Friss kommentek

Nem igaz, hogy a Kínában jártak nem vehetnek fel tárgyakat az egyetemen

február 3., 15:32 Módosítva: 2020.02.03 19:48
22
0 hozzászólás

A közösségi médiában gyorsan terjednek az ehhez hasonló pletykák:

Sziasztok! A párom a Corvinuson tanul és ma van tárgyfelvétel, egy 2 kérdésből álló kérdőív előzi meg a belépést (a Neptun emiatt is összeomlott többször is nekik... és a szokásos 2 órás szívás 3-4 órára módosult) hogy járt e mostanában külföldön. Na de ami a vérlázító! Pár diákot korona vírus gyanússá tesz a rendszer és letiltja a félévről!!!

Az állítást egy rendkívül rossz minőségű fotó hivatott alátámasztani, amelyen látszólag egy, az egyetemi tantárgyfelvételt szervező Neptun rendszerből származó hibaüzenet látható. A figyelmeztetés szerint az illető koronavírus-fertőzöttséggel gyanúsítható, ezért a rendszer nem tudja fogadni jelentkezését.

A kép egyes bejegyzések állítása szerint az ELTE, más posztokban a Budapesti Corvinus Egyetem rendszeréből származik, és látszólag arra utal, hogy akinél a fertőzés esélye fennáll, az nem iratkozhat be a félévre.

A kép információink szerint hamisítvány.

Ugyanakkor a tárgyfelvételt megelőző, kínai utazásra vonatkozó kérdések részben igazak, tudtuk meg a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs osztályától.

Megkerestük kérdéseinkkel a Corvinus Egyetemet. Az intézmény válaszában azt írta, hogy a múlt héten a hallgatók és az oktatók számára az egyetem kiküldött egy körlevelet, amelyben tájékoztatást adtak "a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb hivatalos információkról (WHO, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos közleményei)."

Hétfőn – körlevélben és a Neptun rendszeren keresztül - tájékoztatták a Corvinus Egyetem hallgatóit, oktatóit és adminisztratív munkatársait arról, hogy több minisztérium kérésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (Országos Tisztifőorvos) kérdőívét ki kell tölteni mindazoknak, akik az utóbbi hetekben Kínában jártak. "Természetesen azok a hallgatók, akik Kínában jártak, ugyanúgy felvehetik a tárgyaikat, de a tárgyfelvétel előtt ki kell tölteniük a fent említett kérdőívet" - írták az Indexnek.

A Corvinus ezen felül tájékoztatta az egyetemi polgárságot arról, ha bárkinek további kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, esetleg a koronavírus tüneteit tapasztalja magán, akkor forduljon saját háziorvosához, vagy a Budapesti Corvinus Egyetem által kijelölt szakemberhez.

"Az Egyetem minden épületében – beleértve a kollégiumokat is – kézfertőtlenítő szappannal töltöttük fel a szappanadagolókat és a higiénés szabályok betartására felhívó plakátokat helyezünk ki. A takarítószolgálat nagyobb figyelmet fordít a mosdók, kézmosók, kilincsek és az egyéb gyakori érintési felületek fertőtlenítésére" - írták.

Szólj hozzá!

A koronavírusnál csak az összeesküvés-elméletek terjednek gyorsabban

január 29., 16:02 Módosítva: 2020.02.03 00:11
775
4 hozzászólás

Január eleje óta tartja lázban az egész világot az új kínai koronavírus, nem is ok nélkül. Egyes becslések szerint akár 40 ezer is lehet a lappangó fertőzöttek száma, Kínában több tízmillió ember került karantén alá, a tudósok pedig versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a világjárványt. A vírus jelenleg is rohamtempóban terjed, de a virológusok munkájának hála talán még nem volt organizmus, amelyről ilyen sokat megtudtunk volna ilyen rövid idő alatt.

Hasonlóan gyorsan ütik fel a fejüket a koronavírust körülvevő álhírek és összeesküvés-elméletek is, pedig a felesleges pánikkeltés valószínűleg az utolsó dolog, amire szükség van a jelenlegi helyzetben. Összeszedtük, mit ne higgyen el kapásból a vírussal kapcsolatban.

