Friss kommentek

Ne dőljön be az ál-NAV-os csalóknak!

november 12., 15:35 Módosítva: 2018-11-13 07:55
129
2 hozzászólás

Több olvasónk is jelezte, hogy az adóhivatal nevében küldött adathalász levél terjed a magyar felhasználók között. Az "Adóvisszatérítés 03/2018" tárgyú email a szokásos recept szerint működik: próbálja elhitetni magáról, hogy hivatalos üzenet, hogy a gyanútlan felhasználó rákattintson a levélben szereplő linkre, és ott megadja a személyes adatait – valójában nem a NAV-nak, hanem az azt utánzó csalóknak.

Itt a levél egy példánya:

nav01

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több árulkodó jelre is felfigyelhet a levél címzettje:

 • A feladónak semmi köze a NAV-hoz, egy sima t-online.hu-s címről van szó, nem hivatalos fiókról.
 • A levél szövege magyartalan, hemzseg a nyelvtani és helyesírási hibáktól, váltogatja a tegezést és a magázást, bajban van az ékezetekkel és több helyen egyszerűen értelmetlen.
 • A levélben szereplő link fölé véve az egeret (mobilon hosszan rányomva) már kattintás nélkül is látszik, hogy nem a NAV oldalára mutat, hanem egy .cl végződésű, vagyis chilei oldalra. (A Gmail egyébként felugró ablakban figyelmeztet is, ha rákattint a linkre, hogy az gyanús.)
 • Ha mégis megnyitja a linket, a betöltődő oldal a NAV honlapján másolja, de a címmezőben egy edu.bd végződésű url olvasható, amely egy bangladesi oktatási intézményeknek fenntartott doménvégződés. Plusz a szöveg itt is zagyva.
2 hozzászólás Tovább

Facebook-törés: máris piacra dobtak 1210 jelszót

október 15., 08:54 Módosítva: 2018-10-15 14:13
1
0 hozzászólás

Az ilyesmikkel csencselő hekkerek illegális netes piacán megjelent egy 1210 rekordos csomag, ami állítólag a most nyilvánosságra került nagy facebookos hekkelésből származó felhasználói adatokat tartalmaz, írja a Kiberblog. A szakblog szerint azonban szó sincs a legnagyobb közösségi oldalról származó adatokról.

Szólj hozzá! Tovább

Brutálisan egyszerű módszerrel törik fel magyar lányok Facebook-fiókjait

szeptember 18., 15:59 Módosítva: 2018-09-19 15:46
315
26 hozzászólás

133 magyar lány Facebook- és Messenger-fiókját törte fel egy amatőr hekker – írja Makay József biztonságtechnikai szakértő a blogján. Szó sincs vírusról vagy észrevétlenül telepített ártalmas kódról – az agyafúrt kiberbűnöző nem túl szofisztikált módon egyszerűen elkérte áldozatai belépési adatait, és így jutott be a profiljaikba.

26 hozzászólás Tovább

Ne dőljön be, nem terjed Magyarországon a halálos csípésű amerikai mérges pók

augusztus 7., 15:17 Módosítva: 2018-08-08 13:45
2027
15 hozzászólás

Vigyázzatok tele már Románia és egész Európa ezzel a mérges pókkal,amit a képen látni fogsz bemegy a házba akár az ágyadba is kint van a fűbe mindenhol ott van az éghajlat felmelegedése miatt egyre több van belőle és ha megcsíp súlyos fájdalmaid lesznek és Leblokkol a lábad a kezed amelyiket megcsípte,és ha nem kapsz időbe orvosi ellátást akár hús elhalást is okoz,és le kell vágni az érintett zónát,és Szív leállást is tud okozni a mérge

– olvasható egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben, amely ilyen rövid idő alatt is egészen nagy karriert futott be, a cikk írásakor már 24 ezer megosztásnál és 2,7 lájknál jár.

15 hozzászólás Tovább

Vigyázzanak, csalók kérnek pénzt a Telenor nevében

július 13., 16:49 Módosítva: 2018-07-14 07:35
110
3 hozzászólás

Hamis számlabekérő leveleket küldenek ismeretlenek a Telenor Magyarország nevében, a cég ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címet – közölte a Telenor az MTI-vel pénteken.

