1994: zsidó telepes 29 palesztint lőtt le

2008.02.25. 11:21

Egy zsidó telepes péntek hajnalban egy hebroni mecsetben tüzet nyitott az imádkozókra, és 29 palesztint megölt, 150-et megsebesített. A 38 éves, amerikai születésű Baruch Goldstein tartalékos katonai egyenruhájában egyszerűen berontott a Pátriárkák Barlangjában található mecsetbe, és legkevesebb 100 lövedéket lőtt ki a hívekre.

Szemtanúk szerint Goldstein egy automata, Galil típusú géppisztolyt használt, ami az izraeli gyártású hasonmása a szovjet AK47-esnek. A gépfegyverrel perceken keresztül folyamatosan tüzelt, szemtanúk legalább 10 percről számoltak be. A mecset zsúfolásig volt tömve, csaknem 800 ember imádkozott, a támadás éppen a muzulmán ramadan ünnepére esett, egyébként pedig a zsidók ezen a napon ünnepelték purimot.

Mohamed Szulejman Abu Szaleh, a mecset egyik biztonsági őre azt mesélte, hogy Goldsteinen látszott, arra utazik, hogy minél több embert meg tudjon ölni.

„A mecset padlóján testek hevertek, minden tiszta vér volt.”

Goldsteint a lövöldözés után holtan találták meg a helyszínen. A rendőrség először arra gyanakodott, hogy a telepes saját magával végzett, később azonban azt közölték, hogy fém rudakkal verték őt halálra.

„Ami ma történt a mecsetben, egy igazi tragédia, és érdemben fogja hátráltatni a békefolyamatot” – mondta a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője, Jasszer Arafat.

Az izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin a támadás után felhívta telefonon Arafatot. „Borzalmas halálos bűncselekmény” – mondta Rabin Arafatnak. Ígéretet tett rá, hogy mindent megtesz, hogy mihamarabb visszaálljon a nyugalom, valamint hogy az izraeli hatóságok kivizsgálják a történteket.  

Egyes források szerint Goldstein nem egyedül hajtotta végre az akciót, akár 2-3 ember is lehetett vele a támadáskor a mecsetben. A vizsgálatok később bebizonyították, hogy a telepes egyedül volt.

A lövöldözés után a sérülteket a hebroni Aghli kórházba szállították, ahol palesztinok ezrei gyűltek össze, köztük rokonok, barátok, hogy a sérültek állapotáról érdeklődjenek. A hadsereg végül 12 palesztint ölt meg Hebronban, miután a több ezres tömegben elszabadultak az indulatok.  

Daoud Obeidi, a kórház igazgatója szerint a támadó kézigránátot is használt, a beszállítottak között ugyanis sok volt az erre utaló sebesülés. A mecsetbeli vérengzés után három órával még mindig nem voltak pontos adatok arról, hogy hányan haltak meg, és hányan sérültek.

A PFSZ a terrortámadás után követelte, hogy Izrael fegyverezze le a megszállt területeken élő 120 ezer zsidó telepest, valamint hogy az ENSZ védje meg a palesztinokat. Szakértők szerint az izraeli biztonsági szolgálatoknak és a hadseregnek sokkal keményebben kellett volna fellépniük, hogy a szélsőségesek ne juthassanak fegyverhez.

Goldstein viselkedésén már korábban is fel lehetett fedezni olyan jeleket, hogy szélsőséges érzelmeket táplál a palesztinok iránt. 11 éve élt már Izraelben, és egy Hebron melletti zsidó telepen, Kirjat Árbán dolgozott orvosként. Szakmájából adódóan rendszeresen kerültek hozzá palesztin páciensek, akiknek a kezelését egy idő után visszautasította. A beszámolókból kiderül, hogy nem titkolta ennek okát sem, egyszerűen a palesztinok iránt érzett gyűlöletéből fakadt.

Egyes csoportok – főként szélsőjobboldali telepesek – szentként tisztelik Goldsteint, halála emlékére síremléket is állítottak, néhány év alatt tízezren zarándokoltak el hozzá. Az izraeli kormány a tiltakozások ellenére eltávolította a síremléket, attól tartottak ugyanis, hogy annak léte bátorítja az extrém nézetű politikai csoportosulásokat. Az izraeliek nagyobb része viszont terroristának tartja Goldsteint, aki zsidóként a valaha legvéresebb merényletet követte el palesztinok ellen.