Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Erősen csökken Orbán népszerűsége

2002.07.22. 09:18
Mádl Ferenc államfő és Dávid Ibolya, az MDF elnöke továbbra is a legnépszerűbb politikusok közé tartoznak. Mellettük az igazságügyi tárca új vezetőjét kedvelik leginkább az emberek a Szonda Ipsos legújabb közvélemény kutatása szerint. Orbán Viktor volt kormányfő ugyanakkor a hónap legnagyobb pontszámveszteségét könyvelhette el.
A Népszabadságban publikált felmérés alapján a népszerűségi lista első három helyén továbbra is a jogász politikusok, Mádl Ferenc, Bárándy Péter és Dávid Ibolya állnak. A hónap legnagyobb pontszámveszteségét Orbán Viktor szenvedte el, a 7 pontos visszaesés következtében a rendkívül szoros középmezőny végére került. Ezek a legérdekesebb eredményei a Szonda Ipsos július elején végzett közvélemény-kutatásának.

Fel és le

Orbán Viktor népszerűségi indexének csökkenése önmagában jelentős, de értelmezéséhez feltétlenül hozzátartozik az elmúlt hónapok pontszámainak ismerete. Például az, hogy a mostani 7 pontos visszaesést megelőzően, a választások ideje alatt és azt követően 5 ponttal emelkedett a Fidesz vezető politikusának rokonszenvmutatója. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Orbán jelenlegi pontszáma megfelel az év első negyedében regisztráltaknak - akkor is az 50-es érték körül alakult a népszerűségi indexe. Az e havi változás következtében az exminiszterelnök a mezőny második felébe került.

Okok

Leginkább a 60 év felettiek és az alacsony iskolázottságúak között vált kedvezőtlenebbé Orbán Viktor megítélése (13-15 pontos csökkenések). A népszerűségi index módosulásának vannak pártszimpátiák szerinti jellegzetességei is. Az MSZP táborában alig (25 pontról 22 pontra), az SZDSZ szavazói körében pedig egyáltalán nem (27 pont) változott a megítélése, igaz, az ő véleményük eleve rendkívül negatív volt. A Fidesz támogatóinak júniusi 90 pontja mostanra 84-re módosult. Jóval nagyobb viszont a MIÉP-esek elfordulása Orbán Viktortól: egyetlen hónap alatt 83 pontról 66 pontra esett a népszerűségi mutató értéke.

A másik vesztes

A hónap másik vesztese Pokorni Zoltán, akinek egyéni drámáját figyelemmel követhette a politizáló közvélemény. Úgy tűnik, népszerűségi indexének 4 pontos csökkenése nem a tisztségeiről való lemondással és annak indítékával van összefüggésben. Sőt, ez az esemény a korábbinál valamelyest kedvezőbb színben tüntette fel a Fidesz politikusát. Azok a megkérdezettek, akiknél a lemondása előtt jártak a Szonda Ipsos munkatársai, 38 pontra értékelték őt, azaz körükben hasonló mértékű pontszámveszteséget szenvedett el, mint Orbán Viktor. Akiket viszont a hír megismerése után kérdeztek, jóval kedvezőbb véleménnyel voltak róla: tőlük 46 pontot kapott. (Az összehasonlítás azért lehetséges, mert mindkét csoport közel azonos nagyságú, és összetételük megfelel a lakosság egészének.)

Új arcok

Két új szereplője van a politikusi rangsornak. Mind Jánosi György, mind Kiss Péter azért került a listára, mert ebben a hónapban átlépték a 33 százalékos ismertségi szintet. Minisztertársaikhoz hasonlóan ők is bizalmat kaptak a lakosságtól. Jánosi György 56 ponttal indul, Kiss Péter 52 pontot kapott. Mindketten az alacsony státusúak, az idősek körében kedveltek igazán, ezekben a csoportokban 60-65 közötti pontszámokat értek el. Az igazán markáns eltérések azonban esetükben is a pártszimpátiák szerint figyelhetők meg. Az MSZP híveitől 70 pont körüli, az SZDSZ-esektől 65 pont körüli értékeket kaptak. A fideszesek véleménye viszont sokkal rosszabb: Jánosinak 40 pontot, Kiss Péternek 32 pontot adtak.

Egyre ismertebbé válnak a most pozícióba került politikusok. Az elmúlt egy hónapban érzékelhető arányban - 5-10 százalékkal - nőtt az új tisztségviselőkről, a miniszterekről véleményt formálók aránya.

Módszertan
A Szonda Ipsos most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásának adatfelvétele 2002. július 1-9 között történt. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. Minden hónapban más-más 1000 vagy 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?