2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00 ÉLŐ
Skócia 1
Svájc 1

Lovas jogerősen nyert a TASZ ellen

2006.11.07. 14:14
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetnek 200 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie Lovas Istvánnak.

A Társaság a Szabadságjogokért megsértette Lovas Iastván becsületetét, jóhírnevét és emberi méltóságát azzal, hogy honlapján letölthetővé tette Paizs Miklós Balra át! című dalát - mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla 2. számú tanácsa. A jogvédő szervezetnek 200 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie, valamint ennek az összegnek a kamatát a keresetlevél benyújtásától számítva.

Az ügy 2004. őszén kezdődött, amikor az Index is közzétette letölthető formában Paizs Miklós botrányt keltő blődlijét. A Paizs ellen közösség elleni izgatás miatt indult rendőrségi eljárás során a Budapesti Rendőrfőkapitányság levélben azzal a "kéréssel" fordult az Index.hu Rt.-hez, hogy szüntessük meg a dal letölthetőségét. Jogászunktól azt az információt kaptuk, hogy ha nem teljesítjük a kérést, a rendőrség akár a szervereinket is lefoglaltathatja az ellenünk induló eljárás végig, ezért úgy döntöttünk, levesszük a számot. (A rendőrség pár hónap múlva megszüntette a Paizs elleni eljárást.)

A TASZ-t felháborította a rendőrség nyomásgyakorlása, és egy nyilatkozatot tett közzé. "A büntetőeljárást nem lehet fegyelmezési eszközként, ráijesztés céljából használni azokkal szemben, akik nem követtek el bűncselekményt. Ez a gyakorlat nem pusztán önkényes és jogsértő, hanem a cenzúra és az öncenzúra elvárásának burkolt eszköze, mely túlmutat a konkrét ügyön, és a művészi kifejezés szabadságán túl a demokráciát is veszélyezteti. A valódi szólásszabadság védelmének érdekében tiltakozásunknak azzal is nyomatékot adunk, hogy honlapunkon elérhetővé tesszük a "Balra át" című számot, hogy aki meg akarja ismerni az abban közölt véleményt, az szabadon megtehesse"

Bár Paizs dala számos helyen letölthető volt, Lovas István a TASZ-t perelte be, és félmillió forintot követelt a jogvédő szervezettől. Az elsőfokú bíróság 200 ezer forintot ítélt meg.

A másodfokú bíróság az ítélet rendelkező részével egyetértett, de az indoklást megváltoztatta, mert zavarosnak találta. Az ítélőtábla döntése szerint Paizs dalában olyan megalázó, indokolatlanul túlzó kifejezések szerepelnek, amelyek túllépik a véleménynyilvánítási szabadság határát, és amelyeket Lovasnak még közszereplőként sem kell tűrnie. És ebből a szempontból az sem számít, hogy Lovas István milyen stílusban és hangnemben ír saját cikkeiben.

Az Ítélőtábla figyelembe vette, hogy a TASZ tiltakozásul tette közzé Paizs blődlijét, de ez csak a nem vagyoni kártérítés mértékénél számít, ugyanis a jogsértés így is megvalósult. A 200 ezer forint pedig minimális, aminél alacsonyabb a mai joggyakorlatban elképzelhetetlen.