4 hozzászólás Tovább

Nem, a Tesco nem ad 85 ezres kupont

2019. november 13., 09:55 Módosítva: 2019.11.13 17:53
5560
14 hozzászólás

Közeleg a karácsony, újra csúcsra jár a kamukuponláz a Facebookon, írja az Urbanlegends.hu.

Gratulálunk! Azért választották meg, hogy vegyen részt egy rövid felmérésünkben, hogy ingyenes 85000 Ft Tesco Magyarország kupont szerezzen! Csak 232 kuponunk van hátra, így siess!

– idézi a portál az egyik álteszkós oldalt. Valószínűleg sokakban gyanút kelt a furcsa nyelvezettel, tört magyarsággal megfogalmazott szöveg, de az igazi Tesco is kirakott Facebookra egy cáfoló közleményt:

FIGYELEM! Ismeretlen csalók ismét visszaéltek a Tesco nevével, hamis nyereményjátékot, kupont hirdetve. Érdemes figyelni Facebook és Instagram csatornánkat, valamint a tesco.hu/akciok-nyeremenyjatekok oldalt, ahol minden esetben tájékoztatást adunk aktuálisan folyó nyereményjátékainkról.

A PC World cikke szerint a csalók oldalán egyébként három egyszerű kérdésre kell válaszolni, utána kaphatjuk meg az állítólagos kupont. Ezzel két probléma is van a portál szerint: egyrészt a kupon nem érvényes, másrészt annak megosztásával 

lenyúlják az adatainkat.

Az Urbanlegends.hu azt írja, hogy a Tesco mellett a Coop nevével is visszaélnek mostanában, esetükben is 85 ezer forint a csali, augusztusban pedig ugyanennek az átverésnek a Penny és a Spar volt az alanya.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a CBA is jelezte, hogy hamis nyereményjátékot hirdetnek a nevükben. Az ő esetükben - pár személyes adat megadását követően - 50 ezer forintos vásárlási utalványt ígérnek a csalók, érdemes vigyázni.

14 hozzászólás Tovább

Hamis repülőjegyes nyereményjáték terjed az interneten, ne dőljön be

2019. október 15., 18:07 Módosítva: 2019.10.15 23:56
253
1 hozzászólás

A Wizz Air tudomására jutott, hogy a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, a Wizz Air arculatához hasonló, illetve azzal megegyező kinézetű weblap, illetve Facebook-oldal terjed a közösségi médiában, írja a sajtóközleményében a légitársaság.

1 hozzászólás Tovább

Ne dőljön be a Facebook pénzét kínáló kamu cikkeknek!

2019. szeptember 6., 14:05 Módosítva: 2019.09.06 22:05
44
3 hozzászólás

Ha valamit meg lehet vásárolni, arra lehúzós átverést is lehet építeni, ezt 2019-re alighanem sokan megtanulták már, rosszabb esetben a saját bőrükön, jobb esetben például a csalásokra figyelmeztető indexes cikkekből. Ez a cikk is egy ilyen figyelmeztetés, ugyanis megjelent és egyre szélesebb körben terjed az ilyen átverések legújabb kiadása: a Facebook libra nevű kriptovalutáját kínáló, magukat valódi újságcikknek álcázó oldalak.

3 hozzászólás Tovább

Hatalmas kamu a félelmetes koreai vidámpark

2019. június 16., 11:12 Módosítva: 2019.06.17 09:23
1358
7 hozzászólás

A cikk megírásának pillanatáig több mint 22 millióan látták azt a videót, amit még csütörtökön posztoltak Twitterre, és egy olyan vidámparki attrakciót mutat be, ami túl szépnek és félelmetesnek tűnik ahhoz, hogy létezzen.

