1957: a világon először látható a spagettifa

2008.04.01. 07:00
"Lóg a cipőfűződ!
...
Április elseje vaaaan!
"

Az április elseji tréfálkozás eredete nem pontosan ismert, de a történetírók szerint már a római korban is poénkodtak egymással ezen a napon az emberek. A néprajzosok szerint a szokás szorosan összefügg a tavasz eljövetelének első napjaival, a jó idővel érkező felszabadultsággal és azzal a mindenkiben létező pszichés igénnyel, hogy egyszer legálisan jól ki lehet röhögni a másik embert.

Az április elsejei bolondozás mindenki számára ismert, szenvedői és elkövetői is milliárdos létszámban léteznek a Földön. Ritka azonban, hogy a közszolgálati értékeiről és objektivitásáról ismert tévécsatorna, a brit BBC verje át csúnyán a közönségét. 1957 április elsején pedig ez történt.
A Panorama tévéműsorban egy dokumentaristának álcázott hírrel a svájci Ticino városában éldegélő családot mutatták be, amint a kertükben szépen fejlődő spagettifáról szüretelik a beérett spagettit. A filmen néhány nő óvatosan leszüreteli a spagettit, majd kiteszik a napra száradni, végül elfogyasztják családilag. A narrátor (a korszak elismert tévése, Richard Dimbleby) pedig részletezi a termesztési eljárást, elmeséli, hogy Európa más tájain bevett fajtája a háztájinak, és kiemeli, a legfinomabb spagetti csakis az otthon növesztett lehet.

 

 

A tréfa nagy port kavart az Egyesült Királyságban, főleg, hogy sokak szerint nem is volt annyira tréfás. Keményen bírálták a csatornát a kamuzásért. Mivel azonban Angliában nem volt annyira bevett a spagettifogyasztás, sokan elhitték a hírt és mindent megtettek volna, ha megtudhatják, honnan lehet spagetti facsemetét szerezni. Ez volt a világ első tévés hoaxa.

(Ha a netes átverések is érdeklik, olvassa az Index Hoaxkábel blogját.)