Klaudia
-3 °C
3 °C

Hiller lemondását követelték a szülői értekezleten

2006.10.13. 19:00
Több százan tiltakoznak a tanárok kötelező óraszámának emelése és a várható pedagógus-elbocsátások ellen Budapesten. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sztrájkot is kilátásba helyezett, a tüntetésen többször Hiller István miniszter távozását követelték.

Több százan vettek részt azon az "országos szülői értekezleten", amellyel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatási törvény módosítása és a várható pedagógus-elbocsátások ellen tiltakozott.

A megmozduláson képviselteti magát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (Mante), a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete és a Keresztény Pedagógus Társaság.

Sztrájkolnának is

Nem szolgálja a gyermekek érdekeit, a szakmaiságot, ha 15-20 ezer pedagógussal kevesebb lesz az országban, amint azt a kormány előkészíti – hangoztatta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke kijelentette.

Nem javítja a tanítás-nevelés minőségét, ha növelik a pedagógusok kötelező óraszámát a többletterhek megtartásával - tette hozzá. Elég volt az olyan törvényekből, amelyek ingyen munkát tesznek törvényessé a pedagógusoknak - jelentette ki, hozzátéve, ha a kormány nem ül le a szakszervezetekkel érdemben tárgyalni, akkor a PDSZ még idén sztrájkot hirdet.

Elég volt abból a hamis képből is, hogy a magyar pedagógusok rosszul, nem hatékonyan dolgoznak, s elég volt a szülők és pedagógusok egymás ellen hangolásából – hangoztatta Kerpen Gábor. A demonstrálók többször Hiller István miniszter távozását követelték.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint ha öt-tízezer forintot vesznek ki a pedagógusok zsebéből és 10-20 órával kell többet dolgozniuk ugyanannyiért vagy kevesebbért, akkor elmondható, hogy a megszorító intézkedések fő teherhordozóivá, áldozataivá váltak.

OKM: volt és lesz alkalom tárgyalni

Szebedy Tas, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnöke kijelentette: nem igaz, hogy a törvénymódosítások egyenlőek a minőség javításával, hogy növelik az esélyegyenlőséget, s a szakszerűséget szolgálják. Közölte, a reformok nem állnak másból, mint pénzelvonásból egy olyan rendszerből, ahol a pazarlás eddig sem az iskolákban folyt.

Az oktatási tárca nem tud visszalépni a pedagógusok kötelező óraszámának emelésétől, amely már hatályba lépett, és szerepel a konvergenciaprogramban is - közölte Arató Gergely oktatási államtitkár.

A minisztérium ugyanakkor eddig is folyamatosan tárgyalt a pedagógus szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel, s a jövőben is folytatódnak a megbeszélések - tette hozzá.

Legutóbb kedden, a Közoktatás-politikai Tanácsban folytak egyeztetések a PDSZ részvételével, legközelebb jövő kedden, a Közoktatási Érdekegyeztető Tanácsban és a Közoktatás-politikai Tanácsban lesznek egyeztetések – jegyezte meg Arató Gergely.