A leveleket magyarországi email címekre küldték a csalók, és nem is kizárólag a Telenor ügyfelei érintettek. A Telenor mindenkit arra kér, amíg nem győződnek meg egy számlabekérő email hitelességéről, ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne nyissák meg a csatolt fájlokat.

3 hozzászólás Tovább

Vigyázzon, csalók a Díjnet nevében akarnak adatokat lopni

június 7., 12:47 Módosítva: 2018-06-08 07:18
122
0 hozzászólás

FIGYELEM! Adathalász levél kering Ügyfeleink körében! A „Bejelentés” tárgyú, noreply@dijnet.hu e-mail címről érkező e-maileket nem a Díjnet Zrt. küldte. Saját adataitok védelmében NE kattintsatok a levélben lévő linkre! A megnyíló felületeken NE adjatok meg se bankkártya-, se más adatokat!

– írja Facebook-oldalán a népszerű e-számlakezelési szolgáltatást nyújtó cég.

Az adathalász próbálkozás hasonlít a telekomos változathoz, bár annyival ügyesebb annál, hogy ebben az esetben az emailcím első ránézésre akár validnak is tűnhet. A többi szokásos árulkodó jel viszont ezúttal is segíthet lebuktatni a csalást: a link, amelyre a levél kéri, hogy kattintsunk az adataink megadásához, nem a dijnet.hu tartományra mutat, tehát bizonyosan semmi köze a céghez. "Óvatosságra int emellett a magyartalan megfogalmazás, a nyelvtani hibák, az idegen vagy szokatlan tartalom is" – írja a cég.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Díjnet nemhogy emailben nem kér soha bankkártyaadatokat (ahogy semelyik másik valódi cég sem), de még csak a regisztrációnál se kell nekik ezeket megadni, mert nem is tárolnak ilyesmit. A cég ügyfeleinek az OTP Bank bonyolítja a fizetéseket, az ő saját rendszerük látja csak a bankkártyák adatait.

A Díjnet, amint ilyen és ehhez hasonló visszaélést észlel, azonnal megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, és kezdeményezi az érintett IP-cím(ek) letiltását

– írja közleményében a cég.

A Díjnet nevével visszaélő csalási kísérlet alig egy nappal azután bukkant fel, hogy megint terjedni kezdett a Wizz Air-es adathalász akció, amely egyszer már tavaly ősszel is körbejárta a magyar netet.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
HOAX

· Jan 01, 1970 01:00am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments
Szólj hozzá! Tovább

Megint terjed a Wizz Air-es átverés, ne dőljön be!

június 6., 09:51 Módosítva: 2018-06-23 14:27
5101
17 hozzászólás

Tavaly novemberben már írtunk egy tipikus adathalász akcióról, amelyben a Wizz Air nevével éltek vissza a bűnözők, akik kamu ingyenrepjegyek ígéretével akarták kicsalni a személyes adatokat a felhasználóktól.

Most újra felbukkant a Facebookon egy ugyanilyen átverés, amelyben megint a Wizz Air weboldalát másolták le, hogy egy fergetegesnek hangzó (1 euró, 2 repjegy!!!), persze nem létező akcióval csapják be az embereket. A friss átverésről beszámolt az atveros-oldalak.com is, ők végigkattintgatták a kérdőívet, és szépen eljutottak addig, hogy az oldal a bankkártyaadataikat kérje.

17 hozzászólás Tovább

Neves magyar kutatót üldöztek el a Facebookról az álhírportálok

május 30., 16:40 Módosítva: 2018-05-31 10:55
3638
22 hozzászólás

Törölte szakmai és személyes profilját a Facebookon Horváth József kutatóbiológus. A 30 éves fiatal kutató molekuláris genetikával és rákkutatással foglalkozik a Debreceni Egyetemen. A 2015-ös Nemzetközi Roma Napon megkapta az Aranypánt-díjat, amit olyan romák kapnak, akik példaként állíthatók a környezetük elé.