7 hozzászólás Tovább

Adóvisszatérítéssel lopnak adatokat a NAV nevében

2019. május 31., 15:54 Módosítva: 2019.05.31 18:23
66
0 hozzászólás

Terjed egy friss csalás, amelyben egy NAV-osnak tűnő emailcímről, adóvisszatérítésre hivatkozva próbálnak személyes információkat begyűjteni a netezőktől. A Csalók még azt is beleírták a levélbe, hogy amennyiben nem tudnak rákattintani a levélben lévő url-re, válassza a címzett a "nem spam" gombot. Ne tegye!

Szólj hozzá! Tovább

Miért törölték a sorosozó kormányplakátos iskolai tablót?

2019. április 12., 11:11 Módosítva: 2019.04.13 11:27
2084
16 hozzászólás

Az elmúlt napokban bejárta az internetet – de a mémes oldalakat leginkább – egy budapesti középiskola bizonyos kampányplakátra megszólalásig hasonlító tablója. Ez:

unnamed
Fotó: tabloverseny.muisz.hu

Ismerős? 

16 hozzászólás Tovább

A program rögzítette a maszturbáció folyamatát – Nagyon perverz!

2019. április 10., 16:13 Módosítva: 2019.04.12 00:59
243
41 hozzászólás

Tavaly írtunk róla a Kiber.blog híre alapján, hogy nagyon trükkös és meggyőző zsarolólevelekkel próbálkoznak kiberbűnözők pénzt kicsalni gyanútlan – és esetleg rossz lelkiismeretű, némileg bűntudatos – internetezőktől. A módszer lényege, hogy korábban kiszivárgott jelszavakat ötvöz zsarolással és a pszichológiai nyomásgyakorlással: zsaroló emailt küld a felhasználónak, amelyben tudatja vele, hogy megszerezte a jelszavát, aminek köszönhetően bejutott a gépére, kémprogramot telepített rá, majd a webkamerájával felvette, ahogy pornót néz (és közben milyen csúnya dolgokat művel, nahát!)

Itt jön a zsarolás: ha az email címzettje nem fizet súlyos pénzeket, minden ismerősének elküldi a szépen összevágott felvételt. A zsarolók jellemzően 1-2 ezer dollárnyi (nagyjából 280-550 ezer forintnyi) bitcoint követelnek.

41 hozzászólás Tovább

Nem kéri Koós Réka, hogy édesapja emlékére álhíreket olvassanak

2019. március 5., 14:23 Módosítva: 2019.03.20 19:23
358
2 hozzászólás

A HVG írta meg, hogy Koós János vasárnapi halálhíre után az álhírgyárosok már elkezdtek terjeszteni egy "írást", amely a cím szerint Koós János utolsó kérését tartalmazza, amit maga Koós Réka tett közzé. Az érzelmekre ható írást azonnal elkezdték osztani a Facebookon, pedig az egész kamu. 

2 hozzászólás Tovább

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

2019. március 1., 16:38 Módosítva: 2019.03.02 14:54
167
0 hozzászólás

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, ami állítólag öngyilkosságra buzdítja a gyerekeket. Nyugalom, kamu: hoaxról van szó, amit éppen azok terjesztenek, akik meg akarják védeni a gyerekeket.

Szólj hozzá! Tovább

Nyugi, a Facebook nem törli az inaktív tagokat a csoportokból

2019. január 19., 17:05 Módosítva: 2019.01.20 17:09
2368
6 hozzászólás

Tegnap a Facebook kicsit csavart a csoportokat kezelő algoritmusain, és erről a csoportok adminisztrátorainak üzenetet is küldött. Ezt:

Kicsit nyakatekert a megfogalmazás, de azért elég egyértelmű, mit akar mondani: ha a csoportod létszámában csökkenést látsz, ne ijedj meg, csak annyi történt, hogy a totál inaktívakat, akik a belépésük óta semmit nem csináltak, átpakoltuk egy külön fiókba, ahol tudsz nekik emlékeztetőt küldeni, hogy hahó, üdv a csoportban, örülünk hogy itt vagy, satöbbi.

