veér András jelezte: a közeljövőben több magyar városban is kirándulást tesznek Tamás Andrással, ettől is azt remélve, hogy több emlék is eszébe jut születési helyéről, családi körülményeiről.

Mint azt a főorvos kifejtette: erre minden remény megvan, mert már az itthonlét elmúlt két napja alatt is egyre több minden ötlött fel a tudatában múltjáról.

A neurológiai osztály ápolóinak és betegeinek elmondása szerint Tamás András az elmúlt két napban egyre többet beszélgetett, mind több emléket idézett fel jobban érthető kifejezésekkel, tisztább beszéddel.
Tamás András egyébként egy négyágyas szobában kapott helyet az intézményben, szobatársa jelenleg egy 35 éves fiatalember, aki örömmel fogadta a két napja hazaérkezett idős embert.

Veér András főorvos szerint a férfi állampolgárságához nem fér kétség, mivel minden "magával hozott" dokumentumon a magyar állampolgárság megjelölés szerepel. A nevében sincs okuk kételkedni az orvosoknak és hatóságoknak - jelezte.

Azzal kapcsolatban, hogy jelentkeztek-e olyan személyek, akik családtagjukat, rokonukat vélték felismerni az idős férfiben, elmondta: többen is jelezték már, hogy Tamás Andrást a hozzátartozójuknak tartják.

Veér András közlése szerint a hatóságokkal együttműködve arra a döntésre jutottak, hogy a családi köteléket Tamás András elmondott emlékei alapján próbálják meg felkutatni.