Auguszta
-3 °C
2 °C

Ismét sztártanácsadókat foglalkoztat az MSZP

2005.09.08. 07:47
Újabb amerikai sztártanácsadókkal kötött megállapodást az MSZP. Az EU-s kampányt vezénylõ Clinton emberei után Schwarzenegger tanácsadói szállhatnak be a 2006-os választás csatározásaiba a baloldalon. A Népszabadság szerint Richard Dresner és Robert Wickers egyelõre csak tájékozódik a magyar helyzetrõl.

A parlamenti pártok a választási kampány idején igénybe veszik a külföldi szakértõk segítségét. Információink szerint az MDF egy német és egy amerikai céggel tárgyal, megállapodás még nem köttetett. Az SZDSZ-nél úgy vélik, hogy legalább egy évig itt kellene élnie egy tanácsadónak ahhoz, hogy igazán a hasznukra váljon. Õk valószínûleg külföldre mennek konzultálni, tapasztalatokat szerezni. A két nagy párt ennél közvetlenebb kapcsolatokra készül. A Fidesz információink szerint francia és amerikai píárosokkal tárgyal, az MSZP pedig nemrégiben egy híres amerikai vállalkozással kötött megállapodást -írja a Népszabadság.

Demokrata, republikánus

Mint emlékezetes, a Medgyessy-kormány a Greenberg Quinlan Rosner Research Inc., amerikai tanácsadó céget kérte fel a 2004-es EU-kampányban való közremûködésre. Az amerikaiak korábban Clinton és Al Gore mellett megbízást kaptak Tony Blair, Gerhard Schröder és Ehud Barak választási kampányaiban is. Az újabban kiválasztott cég viszont a republikánus oldalról lép majd a szocialisták mellé. A Dresner, Wickers és Társai céget 1993-ban alapították, s alig néhány év alatt az egyik legismertebb politikai pr-ral foglalkozó vállalkozássá vált. A Népszabadság szerint ezt érzékelteti például az a kérdés, amit nemrég az egyik amerikai magazin tett fel: mi a közös Borisz Jelcinben, az egykori orosz elnökben és Arnold Schwarzenegger jelenlegi kaliforniai kormányzóban? A válasz: a Dresner, Wickers. Valóban: Richard Dresner és Robert Wickers mindkettejüknek óriási szolgálatokat tett. Tény, hogy Jelcin 1996-os újraválasztása alapozta meg a vállalkozás tekintélyét. A Time magazin annak idején tízoldalas összeállítást közölt az amerikai stratégák, az orosz elnök lánya és Jelcin trojkájának "hollywoodi" stílusú sikerérõl. Jelcin az érkezésük elõtt szinte reménytelen népszerûségi mutatókkal, már-már kiszorított politikai helyzetbõl és kritikus mentális állapotban várta a választásokat.

Visszajönnek a kommunisták

A cég honlapján most is olvasható, hogy folyamatosan vesznek fel munkatársakat. Igaz, van egy az MSZP-kapcsolat szempontjából zavarba ejtõ kitétel: a republikánus politikai gondolkodás iránt érdeklõdõ fiatalokat keresnek a stábba. Idetartozik, hogy a Jelcin-kampány egyik vezérfonala annak idején az volt, hogy ha nem nyer az elnök, visszajönnek a kommunisták - írja a lap.

Nem idegen Dresnerék számára azonban a szociáldemokrata vonal sem, hiszen Adrian Nastase pártjának választási felkészülését is segítették 1996-ban és 2000-ben. Partnereik közé tartozott a görög Constantin Mitsotakis is - õ már a konzervatív oldalról. Az érintettek több nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy szerintük a posztszocialista országokban nem a konzervatív, szocialista törésvonal az elsõdleges, hanem az, hogy ki miként reagál arra a sajátos állapotra, amely a rendszerváltozás után másfél évtizeddel a térségben élõ embereket jellemzi.

A Népszabadság szerint a két kampányguru egyelõre még csak az Egyesült Államokból, internet segítségével tájékozódik a magyar viszonyok felõl - kérdeznek, konzultálnak.