A dolgot persze nem sikerült mindenkinek értelmezni, így tegnap este egyre több csoportban jelentek meg kétségbeesett posztok arról, hogy mindenki kommenteljen és lájkoljon, mint az őrült, ki letépte láncát, különben automatikusan törli őt a rendszer. Beindult a pánikhullám, csoportról csoportra terjedt a hír. Amiből persze ebben a formában egy szó sem igaz.

6 hozzászólás Tovább

Hallotta, hogy egy olasz ikerpár két tagja különböző években született? Akkor felejtse is el

2019. január 3., 08:32 Módosítva: 2019.01.03 18:14
3
3 hozzászólás

Egy olasz lap az év második napján beszámolt egy különös esetről: egy olasz ikerpár két tagja különböző évben született Rómában. A kórház szerint viszont álhírről van szó – írta az MTI néhány órával azután, hogy maguk is beszámoltak a rendhagyó ikerszülés híréről.

3 hozzászólás Tovább

Sajnos ez nem az Etna kitörése az űrből

2018. december 28., 11:18 Módosítva: 2018.12.31 16:21
393
12 hozzászólás

Az elmúlt napokban olvasóink közül sokan találkozhattak az alábbi fotóval:

A közösségi médiás (elsősorban facebookos) megosztásokban többnyire azzal kommentálják a felvételt, hogy az a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) készült pár nappal ezelőtt, amikor Szicíliában kitört az Etna vulkán, és a képen a tűzhányó füstfelhője látható, ahogy a légkör magasabb rétegei felé bodorodik.

Rutinos olvasóink mostanra már jól tudják, hogy ez nem pont így van.

12 hozzászólás Tovább

Csaló adathalászok élnek vissza az Index nevével

2018. december 27., 11:48 Módosítva: 2019.06.18 12:56
1128
26 hozzászólás

Karácsonykor bukkant fel a Facebookon, fizetett hirdetésben az az adathalász oldal, ami többek között az Index nevével és tipográfiájával visszaélve utazik hiszékeny emberek személyes adataira, illetve a pénzére. Több olvasónk is jelezte, hogy a közösségi oldalon egy hirdetésre kattintva az Index oldalaira nagyon hasonlító cikket dobott eléjük a rendszer, ami lelkendezve számolt be egy "titkos" weboldalról, ahol az Apple (más verziókban a Telekom) egy euróért osztogat iPhone X telefonokat:

public.png

Egy februárban megjelent változatban pedig már nem iPhone-okat, hanem Samsung készülékeket osztogat valaki egy indexes cikknek álcázva magát.

A csodás akció természetesen kamu, a személyes adatok megadása, illetve az egy euró elutalása után az égvilágon semmi nem történik (illetve akadtak kommentelők, akik arról panaszkodtak, hogy utána levont még tőlük 29 eurót). Az adathalász oldal elég ügyesen van megszerkesztve, csak magyar ip-címen mutatja a kamu Index-cikket, benne a linkkel az akcióra, vélhetően azért, hogy a Facebook ellenőrző rendszerein minél később akadjon fenn. Az első időkben még annyi trükk is volt a dologban, hogy a kamu URL-ek csak mobilnézetben álcázták magukat Indexnek, az újabb URL-ek viszont már asztali számítógépről nézve is Indexnek tűnnek elsőre.

A szükséges jogi és technikai lépéseket megtettük, de azért legyenek óvatosak, ha hasonló, "túl szép, hogy igaz legyen" típusú ajándékosztogatásról olvasnak, alaposan nézzék meg, mi a forrás, valódi-e, vagy csak valaki visszaél egy hiteles oldal nevével és kinézetével. A legegyszerűbb ezt a böngésző címsorára rápillantva leellenőrizni: ebben az esetben például, ha ott nem az apple.com vagy az index.hu szerepel az URL-ben, de az oldal maga mégis úgy néz ki, máris elkapott egy álcázott hamis oldalt.

