Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

1957: a világon először látható a spagettifa

2008.04.01. 07:00
13 hozzászólás
"Lóg a cipőfűződ!
...
Április elseje vaaaan!
"

Az április elseji tréfálkozás eredete nem pontosan ismert, de a történetírók szerint már a római korban is poénkodtak egymással ezen a napon az emberek. A néprajzosok szerint a szokás szorosan összefügg a tavasz eljövetelének első napjaival, a jó idővel érkező felszabadultsággal és azzal a mindenkiben létező pszichés igénnyel, hogy egyszer legálisan jól ki lehet röhögni a másik embert.

Az április elsejei bolondozás mindenki számára ismert, szenvedői és elkövetői is milliárdos létszámban léteznek a Földön. Ritka azonban, hogy a közszolgálati értékeiről és objektivitásáról ismert tévécsatorna, a brit BBC verje át csúnyán a közönségét. 1957 április elsején pedig ez történt.
A Panorama tévéműsorban egy dokumentaristának álcázott hírrel a svájci Ticino városában éldegélő családot mutatták be, amint a kertükben szépen fejlődő spagettifáról szüretelik a beérett spagettit. A filmen néhány nő óvatosan leszüreteli a spagettit, majd kiteszik a napra száradni, végül elfogyasztják családilag. A narrátor (a korszak elismert tévése, Richard Dimbleby) pedig részletezi a termesztési eljárást, elmeséli, hogy Európa más tájain bevett fajtája a háztájinak, és kiemeli, a legfinomabb spagetti csakis az otthon növesztett lehet.

 

 

A tréfa nagy port kavart az Egyesült Királyságban, főleg, hogy sokak szerint nem is volt annyira tréfás. Keményen bírálták a csatornát a kamuzásért. Mivel azonban Angliában nem volt annyira bevett a spagettifogyasztás, sokan elhitték a hírt és mindent megtettek volna, ha megtudhatják, honnan lehet spagetti facsemetét szerezni. Ez volt a világ első tévés hoaxa.

(Ha a netes átverések is érdeklik, olvassa az Index Hoaxkábel blogját.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?