22 hozzászólás Tovább

Megint lecsapott a hamis Facebook-lottó

május 23., 15:30 Módosítva: 2018-05-23 17:04
89
0 hozzászólás

Egyik barátnőm anyukájától kaptam egy levelet pár nappal ezelőtt, azzal a kéréssel, hogy értelmezzem már neki, ő most valóban nyert-e 1,5 millió dollárt vagy sem.

- írta levelében olvasónk, és a válaszunk röviden az, hogy nem. Nincs másfél millió dolláros nyeremény, és Facebook-lottó sem létezik. Hogy mi van helyette?

Képernyőfotó 2018-05-23 - 15.08.44.png
Szólj hozzá! Tovább

Már megint bebizonyították, hogy átverés volt a holdraszállás

április 20., 12:50 Módosítva: 2018-04-21 13:04
270
39 hozzászólás

Kétségtelen, nem nyughatnak addig az összeesküvés-hívők, míg be nem bizonyítják, hogy az Apollo-program, amire csaknem húszmilliárd dollárt (mai árfolyamon kb 130 milliárd dollárt) költött az Egyesült Államok, totál kamu, átverés, stúdiókban forgatott filmek összessége volt. Novemberben az Apollo 17 küldetés egyik fotóján vélt egy kellékest felfedezni egy sasszemű youtuber, most pedig újabb kőkemény leleplező videó jelent meg a YouTube-on április 15-én, és szerzett pár nap alatt 123 ezres nézettséget.

39 hozzászólás Tovább

Álhír Törőcsik Mari levele Orbánhoz

április 11., 14:32 Módosítva: 2018-05-30 16:16
1594
26 hozzászólás

Felbukkant a neten egy Törőcsik Marinak tulajdonított rövid, Orbán Viktornak címzett nyílt levél, amelyben a választások eredménye miatt érzett kudarcról panaszkodik, ám a színésznő nevében a Nemzeti Színház közölte, hogy ehhez a valótlansághoz nincs semmi köze.

A művésznő megdöbbenve értesült arról, hogy a nevében nyilatkozat jelent meg, amelyet nem ő adott

- írja a Nemzeti Színház közleménye.

26 hozzászólás Tovább

Mindenki nyugodjon le, nem akarják hamis pénzzel elrabolni a plázából

március 8., 15:45 Módosítva: 2018-03-09 12:36
1147
18 hozzászólás

Pár napja a Facebookon kezdett el rohamosan terjedni egy történet, miszerint egy bűnszervezet tagjai hamis pénzt raknak a vásárlók autójának szélvédőjére, és így próbálják elrabolni őket.

Egy bizonyos Vivien azt írja a posztban, hogy a WestEndben vásárolt, és miután végzett, a parkolóban észrevette, hogy a szélvédőjén egy boríték van. Nem foglalkozott vele, elindult hazafelé, de útközben a visszapillantóban azt látta, hogy mintha egy fekete kisbusz követné. Majdnem a házukig követte, nagyon megrémült, de az utolsó saroknál lefordult. Otthon kinyitotta a borítékot, egy kisebb összeg volt benne, de hamis volt a pénz – meséli az állítólagos Vivien.

Vivien azt írja, jelezték a rendőrség felé az esetet, ahol állítólag azt mondták neki, hogy ez egy új emberrablási trükk, amivel a bűnözők próbálkoznak: addig követik az embert, amíg meg nem áll, hogy kiszálljon és elvegye a borítékot a szélvédőről, ekkor mellé húzódva kinyitják a kisbusz oldalát, és elrabolják.

hamis

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e hozzájuk ilyen bejelentés, mint ahogy Vivien állította, de azt a választ kaptuk, hogy "a megkeresésében szereplő elkövetési módszerről a rendőrségnek válaszadásunk idején nincs tudomása".

Ez azt jelenti, hogy Vivien nem tett feljelentést, bejelentést sem, és más hasonló esetről sem tudnak a hatóságok, tehát a poszt többi tartalmának sem lehet túl sok igazságtartalma. Főleg azért hihető inkább a rendőrség verziója, mert amúgy is teljesen életszerűtlen próbálkozásnak tűnik a Vivien által leírt módszer, hiszen ha valakit el akarnak rabolni, azt egyszerűbben is meg tudnák oldani, nem kell hozzá hamis pénzt rakni a szélvédőre, és valószínűleg az emberrablók sem a főváros egyik legforgalmasabb plázájában próbálkoznának. És ami végképp hitelteleníti "Vivien" történetét: a pénzről készült fotó egy korábbi hoaxban is megtalálható.