A mostani hirdetéseknél gyanús lehet az is, hogy a cikk alatt Facebook kommenteket lehet hagyni, ilyet az Index cikkeinél nem lehet tenni, raádásul a korábbi hozzászólók mind nem magyar nevű emberek, akik viszont magyar nyelvű hozzászólásokat írtak a témában. Természetesen ők is a kamu részét képezik.

Ha átverős hirdetést lát a Facebookon, a reklám mellett a három pont ikonra kattintva, és ott a Hirdetés bejelentése (angol nyelvre állított Facebooknál: Report Ad) opciót választva tudja jelenteni a közösségi oldalnak. Ha nem hirdetés formájában, hanem egy oldalon megosztott posztként bukkan fel, a Visszajelzés küldése erről a bejegyzésből (Give Feedback on This Post) opció alatt érhető el ugyanez a lehetőség.

Egyelőre ezekről kamuoldalakról tudjuk, hogy mobilnézetben az Indexnek álcázza magát, legyen ezekkel nagyon figyelmes:

 • https://architecturecloudy.com
 • https://architecturesunny.com
 • https://appliancesclean.com
 • https://appliancesmoral.com
 • https://appliancesrainy.com
 • https://breakcart.com/
 • https://coldsaintly.com
 • https://delightideadigital.com
 • https://drysaintly.com
 • https://energysaintly.com
 • https://energysinless.com
 • https://energysunny.com
 • https://remedyismusic.com
 • https://sciencesculpture.com
 • https://sciencedecent.com
 • https://sciencerespectable.com
 • https://sensorsexemplary.com
 • https://sensorsopera.com
 • https://sensorsunbribable.com
 • https://spaceease.com
 • https://spacelawful.com
 • https://spaceupstanding.com
 • https://upgradeview.com
26 hozzászólás Tovább

A mindenit, tényleg ma van a berlini fal hihetetlen évfordulója? Nem.

2018. december 2., 15:16 Módosítva: 2018.12.02 23:57
8
1 hozzászólás

A berlini fal 10 316 napon keresztül létezett. Ma van az a nap, amikor már 10 316 napja nem létezik.

A fenti mondat olyan, mint egy megállt falióra: egyszer biztosan pontos. Mit is mondott erről Arya Stark a Trónok harcában?

De nem ma!

1 hozzászólás Tovább

Ne dőljön be az ál-NAV-os csalóknak!

2018. november 12., 15:35 Módosítva: 2018.11.13 07:55
129
3 hozzászólás

Több olvasónk is jelezte, hogy az adóhivatal nevében küldött adathalász levél terjed a magyar felhasználók között. Az "Adóvisszatérítés 03/2018" tárgyú email a szokásos recept szerint működik: próbálja elhitetni magáról, hogy hivatalos üzenet, hogy a gyanútlan felhasználó rákattintson a levélben szereplő linkre, és ott megadja a személyes adatait – valójában nem a NAV-nak, hanem az azt utánzó csalóknak.

Itt a levél egy példánya:

nav01

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több árulkodó jelre is felfigyelhet a levél címzettje:

 • A feladónak semmi köze a NAV-hoz, egy sima t-online.hu-s címről van szó, nem hivatalos fiókról.
 • A levél szövege magyartalan, hemzseg a nyelvtani és helyesírási hibáktól, váltogatja a tegezést és a magázást, bajban van az ékezetekkel és több helyen egyszerűen értelmetlen.
 • A levélben szereplő link fölé véve az egeret (mobilon hosszan rányomva) már kattintás nélkül is látszik, hogy nem a NAV oldalára mutat, hanem egy .cl végződésű, vagyis chilei oldalra. (A Gmail egyébként felugró ablakban figyelmeztet is, ha rákattint a linkre, hogy az gyanús.)
 • Ha mégis megnyitja a linket, a betöltődő oldal a NAV honlapján másolja, de a címmezőben egy edu.bd végződésű url olvasható, amely egy bangladesi oktatási intézményeknek fenntartott doménvégződés. Plusz a szöveg itt is zagyva.
3 hozzászólás Tovább

Facebook-törés: máris piacra dobtak 1210 jelszót

2018. október 15., 08:54 Módosítva: 2018.10.15 14:13
1
0 hozzászólás

Az ilyesmikkel csencselő hekkerek illegális netes piacán megjelent egy 1210 rekordos csomag, ami állítólag a most nyilvánosságra került nagy facebookos hekkelésből származó felhasználói adatokat tartalmaz, írja a Kiberblog. A szakblog szerint azonban szó sincs a legnagyobb közösségi oldalról származó adatokról.

