Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szocialista előny a Tárkinál

2002.07.19. 16:47
A Századvég-TÁRKI legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint az összes megkérdezett körében az MSZP támogatottsága 42, a Fideszé 32 százalék. A legnagyobb arányban elutasított párt most is a MIÉP. A két nagy párt szavazótábora között igen éles eltérést mutatkozik a gazdasági helyzet, a demokrácia működése, illetve a kormány munkájának megítélésében.
A Századvég és a TÁRKI júliusi adatfelvételének eredménye szerint az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 51, a Fideszé 38 százalék, az SZDSZ támogatottsága 5, az MDF-é pedig 2 százalék. A parlamenten kívüli pártok közül egyedül a Centrum Párt és a MIÉP támogatottsága haladja meg az 1 százalékot.

Ma is sokan szavaznának

A júliusi adatfelvétel során a választásra jogosult megkérdezettek 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy "egy most vasárnap tartandó választáson" biztosan elmenne szavazni - ez 3 százalékponttal alacsonyabb érték a júniusi vizsgálat eredményéhez képest.

Az összes megkérdezett körében mintegy 8 százalék a válaszmegtagadók aránya, ez mindössze 1 ponttal alacsonyabb a júniusi adatfelvételhez képest. A biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka nem hajlandó elárulni pártpreferenciáját, 6 százalékuk pedig bizonytalan a támogatandó pártot illetően.

Rájuk semmiképp!

Az összes megkérdezett körében az MSZP elutasítottsága 25, a Fideszé 32 százalék. Az MSZP támogatóinak 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Fideszre semmiképpen nem szavazna, a Fidesz támogatóinak pedig 68 százaléka nyilatkozott ugyanígy az MSZP-ről. A legnagyobb arányban elutasított párt továbbra is a MIÉP, amelyre az összes megkérdezett 58 százaléka semmiképpen nem szavazna.

Romlott a kormány munkájának megítélése

Júniushoz képest a bizonytalan preferenciájú választók és a Fidesz-szavazók körében erőteljesen romlott a Medgyessy-kormány tevékenységének megítélése, miközben az MSZP szavazóinál gyakorlatilag változatlan maradt.

Gazdasági helyzet

Az ország általános gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásokban júliusban is jelentős eltérés mutatkozik a kormánypárti, illetve ellenzéki szavazótábor között. Az MSZP szavazóinak véleményindexe mindössze 1 ponttal alacsonyabb az előző hónaphoz képest, miközben a Fidesz-szavazók körében 7 pontos csökkenés rögzíthető. A bizonytalanok indexe 3, az összes megkérdezettre vonatkoztatott indexátlag pedig 5 pontos csökkenést mutat júniushoz képest. Az összes megkérdezett 43 százaléka várja azt, hogy a magyar gazdaság helyzete a következő 12 hónapban javulni fog, ugyancsak 43 százalékuk változatlanságra számít és 13 százalék szerint a gazdasági helyzet romlani fog.

Demokrácia-értelmezések

A demokrácia működésével való elégedettség még a gazdasági helyzetre vonatkozó várakozásoknál is élesebb eltéréseket mutat a kormánypárti és ellenzéki szavazótábor tekintetében. Az MSZP támogatóinak körében a demokráciaértékelés +6 pont, amely mindössze 1 indexponttal alacsonyabb a júniusi értékhez képest. A Fidesz-szavazók körében viszont a +13 pontról -14 pontra esett az index.

Az adatfelvétel a Medgyessy Pétert érintő ügynökbotrány kipattanását követően kezdődött, az adatfelvétel második napján jelentette be Pokorni Zoltán lemondását, az adatfelvétel harmadik napján zajlott az Erzsébet-hídi blokád, illetve a szavazatok újraszámlálását követelő megmozdulások.

Négy éve

A 2002. júliusi adatfelvétel már lehetőséget ad az 1998-as kormányváltást követő empirikus adatokkal történő összevetésre is. 1998 júliusában a Fidesz, mint az újonnan megalakult kormány vezető pártjának támogatottsága az összes megkérdezett körében 43, a pártválasztók körében 56, a biztos szavazó pártválasztók körében 55 százalék volt.

Az ellenzékbe került MSZP esetében az 1998. júliusi támogatottsági érték az összes megkérdezett körében 18, a pártválasztóknál 24, a biztos szavazó pártválasztóknál 26 százalék.

Összehasonlítva ezeket az adatokat a jelenlegiekkel kitűnik, hogy a választói támogatottság menetrendszerű felduzzadása a győztes oldalon 2002-ben lényegesen mérsékeltebb a négy évvel korábbi időszakhoz képest. Az akkori 25-32 százalékpontos Fidesz előnnyel szemben idén júliusban 10-13 pont közötti támogatottsági előnyt mutatnak az empirikus adatok az MSZP javára.

Módszertan
A személyes kérdezésre épülő, kérdőíves adatfelvételt 2002. július 2. és 9. között a Társadalomkutatási Intézet Rt. (TÁRKI) készítette. Az ország 88 településén 1503 felnőttet kérdeztek meg. Minden felnőtt embernek egyenlő volt az esélye arra, hogy ő legyen a válaszadásra felkért személy. A kiválasztott személyek egy részének kiesése (válaszmegtagadások, elköltözések stb.) miatti mintatorzulást négydimenziós (korcsoport, nem, iskolai végzettség, településtípus) súlyozással korrigálták.

A megkérdezettek válaszaiból becsülhetők a felnőtt lakosság lehetséges válaszai. E becslés pontosságáról 95%-os megbízhatósággal állítható, hogy az egész mintára vonatkozó adatok legfeljebb 2,6 százalékponttal térhetnek el a teljes felnőtt lakosság megkérdezésével kapható értéktől. Ez az eltérés a válaszolók számának csökkenésével, illetve a képzett mutatók esetén ennél nagyobb lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!