18 hozzászólás Tovább

Brit tudós: A NASA eltitkolja a marslakók lábnyomait

március 7., 13:14 Módosítva: 2018-03-08 08:59
179
17 hozzászólás

Barry DiGregorio brit asztrobiológus, a Buckingham Egyetem kutatója azt állítja, hogy bizonyítékot talált a marsi életre, de a földönkívüli élőlények lábnyomairól készült fotókat a NASA megpróbálja eltitkolni – írja az International Business Times.

17 hozzászólás Tovább

A crossushi úgy lett trendi étel, hogy nem is létezik

február 23., 17:10 Módosítva: 2018-02-23 21:43
34
7 hozzászólás

A croissant finom, a sushi is finom, és egyesek szerint a két étel kombinációja is finom. A világsajtó úgy felkapta a crossushi névre keresztelt étel sztoriját, hogy ebből a bizarr kreálmányból majdnem az év első gasztronómiai trendje lett.

7 hozzászólás Tovább

Megint befuccsolt a laposföldes házi rakéta

február 6., 17:04 Módosítva: 2018-02-07 11:45
491
23 hozzászólás

Lélegzetét visszafojtva várja a világ olcsó szórakozásra vágyó része, hogy Őrült Mike végre kilője magát saját építésű gőzhajtású rakétáján. A laposföldhívő kaliforniai férfi azt tervezi, hogy ha a Liberty 1 nevű szerkezettel sikerül eljutnia legalább 550 méteres magasságba, akkor onnan fotókat készít majd a Föld felszínéről, a horizontról, amivel be tudja majd bizonyítani, hogy nem látszik semmiféle görbület, a Föld lapos, és a NASA és mindenki, aki ennek ellenkezőjét állítja, hazudik, részese a gömbölyűföldes összeesküvésnek.

23 hozzászólás Tovább

Átverés a Jóbarátok mozifilm előzetese

január 23., 09:59 Módosítva: 2018-01-23 22:46
118
5 hozzászólás

Will Ferrell oldalán megjelent a Facebookon a Jóbarátok sorozatot folytató, idén áprilisban megjelenő mozifilm előzetese.

5 hozzászólás Tovább

Naprakész gyűjtés készült a Magyarországon pörgő álhíroldalakról

január 12., 17:03 Módosítva: 2018-01-13 12:18
161
12 hozzászólás

Nehéz naprakésznek lenni az álhíroldalakat illetően, mivel azok lételeme, hogy  minimális változtatásokkal, folyamatosan legyenek jelen, kijátszva a megtévesztő hírek terjesztéséért bezsebelt rendszeres tiltásokat. A műfaj oldalait legjobban csokorba szedő cikke még mindig a HVG 2015-ös gyűjtése, amit folyamatosan frissítenek. Az urbanlegends.hu most ebből a cikkből szedte ki a 2018-ban is aktív oldalakat, és az alábbi cimkéket használta a tevékenységük szűkebb körülírására: 

 • kamuhíres,
 •  elfogult 
 •  áltudományos
 •  konteós
 •  szatirikus
 • kattintásvadász

Az oldalak elemzésében kitérnek a jellemző tartalomra, az oldalon szereplő hirdetésekre, a legnépszerűbb tartalomra a Facebookon az oldalak 2017-es cikkei közül, és vizsgálják a viszonyított látogatottsági infót az Alexa.com segítségével. 

A teljes listát az 1helyeneu-tól, a tudnodkell.info-n és dobbentes.hu-n át, a vilaglato.info-ig itt találhatja. 

