Másfél milliárd forinttal tartozhat az államnak Tocsik Márta

2008.10.29. 09:39
Az eredeti sikerdíj tíz százaléka jár jogosan Tocsik Mártának, állapította meg a Legfelsőbb Bíróság. Az ügyvédnőnek becslések szerint másfél milliárd forintot kell befizetnie az álamkasszába, írja a Népszabadság.

Az eredeti tíz százalékos sikerdíjjal szemben csupán egy százalékra, azaz 807 millió helyett csupán 80,7 millió forintra jogosult Tocsik Márta, állapította meg keddi ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A határozat szerint Tocsik 578 millió forintot köteles kamatostúl megfizetni az ÁPV Rt.-nek, mivel a sikerdíj áfáját, 160 millió forintot már befizette az álamkasszába.

Tocsik egészen mostanáig folyamatosan szerepelt az APEH tízmillió forintnál nagyobb adóságot felhalmozó személyeket felsoroló listáján, de a keddi tárgyaláson ügyvédje, Hidasi Gábor papirokkal igazolta, hogy ügyfelének már nincs hátraléka az adóhivatallal szemben. Hidas arról üzleti titokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, hogy pontosan mekkora összeget fizetett be az ügyvédnő. A Népszabadság úgy tudja, az összeg több százmillió forint is lehet.

A mostani ítélet szerint Tocsiknak további, a kamatok miatt akár másfél milliárd forintot is elérő összeget kell befizetnie az államnak. Helyzetét nehezíti, hogy a sikerdíj összege az 1996-ban indult eljárás kezdete óta bírósági letétben van, ahol nem kamatozik.