Szólj hozzá! Tovább

Brutálisan egyszerű módszerrel törik fel magyar lányok Facebook-fiókjait

2018. szeptember 18., 15:59 Módosítva: 2018.09.19 15:46
315
26 hozzászólás

133 magyar lány Facebook- és Messenger-fiókját törte fel egy amatőr hekker – írja Makay József biztonságtechnikai szakértő a blogján. Szó sincs vírusról vagy észrevétlenül telepített ártalmas kódról – az agyafúrt kiberbűnöző nem túl szofisztikált módon egyszerűen elkérte áldozatai belépési adatait, és így jutott be a profiljaikba.

26 hozzászólás Tovább

Ne dőljön be, nem terjed Magyarországon a halálos csípésű amerikai mérges pók

2018. augusztus 7., 15:17 Módosítva: 2018.08.08 13:45
2027
15 hozzászólás

Vigyázzatok tele már Románia és egész Európa ezzel a mérges pókkal,amit a képen látni fogsz bemegy a házba akár az ágyadba is kint van a fűbe mindenhol ott van az éghajlat felmelegedése miatt egyre több van belőle és ha megcsíp súlyos fájdalmaid lesznek és Leblokkol a lábad a kezed amelyiket megcsípte,és ha nem kapsz időbe orvosi ellátást akár hús elhalást is okoz,és le kell vágni az érintett zónát,és Szív leállást is tud okozni a mérge

– olvasható egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben, amely ilyen rövid idő alatt is egészen nagy karriert futott be, a cikk írásakor már 24 ezer megosztásnál és 2,7 lájknál jár.

15 hozzászólás Tovább

Vigyázzanak, csalók kérnek pénzt a Telenor nevében

2018. július 13., 16:49 Módosítva: 2018.07.14 07:35
110
3 hozzászólás

Hamis számlabekérő leveleket küldenek ismeretlenek a Telenor Magyarország nevében, a cég ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címet – közölte a Telenor az MTI-vel pénteken.

A leveleket magyarországi email címekre küldték a csalók, és nem is kizárólag a Telenor ügyfelei érintettek. A Telenor mindenkit arra kér, amíg nem győződnek meg egy számlabekérő email hitelességéről, ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne nyissák meg a csatolt fájlokat.

3 hozzászólás Tovább

Vigyázzon, csalók a Díjnet nevében akarnak adatokat lopni

2018. június 7., 12:47 Módosítva: 2018.06.08 07:18
122
0 hozzászólás

FIGYELEM! Adathalász levél kering Ügyfeleink körében! A „Bejelentés” tárgyú, noreply@dijnet.hu e-mail címről érkező e-maileket nem a Díjnet Zrt. küldte. Saját adataitok védelmében NE kattintsatok a levélben lévő linkre! A megnyíló felületeken NE adjatok meg se bankkártya-, se más adatokat!

– írja Facebook-oldalán a népszerű e-számlakezelési szolgáltatást nyújtó cég.

Az adathalász próbálkozás hasonlít a telekomos változathoz, bár annyival ügyesebb annál, hogy ebben az esetben az emailcím első ránézésre akár validnak is tűnhet. A többi szokásos árulkodó jel viszont ezúttal is segíthet lebuktatni a csalást: a link, amelyre a levél kéri, hogy kattintsunk az adataink megadásához, nem a dijnet.hu tartományra mutat, tehát bizonyosan semmi köze a céghez. "Óvatosságra int emellett a magyartalan megfogalmazás, a nyelvtani hibák, az idegen vagy szokatlan tartalom is" – írja a cég.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Díjnet nemhogy emailben nem kér soha bankkártyaadatokat (ahogy semelyik másik valódi cég sem), de még csak a regisztrációnál se kell nekik ezeket megadni, mert nem is tárolnak ilyesmit. A cég ügyfeleinek az OTP Bank bonyolítja a fizetéseket, az ő saját rendszerük látja csak a bankkártyák adatait.

