Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Gyurcsány Robin Hood-adót emleget

2008.06.19. 17:35
A távhő-támogatási rendszer 10-20 milliárd forintos költségvetési terhét az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésével finanszírozná a kormányfő.

A magas energiaárak miatt mindenképpen át kell alakítani a távhő-támogatási rendszert Magyarországon, ami 10-20 milliárd forintos terhet jelenthet a költségvetés számára, jelentette ki Gyurcsány Ferenc magyar újságírók előtt Brüsszelben a csütörtök-pénteki EU-csúcs előtt. A tagállamok állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán elsősorban a magas energia- és élelmiszer-árak lesz a téma.

A magyar kormányfő szerint a következő hetekben megoldást kell találni a távhő-támogatási rendszer átalakítására, hogy a szociálisan legrászorultabbaknak könnyebb legyen. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor leszögezte: meg kell találni a költségvetési többletkiadás forrását is.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: Magyarország számára is megoldás lehet az Európában csak Robin Hood-adónak nevezett adónem, amely az energiaipari cégek extra profitját adóztatja meg. Gyurcsány emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió szabályai nem tiltják ezt a fajta adóztatást, így az őszig tervezett adómódosítások kidolgozásánál ezt is figyelembe veszi a kormány.

A kormányfő az élelmiszerárakkal kapcsolatban elmondta: Magyarország azt szeretné, ha a közösségi agrárpolitika nem a termelés csökkentését, hanem növelését támogatná, hiszen a nagyobb kínálat az árak csökkenéséhez vezethet.

Ezen kívül Magyarország és a vele egyszerre csatlakozott másik kilenc tagállam azt szeretné elérni, hogy az EU emelje meg az újonnan csatlakozott tagállamok gazdáinak támogatási összegét, hiszen jelenleg egy magyar gazda éppen fele annyi támogatást kaphat, mint egy francia, vagy holland termelő.