József, Bánk
-7 °C
0 °C

A Fidesz szerint Bush nagyra értékelte Orbán Viktort

2005.10.26. 14:25
Orbán Viktor kormányzati tevékenységét nagyra értékelte az amerikai vezetés, amelyet két levél is bizonyít, válaszolt a volt miniszterelnököt ért vádakra Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője által idézett levelek szerint 2002-ben Bush elnök és az amerikai nagykövet is megköszönte a terrorizmus elleni harchoz nyújtott segítséget és a két ország közötti kapcsolatok építését.

A Fidesz szóvivője szerint azokból a levelekből, amelyeket a 2002-es választások után az Egyesült Államok elnöke és az akkori budapesti amerikai nagykövet Orbán Viktornak írt, egyértelműen megállapítható, hogy George Bush és az amerikai diplomácia is nagyra értékelte a Fidesz elnökének kormányzati teljesítményét.

A nagykövet hálás volt

"Ezen levelek alapján egyértelműen megállapítható, hogy Bush elnök és az amerikai diplomácia is nagyra értékelte Orbán Viktor kormányzati teljesítményét.” - írta Révész Máriusz szerdai közleményében, amelyben a két levélből is idéz.

George Bush 2002 áprilisában írt levelében megköszöni Orbán Viktornak és kormányának azt a munkát, amelyet négy éven át végeztek az "Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatok építésében, valamint azt a szilárd támogatást, amelyet a terrorizmus elleni küzdelemben nyújtottak".

Révész Máriusz abból a levélből is idéz, amelyet az akkori budapesti amerikai nagykövet, Nancy G. Brinker írt a Fidesz elnökének, és amelyben a többek között az áll: "Hálás lennék, ha Önnek is lenne ideje egy rövid találkozóra Bush asszonnyal, hogy ő közvetlenül Önnek tolmácsolhassa az amerikai nép köszönetét mindazért a támogatásért, amelyet Magyarországtól kaptunk a terrorizmus elleni harcban."

Mint az Index beszámolt róla: a parlamentben kitört botrányt követően a Külügyminisztérium nyilvánosságra hozta a 2001. szeptemberében a washingtoni magyar nagykövetség másutas (rejtjelezett) távirataiból készített összegzést. A Bársony András, külügyi államtitkár által készített összefoglaló alapján Orbán Viktor csalódást okozott az amerikai vezetésnek.

Kritikus táviratok

Az amerikaiak számára visszatetsző volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem határolódott el Csurka István kijelentéseitől. A MIÉP elnöke akkor azt mondta: a 2001. szeptember 11-i terrortámadásért az Egyesült Államok is felelőssé tehető hibás politikája miatt.

A táviratok szerint Orbánt nem tartotta kiszámítható partnernek az amerikai vezetés, s olyan politikusnak látták, aki csak a pragmatikus, belpolitikai megfontolások vezetnek a választások megnyerése érdekében. Az USA azért is neheztelt, mert Magyarország nem amerikai vadászgépeket vásárolt.

Révész Máriusz szerint "a négy évvel ezelőtti viták felelevenítésével sem lehet magyarázatot adni arra, hogy Gyurcsány Ferenc miért nem mondott igazat az amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után? Miért vezette félre az embereket, amikor Bush elnöknek a szájába olyan kijelentéseket adott, amelyek a valóságban nem hangzottak el?"