A Díjnet, amint ilyen és ehhez hasonló visszaélést észlel, azonnal megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, és kezdeményezi az érintett IP-cím(ek) letiltását

– írja közleményében a cég.

A Díjnet nevével visszaélő csalási kísérlet alig egy nappal azután bukkant fel, hogy megint terjedni kezdett a Wizz Air-es adathalász akció, amely egyszer már tavaly ősszel is körbejárta a magyar netet.

Szólj hozzá! Tovább

Megint terjed a Wizz Air-es átverés, ne dőljön be!

2018. június 6., 09:51 Módosítva: 2018.06.23 14:27
5101
17 hozzászólás

Tavaly novemberben már írtunk egy tipikus adathalász akcióról, amelyben a Wizz Air nevével éltek vissza a bűnözők, akik kamu ingyenrepjegyek ígéretével akarták kicsalni a személyes adatokat a felhasználóktól.

Most újra felbukkant a Facebookon egy ugyanilyen átverés, amelyben megint a Wizz Air weboldalát másolták le, hogy egy fergetegesnek hangzó (1 euró, 2 repjegy!!!), persze nem létező akcióval csapják be az embereket. A friss átverésről beszámolt az atveros-oldalak.com is, ők végigkattintgatták a kérdőívet, és szépen eljutottak addig, hogy az oldal a bankkártyaadataikat kérje.

17 hozzászólás Tovább

Neves magyar kutatót üldöztek el a Facebookról az álhírportálok

2018. május 30., 16:40 Módosítva: 2018.07.27 12:13
3689
22 hozzászólás

Törölte szakmai és személyes profilját a Facebookon Horváth József kutatóbiológus. A 30 éves fiatal kutató molekuláris genetikával és rákkutatással foglalkozik a Debreceni Egyetemen. A 2015-ös Nemzetközi Roma Napon megkapta az Aranypánt-díjat, amit olyan romák kapnak, akik példaként állíthatók a környezetük elé.

22 hozzászólás Tovább

Megint lecsapott a hamis Facebook-lottó

2018. május 23., 15:30 Módosítva: 2018.05.23 17:04
89
0 hozzászólás

Egyik barátnőm anyukájától kaptam egy levelet pár nappal ezelőtt, azzal a kéréssel, hogy értelmezzem már neki, ő most valóban nyert-e 1,5 millió dollárt vagy sem.

- írta levelében olvasónk, és a válaszunk röviden az, hogy nem. Nincs másfél millió dolláros nyeremény, és Facebook-lottó sem létezik. Hogy mi van helyette?

Képernyőfotó 2018-05-23 - 15.08.44.png
Szólj hozzá! Tovább

Már megint bebizonyították, hogy átverés volt a holdraszállás

2018. április 20., 12:50 Módosítva: 2018.11.30 13:55
270
39 hozzászólás

Kétségtelen, nem nyughatnak addig az összeesküvés-hívők, míg be nem bizonyítják, hogy az Apollo-program, amire csaknem húszmilliárd dollárt (mai árfolyamon kb 130 milliárd dollárt) költött az Egyesült Államok, totál kamu, átverés, stúdiókban forgatott filmek összessége volt. Novemberben az Apollo 17 küldetés egyik fotóján vélt egy kellékest felfedezni egy sasszemű youtuber, most pedig újabb kőkemény leleplező videó jelent meg a YouTube-on április 15-én, és szerzett pár nap alatt 123 ezres nézettséget.

