Bernadett
-2 °C
4 °C

Összefoglalja a Csurka-táviratokat a külügy

2005.10.21. 15:35
Összefoglaló jelentést készít és betekintést enged a washingtoni magyar nagykövetség másutas távirataiba a külügyi bizottság számára a Külügyminisztérium. A WTC elleni négy évvel ezelőtti terrortámadások után több távirat is az amerikai kormány nehezteléséről számol be.

Betekinthetnek a washingtoni magyar nagykövetség 2001. szeptember 11. után küldött másutas távirataiba a külügyi bizottság képviselőie, mondta el az Indexnek Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, a minisztérium összefoglaló jelentést készít az országgyűlés külügyi bizottságának. A táviratok eredetijeit a Külügyminisztériumban vizsgálhatják meg a bizottság tagjai.

A táviratok titkosítását nem oldják fel, így a közvélemény továbbra sem ismerheti meg őket. Polgár az Index érdeklődésére megerősítette, hogy több táviratban is említik az amerikai kormány neheztelését amiatt, hogy Orbán Viktor annak idején késlekedve és vonakodva határolódott csak el a WTC elleni terrortámadást Amerika számlájára író Csurka Istvántól.

A táviratokba Hárs Gábor, a külügyi bizottság szocialista tagja kért betekintést, mivel a Fidesz kétségbe vonta ezek meglétét, és hazugsággal vádolta a táviratbotrányt két hete kirobbantó Gyurcsány Ferenc kormányfőt.

Jeszenszky Géza, aki az említett időszakban Magyarország washingtoni nagykövete volt, az Indexnek elismerte, hogy valóban említhették Csurkát a táviratokban. Véleménye szerint ugyanakkor a magyar-amerikai kapcsolatok csak akkor romlottak meg "némileg", amikor a magyar kormány az Egyesült Államok előzetes tájékoztatása nélkül F-16-os vadászgépek vásárlása helyett a svéd Gripenek mellett döntött.

Az Index a táviratokat ismerő forrásoktól származó értesülései szerint a Gripenek miatti neheztelés valóban témája volt a táviratoknak, de legalább egy táviratban Csurka kijelentésére is magyarázatot kértek. A Népszabadság úgy tudja, hogy az antiszemitizmus veszélyére figyelmeztető akkori amerikai nagykövetet ért bírálatokra - köztük a közszolgálati rádió elnökének brekegős nyilatkozatára - is magyarázatot kértek.

Fidesz: Gyurcsány válaszoljon, miért nem mondott igazat

A miniszterelnöknek egyértelmű választ kell adnia arra, "miért nem mondott igazat a George Bush amerikai elnökkel folytatott washingtoni találkozó után" - mondta a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc hetet-havat összehordott a témában az elmúlt időszakban, miközben bebizonyosodott, nem igaz azon állítása, hogy Bush elnök nehezményezte Magyarország magatartását 2001. szeptember 11. után - szögezte le Révész Máriusz.

A Fidesz szerint miután a kormányfő a Vasárnapi Hírek című lapban, majd a parlamentben is megfogalmazta állítását, Somogyi Ferenc külügyminiszter egy televíziós nyilatkozatában (majd később Batiz András kormányszóvivő és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter) "elszólta magát", amikor a téma kapcsán arról beszélt, Bush csak általánosságban érdeklődött a magyarországi helyzetről.

Ezek után kérdezte meg a parlamentben Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő Gyurcsány Ferenctől, miért hazudott a Bush-találkozó után. Erre a miniszterelnök azt mondta, soha nem mondott olyat, hogy Bush neheztelne a Fideszre vagy Orbán Viktorra - fejtegette Révész Máriusz. A szóvivő bemutatta az újságíróknak azt a levelet, amelyet az amerikai elnök a 2002-es parlamenti választások után két nappal, április 23-án írt Orbán Viktornak, és amelyben megköszönte négyéves munkáját a magyar-amerikai kapcsolatok építésében és szilárd támogatását a terrorizmus elleni küzdelemben.

Élő Norbert szocialista parlamenti képviselő szerint viszont Révész Máriusz párttársaival együtt "saját lázálmával viaskodik" napok óta: olyasmit kérnek számon a miniszterelnökön, amit Gyurcsány Ferenc nem mondott. "A magyar kormányfő soha nem állította, hogy az amerikai elnök kritizálta volna Orbán Viktort" - szögezte le közleményében Élő Norbert.

"Minden egyes alkalommal arról beszélt, hogy amikor külföldön jár, például az Egyesült Államokban az elnökkel tárgyal, akkor ott megvédi a saját ellenzékét" - hangsúlyozta az MSZP-s képviselő, hozzátéve: "arról a tapasztalatáról azonban kétségkívül beszámolt (Gyurcsány Ferenc), hogy a mai napig érzi Amerikában azt a sérelmet, amit a 2001-ben hivatalban lévő kormány miniszterelnökének hallgatása okozott Csurka István megnyilvánulásai után".


George W. Bush Orbán Viktornak címzett köszönőlevele két nappal a Fidesz választási veresége után