12 hozzászólás Tovább

Nem, nem fertőzte meg földönkívüli mikroba az űrállomást

2017. november 27., 12:10 Módosítva: 2017-11-27 21:21
26
3 hozzászólás

“Földönkívüli élet? Olyan baktériumot találtak a nemzetközi űrállomás (ISS) külsején, ami korábban nem volt ott, állítja egy orosz űrhajós” címmel hozott le hétfőn szenzációszagú cikket a leginkább orosz propagandában utazó Russia Today. Az RT híre Anton Nyikolajevics Skaplerov orosz űrhajósra hivatkozva arról szól, hogy olyan élő mikroorganizmusokat találtak az ISS külső borításán, amelyekről elképzelhető, hogy földönkívüli eredetűek. Az RT szerint a szabad szemmel nem látható élőlényeket a földön fogják további vizsgálatoknak alávetni.

3 hozzászólás Tovább

Egyelőre nem tudjuk meg, lapos-e a Föld #SAD

2017. november 26., 11:21 Módosítva: 2017-11-27 10:19
489
10 hozzászólás

Fémhulladékból összeeszkábált házi rakétával akarta kilőni magát szombaton egy kaliforniai férfi, hogy bebizonyítja: a Föld lapos, és mindenki, aki mást mond, hazudik. A 61 éves Mike Hughes mindössze 550 méteres magasságba szeretett volna eljutni a gőzhajtású rakétájával. 800 kilométer per órás sebességgel 1600 métert tett volna meg a földet érés előtt. Mint tegnap írtuk,

ennél jóval magasabbra fel lehet menni olcsón és biztonságosan például léghajóval, repülőgéppel, sőt, akár egy felhőkarcoló liftjével is meg lehet közelíteni ezt a magasságot, de ez most mindegy.

10 hozzászólás Tovább

Házi barkácsrakétával akarja kilőni magát egy férfi, hogy bebizonyítsa, a Föld lapos

2017. november 22., 13:23 Módosítva: 2017-11-23 12:24
2784
32 hozzászólás

Fémhulladékból összeeszkábált házi rakétával akarja kilőni magát szombaton egy kaliforniai férfi, hogy bebizonyítja: a Föld lapos, és mindenki, aki mást mond, hazudik – írja a Washington Post.

A 61 éves Mike Hughes mindössze 550 méteres magasságba szeretne eljutni a gőzhajtású rakétájával, és ha minden jól megy, 800 kilométer per órás sebességgel 1600 métert fog megtenni, mielőtt földet ér. (Igen, ennél jóval magasabbra fel lehet menni olcsón és biztonságosan például léghajóval, repülőgéppel, sőt, akár egy felhőkarcoló liftjével is meg lehet közelíteni.) A küldetés az Egyesült Államok délnyugati részén elterülő Mojave-sivatag sík terepéről fog elrajtolni.

32 hozzászólás Tovább

Hivatalos NASA-fotóval akarták bizonyítani, hogy kamu volt az utolsó holdra szállás

2017. november 20., 11:43 Módosítva: 2017-11-21 11:23
306
67 hozzászólás

Hiába telt el már majdnem 50 év az első holdra szállás óta, a mai napig bújnak elő újabb és újabb összeesküvés-hívők az internet különböző sarkaiból, hogy bebizonyítsák, kamu volt. Ezúttal nem az első, 1969-es, hanem az utolsó, 1972-es küldetésről állítja egy Youtube-videó, hogy a Földön megrendezett jelenet volt csupán. A videó egy fotóra hivatkozik, de valójában nem a holdra szállás, hanem a fotó köré kerített történet a kamu – írja a Neewsweek.

67 hozzászólás Tovább

Videojátékos képekkel próbálták bizonyítani az oroszok az USA és az ISIS összejátszását

2017. november 14., 16:22 Módosítva: 2017-11-15 10:39
435
33 hozzászólás

November 14-én az orosz védelmi tárca a hivatalos közösségi csatornáin, Twitteren és Facebookon írt orosz, arab és angol nyelven arról, hogy kétségbevonhatatlan bizonyítékkal rendelkezik az Iszlám Állam (ISIS) és az Egyesült Államok hadseregének összejátszásáról.

