Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A külügy feljelentést tett a rejtjelezett üzenet kiszivárogtatója ellen

2005.10.28. 08:06
Büntető feljelentést tett a külügy a stockholmi másutas táviratok adatainak kiszivárogtatója ellen - jelentette be Somogyi Ferenc. A külügyi bizottság tagjai viszont megtekinthetik a rejtjelezett nagyköveti üzenetet, amely a miniszter szerint semmilyen Gyurcsány Ferenc számára küldött kampánytanácsot nem tartalmaz.

A Külügyminisztérium hivatalból büntető feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen egy rejtjeles távirat kérdésében, és kérte az ügy kivizsgálását - jelentette be a miniszter a tárca honlapján.

Németh Zsolt sem tudhatott róla

Somogyi Ferenc szerint az egyik napilap eljárási szabályokat sért meg azzal, hogy politikusokra hivatkozva egy rejtjeles távirat számát is leközölte. Ez a jelenleg érvényes szabályok szerint csak úgy történhetett, hogy egy erre jogosulatlan személy az információt illetéktelennek kiadta - szögezte le. Az ügy előzménye, hogy Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdán kérte a külügyminisztertől, hogy a betekinthessen titkos külügyi anyagokba. Németh Zsolt azt szerette volna megtudni, igaz-e, hogy - mint mondta - a stockholmi magyar nagykövet táviratában a kormányfő számára kampányjavaslatokat fogalmazott meg.

"A távirat tartalmának ismeretében már szerdán jeleztem, hogy nincs semmiféle olyan része annak a nagyköveti jelentésnek, ami a miniszterelnök számára megfogalmazott kampánytanácsként értelmezhető" - mondta Somogyi Ferenc. A helyzet tisztázása érdekében viszont lehetővé teszi, hogy a parlament külügyi bizottságának vezetői megismerkedjenek a rejtjeles távirat teljes szövegével. Somogyi ugyanakkor megjegyezte, hogy a távirat tartalmáról Németh Zsoltnak sem lehetett volna tudomása. A külügyminiszter elmondta: egy viszonylag szűk kör férhetett hozzá a kérdéses távirathoz, a kezelés rendszerében mindenki jelszóval és pontosan meghatározott feltételekkel juthat hozzá ezekhez a táviratokhoz és az ehhez kapcsolódó adatokhoz.

Az ügy jellegére és érzékenységére tekintettel

Somogyi Ferenc megismételte a tárca korábbi állásfoglalását, amely szerint értelmezhetetlen a Németh Zsolt által felvetett kérdés az új iraki hadsereg felszereléséhez kiküldött T-72-es tankok ügyében. A fideszes politikus korábban azt mondta, betekintést kér a vonatkozó rejtjeles táviratokba annak tisztázására, a "tankok felújítása valóban a washingtoni és a brüsszeli nagyköveti táviratok kereszttüzébe került-e". "Az ügy jellegére és érzékenységére tekintettel ennek egyetlen részletét sem kívánom nyilvánosságra hozni, mert az magyar, illetve szövetségesi érdekeket sértene" - tette hozzá Somogyi Ferenc.

Tehát minden államtitoknak ők a gazdái

A másutas táviratok tartalmának nyilvánosságra hozatala akkor vált először politikai kérdéssé, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben kérte Orbán Viktort, adja hozzájárulását a 2001 szeptember 11. utáni magyar-amerikai viszonyra vonatkozó Washingtonból érkezett nagyköveti jelentések titkosságnak feloldásához. A Jeszenszky-táviratokat végül a kormány saját hatáskörben tette publikussá, miután Orbán Viktor többek között az Indexnek adott interjújában elhárította a kérést: "Emlékeztetném a miniszterelnök urat, hogy három és fél éve ők kormányoznak, tehát minden államtitoknak ők a gazdái. Járjanak el legjobb belátásuk szerint."