Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Tárki: Medgyessy és Orbán is népszerűtlenebb

2002.07.23. 10:52
Medgyessy Péter egy ponttal többet veszített népszerűségéből, mint Orbán Viktor - ezt tartalmazza a Századvég és a Tárki közös közvélemény-kutatása. Az adatok szerint ugyanakkor a 42 százalékos ismertségű pénzügyminiszter a harmadik legnépszerűbb politikus.
A Századvég és a Tárki júliusi felmérése szerint a rokonszenvsorrend vezető helyén Mádl Ferenc köztársasági elnök áll, őt Dávid Ibolya, az MDF elnöke követi, a harmadik helyet László Csaba pénzügyminiszter foglalja el - igaz, László Csaba ismertsége mindössze 42 százalék.

A felmérésben nem szerepel Bárándy Péter igazságügy-minisztert, aki a Szonda Ipsosnál a második legnépszerűbb magyar politikus. A rangsor utolsó három helyezettje a Tárkinál - csökkenő sorrendben - Balsai István, Thürmer Gyula és Csurka István.

A Tárkinál Medgyessy, a Szondánál Orbán veszített többet

Három politikus esetén regisztrálható jelentősebb - a statisztikai hibahatárt megközelítő - változás. A június eleji eredményhez képest Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor volt miniszterelnök mutatója négy, míg Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök rokonszenvindexe öt ponttal alacsonyabb értéket mutat. Medgyessy Péter és Orbán Viktor ezzel két helyet csúszott a rokonszenvrangsorban. A Szonda adata szerint viszont Orbán Viktor hét pontot veszített, míg Medgyessy megítélése alig változott.

Medgyessyt a jobboldal "húzta le"

Medgyessy Péter rokonszenvindexének csökkenése mögött elsősorban a jobboldali szavazók körében mutatkozó negatív megítélés erősödése húzódik meg. Júniusban a Fidesz-MPP szavazóinak 30 százaléka értékelte egyes osztályzattal Medgyessyt, júliusban ez az arány 41 százalékra nőtt.

Egyre több egyest kap Orbán

Orbán Viktor rokonszenvindexének csökkenése nemcsak az MSZP- és SZDSZ-szavazók véleményének alakulásával függ össze, hanem a Fidesz-MPP támogatóinak körében tapasztalható módosulásokkal is. Júniushoz képest az MSZP-szavazók körében 6, az SZDSZ-szavazók körében 12 százalékkal nőtt az exminiszterelnököt egyes rokonszenvosztályzattal értékelők aránya. Ugyanakkor júniusban a Fidesz szavazóinak több mint fele adott ötöst Orbán Viktornak, júliusban azonban csak 42 százalékot tesz ki a legmagasabb osztályzatok aránya.

Schmitt a 7., Demszky a 11.

A július elején készített adatfelvétel eredményei szerint a főpolgármester-jelöltek rokonszenv-megítélésében és ismertségében lényeges, szignifikáns különbségek rögzíthetők. A szocialisták főpolgármester-jelöltjének, Gy. Németh Erzsébetnek az ismertsége 36 százalék, a jobbközép támogatásával induló független jelölt Schmitt Pálé 72 százalék, míg a jelenlegi főpolgármestert és egyben az SZDSZ jelöltjét, Demszky Gábort 95 százalék ismeri. A rokonszenvrangsorban elfoglalt 7. pozíciójával jelenleg Schmitt Pál helyzete a legkedvezőbb, őt Demszky követi a 11. helyen, Gy. Németh Erzsébet a 14. helyen áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!