A bejegyzéseket már törölték, de az internet nehezen felejt, főleg ha egy oldalról nemcsak képernyőmentések készülnek, hanem még fel is kerül a tartalom a webes archívumba.

russian-mod-tweet-1

A mod_russia fiókból pedig azért kellett törölni a bejegyzéseket, mert nagyon hamar észrevették a szemfüles netezők, hogy a képek nem a valóságot ábrázolják, hanem azokat egy mobilos játék, az AC-130 Gunship Simulator bemutatóvideójából vágták ki. Néhány képről az derült ki, hogy nem akkor és ott készültek, ami a bejegyzésben szerepel, hanem egy évvel korábbi fotókat használtak fel újra.

33 hozzászólás

Futótűzként terjed az ingyen WizzAir-jegyet ígérő átverés

2017. november 8., 16:04 Módosítva: 2017-11-09 05:24
10313
28 hozzászólás

Egyre többen vakon megosztanak egy nyilvánvaló átverést a Facebookon, abban a hiszemben, hogy egy kérdőív költésével ingyenes Wizzair repülőjegyet tudnak nyerni.

Már a weboldal címe is gyanús, ne töltsenek ki semmit, ne töltsenek le semmit, ne adjanak meg személyes adatokat!
28 hozzászólás Tovább

DOLGOZÓK FIGYELEM! Pénteken is kell melózni!

2017. augusztus 2., 12:34 Módosítva: 2017-08-02 23:41
1218
20 hozzászólás

DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!!

Tízezrével osztják a Facebookon a fenti ordibálást, ami jellemzően a jól ismert álhíroldalak valamelyikére vezet. A képlet a szokásos: brutál clickbait cím + hablaty és katyvasz + szövegértési nehézségekkel küzdő célközönség = profit.

Ha jól nyomoztunk, akkor először a palyazatfigyelo.info című retteneten jelent meg a több forrásból agyatlanul összeollózott szöveg, amit aztán átvett a Mindenegyben és az a-znewsonline.com újgenerációs kamuszaksajtó is, hogy alaposan megtolja a megosztások szekerét.

20 hozzászólás Tovább

A NASA mindjárt bejelenti, hogy megtalálták az ufókat?

2017. június 27., 07:55 Módosítva: 2017-06-27 17:39
51
5 hozzászólás

A NASA hamarosan bejelenti az intelligens földönkívüli élet felfedezését

– hirdeti a címében egy 12 perces videó, amelyet rengeteg híroldal is átvett, és a cikk írásakor már egymillió megtekintés fölött jár. A dologgal viszont több probléma is akad.

5 hozzászólás Tovább

Tényleg kitör a Yellowstone, mind meghalunk?

2017. június 22., 12:16 Módosítva: 2017-06-23 11:51
567
16 hozzászólás

A címben szereplő két részkérdésre a válasz:

 1. egyszer talán igen, és
 2. egészen biztosan.

A kettő között azonban nincs összefüggés: igen valószínűtlen, hogy a közeljövőben kitörne a Yellowstone vulkán, pláne hogy apokaliptikus méretű katasztrófát okozzon.

16 hozzászólás Tovább

Buktassa le a Facebook ön után kémkedő ügynökeit!

2017. június 20., 11:46 Módosítva: 2017-06-21 10:24
83
0 hozzászólás

Aki nem akarja, hogy a Facebook megfigyelje, cenzúrázza és letiltsa, tegye a következőt. Az oldalán lépjen be a "Beállítások"-ba, onnan a "Tiltások"-ba, és ott a keresőbe írja be, hogy "Facebook Security". Akinek erre kidob neveket, azok a kémek, le kell őket tiltani!!!!

- így szól a Facebook magyar nyelvű fertályán az utóbbi időben futótűzszerűen terjedő jótanács. Aki követi az utasításokat, annak jó eséllyel valóban ki fog dobni a kereső egy csomó ismeretlen embert, és még az is előfordulhat, hogy ezek közül néhányat egyszerűen nem enged letiltani a rendszer. Hát kell ennél erősebb bizonyíték arra, hogy ők valóban a cég titkosügynökei, akik mindenkit megfigyelnek?