39 hozzászólás Tovább

Álhír Törőcsik Mari levele Orbánhoz

2018. április 11., 14:32 Módosítva: 2018.05.30 16:16
1596
26 hozzászólás

Felbukkant a neten egy Törőcsik Marinak tulajdonított rövid, Orbán Viktornak címzett nyílt levél, amelyben a választások eredménye miatt érzett kudarcról panaszkodik, ám a színésznő nevében a Nemzeti Színház közölte, hogy ehhez a valótlansághoz nincs semmi köze.

A művésznő megdöbbenve értesült arról, hogy a nevében nyilatkozat jelent meg, amelyet nem ő adott

- írja a Nemzeti Színház közleménye.

26 hozzászólás Tovább

Mindenki nyugodjon le, nem akarják hamis pénzzel elrabolni a plázából

2018. március 8., 15:45 Módosítva: 2018.03.09 12:36
1181
18 hozzászólás

Pár napja a Facebookon kezdett el rohamosan terjedni egy történet, miszerint egy bűnszervezet tagjai hamis pénzt raknak a vásárlók autójának szélvédőjére, és így próbálják elrabolni őket.

Egy bizonyos Vivien azt írja a posztban, hogy a WestEndben vásárolt, és miután végzett, a parkolóban észrevette, hogy a szélvédőjén egy boríték van. Nem foglalkozott vele, elindult hazafelé, de útközben a visszapillantóban azt látta, hogy mintha egy fekete kisbusz követné. Majdnem a házukig követte, nagyon megrémült, de az utolsó saroknál lefordult. Otthon kinyitotta a borítékot, egy kisebb összeg volt benne, de hamis volt a pénz – meséli az állítólagos Vivien.

Vivien azt írja, jelezték a rendőrség felé az esetet, ahol állítólag azt mondták neki, hogy ez egy új emberrablási trükk, amivel a bűnözők próbálkoznak: addig követik az embert, amíg meg nem áll, hogy kiszálljon és elvegye a borítékot a szélvédőről, ekkor mellé húzódva kinyitják a kisbusz oldalát, és elrabolják.

hamis

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e hozzájuk ilyen bejelentés, mint ahogy Vivien állította, de azt a választ kaptuk, hogy "a megkeresésében szereplő elkövetési módszerről a rendőrségnek válaszadásunk idején nincs tudomása".

Ez azt jelenti, hogy Vivien nem tett feljelentést, bejelentést sem, és más hasonló esetről sem tudnak a hatóságok, tehát a poszt többi tartalmának sem lehet túl sok igazságtartalma. Főleg azért hihető inkább a rendőrség verziója, mert amúgy is teljesen életszerűtlen próbálkozásnak tűnik a Vivien által leírt módszer, hiszen ha valakit el akarnak rabolni, azt egyszerűbben is meg tudnák oldani, nem kell hozzá hamis pénzt rakni a szélvédőre, és valószínűleg az emberrablók sem a főváros egyik legforgalmasabb plázájában próbálkoznának. És ami végképp hitelteleníti "Vivien" történetét: a pénzről készült fotó egy korábbi hoaxban is megtalálható.

18 hozzászólás Tovább

Brit tudós: A NASA eltitkolja a marslakók lábnyomait

2018. március 7., 13:14 Módosítva: 2018.03.08 08:59
179
17 hozzászólás

Barry DiGregorio brit asztrobiológus, a Buckingham Egyetem kutatója azt állítja, hogy bizonyítékot talált a marsi életre, de a földönkívüli élőlények lábnyomairól készült fotókat a NASA megpróbálja eltitkolni – írja az International Business Times.

17 hozzászólás Tovább

A crossushi úgy lett trendi étel, hogy nem is létezik

2018. február 23., 17:10 Módosítva: 2018.02.23 21:43
34
7 hozzászólás

A croissant finom, a sushi is finom, és egyesek szerint a két étel kombinációja is finom. A világsajtó úgy felkapta a crossushi névre keresztelt étel sztoriját, hogy ebből a bizarr kreálmányból majdnem az év első gasztronómiai trendje lett.

7 hozzászólás Tovább