Persze, hogy kell, ugyanis az egész figyelmeztetés egy orbitális nagy ostobaság. Angol nyelven már 2007-ben felbukkant ugyanez a leírás, magyarul az elmúlt 1-2 évben terjedt szórványosan, és úgy tűnik, most van egy újabb, nagyobb felfutása a dolognak. Azt most hagyjuk is, hogy

 • A Facebook miért figyeltetné meg tucatnyi kémmel egy-egy teljesen átlagos felhasználóját
 • Miért hagyna nyitva egy ennyire egyszerű kiskaput a lebuktatásukra
 • És miért nem jutna eszébe tíz év alatt sem egy kicsit jobban elrejteni az ügynökeit

Inkább nézzük, mi is történik, ha az ominózus letiltós keresőmezőbe beírunk valamit. Mivel ez a kereső arra van, hogy ha nem tudjuk pontosan, kit is akarunk letiltani, a rendszer segítsen nekünk, a "Facebook Security" keresőszóra olyan embereket rakosgat elénk, akiknek az adatlapján, esetleg  a publikus posztjaiban szerepel, vagy valaha szerepelt a két szóból bármelyik. A sorrendnél az algoritmus igyekszik azokat előretenni, akiknél valószínűbb, hogy valóban ismerjük, és okunk van a tiltásra, ezért aztán minden Facebook-felhasználónál más és más lesz ez a lista, ismerősöm ismerősének ismerősének ismerőse típusú emberekkel benépesítve. Akik nyilván nem Zuckerberg titkosügynökei, csak mondjuk volt egy előző munkahelyük, aminek a nevében szerepelt a "Security" szó.

És hogy miért nem engedélyezi néha egyes emberek letiltását a rendszer? Ez a Facebook egyik, botok elleni védekező mechanizmusa: ha gyanúsan sok ismétlődő aktivitást érzékel valahol (például valaki százával jelöl ismerősnek embereket pár perc alatt, vagy valakit százak akarnak letiltani rövid időn belül), úgy veszi, hogy automatizált akcióról van szó, vagyis valaki egy szoftverrel klikkelget az oldalon. Ezt pedig a Facebook nem szereti, és egy idő után blokkolja az adott akciót.

Szólj hozzá!

Nem, a naptej nem okoz rákot, a felelőtlen napozás viszont igen

2017. június 8., 13:07 Módosítva: 2017-06-08 16:56
269
12 hozzászólás

A Ripost nevű bulvárlap egész pályás letámadást indított a naptej ellen, még pont időben ahhoz, hogy ha valaki elhiszi nekik, amit írnak, bőrrákosra napozhassa magát a nyáron – írja a 444.

Egyébként is nagyon ráment a Ripost a napozás-témára, május végén azzal indítottak, hogy címlapon tették fel a kérdést: "Mégsem káros az UV sugárzás?". Arra az esetre, ha a kérdőjel túlságosan árnyalná a képet, még fölé írták a biztonság kedvéért azt is, hogy "Kinek higgyünk? Évek óta becsapnak bennünket!". Aztán jött a TV2 is, ahol a Tényekben ismételték el nagyjából ugyanazt: pont hogy a bőrgyógyászok által démonizált 11 és 15 óra között érdemes kimenni napozni.

A téma valódi szakértői össze is hívtak gyorsan egy sajtótájékoztatót a veszélyes tévhitek oszlatására, ahol újra elmondták, hogy a túlzott napozás igenis veszélyes, pláne 11 és 15 óra között, pláne bármiféle védelem nélkül, és részben éppen az elővigyázatlanság miatt az elmúlt tíz évben meg is ugrott a melanómás betegségek és halálozások száma.

Kapcsolódó

11 és 3 óra között tényleg ne menjen a napra

Napsütésvédelmi felvilágosítás a meteorológiai nyár első napjára.

Ezután került sorra a naptej, minden nyavalyák valódi forrása: a Ripost hasábjain csak a napokban kiderült róla, hogy függőségetszörnyűséges allergiát, továbbá rákot is okozhat. Ez utóbbinak a Tények is külön riportot szentelt, két napozásügyi szaktekintélyre, Szendi Gábor programozó matematikus-pszichológus-paleopápa és a saját gyártmányú kozmetikumaival házaló Házi Edina szakvéleményére alapozva. A következtetés természetesen az, hogy annyi baj van a naptejjel, hogy inkább ne is használjuk.

A naptej rákkeltő hatását a bulvárriportok annak tulajdonítják, hogy a benne lévő kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, csak hogy aztán ezeket a bőrön át felszívódva egyenesen a véráramba juttassák. Ahogy a 444 is összefoglalja, erre semmilyen tudományos bizonyíték nincsen: az OMC nevű vegyi anyag egy 2000-es kutatás szerint a kísérleti egerek bőrén át valóban felszívódott a szervezetbe, de ezt a tanulmányt egy későbbi, embereken végzett vizsgálat már cáfolta. Hasonlóképp nem támasztja alá semmilyen kutatási eredmény két másik gyakori összetevő, a titán-dioxid és a cinkoxid káros hatását sem. A különféle naptejtípusokról és a tulajdonságaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak:

Kapcsolódó

Simán rákot kaphat, ha csak faktorszám alapján vesz naptejet

Ennél sokkal több dologra kell figyelni, például arra, hogy milyen éppen az UV-sugárzás és milyen a bőrünk. Melyik feliratokat és összetevőket jó tudni? Milyen gyakran kenjük magunkat és mivel?

Vagyis összefoglalva: amit a Ripost és a TV2 javasol: menjen a napra 11 és 15 óra között, és eszébe ne jusson naptejet használni. Amit pedig valójában érdemes tennie, ha nem szeretne bőrrákos lenni:

ha napozni megy, használjon naptejet, de 11 és 15 óra között lehetőleg inkább ne is menjen napozni!
12 hozzászólás Tovább

Hamis képek és hírek terjednek a manchesteri terrortámadás után

2017. május 23., 10:11 Módosítva: 2017-05-24 09:24
134
18 hozzászólás

Megállíthatatlanul terjed egy kép a közösségi oldalakon Ariana Grandéról, amelyről azt állítják, hogy a hétfő éjszakai manchesteri terrortámadás után készült. A képen az énekes látható, ahogy kissé megviselten, magába roskadva ül.

18 hozzászólás Tovább

Így lesz egy Facebookon osztogatott sutkából kőkemény orosz propaganda

2017. május 16., 16:51 Módosítva: 2017-09-04 09:39
800
46 hozzászólás

A Krím-félsziget orosz bekebelezése után még javában tartott a kelet-ukrajnai krízis, amikor 2014. április 10-én megérkezett a Fekete-tengerre az Egyesült Államok haditengerészetének egyik rombolója, a Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt USS Donald Cook. A hadihajó azért érkezett a térségbe, hogy jelenlétével támogassa a Krím elfoglalása miatt aggódó kelet-európai szövetségeseket, illetve hogy hadgyakorlaton vegyen részt, és romániai, valamint török támaszpontokat keressen fel.

A Cook Fekete-tengeri látogatását április 12-én elég komoly incidens zavarta meg, amiről széltében-hosszában beszámolt a világsajtó: a hajót megközelítette két Szu-24-es csatarepülőgép, és az egyik egy másfél órás intervallumban 12-szer közel repült a nemzetközi vizeken haladó hadihajóhoz. A párban járőröző Szu-24-esek nem voltak felfegyverezve, ellentétben a Donald Cookkal. Az amerikai részről mindenféle nemzetközi egyezményt sértő provokációnak, mélyen szakmaiatlannak tekintett akció során sem a repülőgépnek, sem a Donald Cooknak sem esett bántódása, a Pentagon hivatalos közlése szerint a hadihajó “bőven képes lett volna megvédeni magát”, amennyiben támadás éri. Az oroszok viszontválaszukban azzal vádolták a NATO-t, hogy az amerikai hadihajó megsértette a montreux-i egyezményt, ami többek között a Fekete-tenger térségéhez nem tartozó országok hadihajóinak fekete-tengeri jelenlétének időtartamát korlátozza.

A kölcsönös vádaskodáson túl egyik fél sem kommentálta részletesebben az incidenst, ami után a hadihajó Konstancába érkezett a tervbe vett közös amerikai-román hadgyakorlatra, fogadva a hivatalos látogatás keretein belül a fedélzetre érkező Traian Basescu román elnököt is.

46 hozzászólás Tovább