Ne dőljön be az ál-NAV-os csalóknak!

2018.11.12. 15:35
3 hozzászólás

Több olvasónk is jelezte, hogy az adóhivatal nevében küldött adathalász levél terjed a magyar felhasználók között. Az "Adóvisszatérítés 03/2018" tárgyú email a szokásos recept szerint működik: próbálja elhitetni magáról, hogy hivatalos üzenet, hogy a gyanútlan felhasználó rákattintson a levélben szereplő linkre, és ott megadja a személyes adatait – valójában nem a NAV-nak, hanem az azt utánzó csalóknak.

Itt a levél egy példánya:

nav01

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több árulkodó jelre is felfigyelhet a levél címzettje:

  • A feladónak semmi köze a NAV-hoz, egy sima t-online.hu-s címről van szó, nem hivatalos fiókról.
  • A levél szövege magyartalan, hemzseg a nyelvtani és helyesírási hibáktól, váltogatja a tegezést és a magázást, bajban van az ékezetekkel és több helyen egyszerűen értelmetlen.
  • A levélben szereplő link fölé véve az egeret (mobilon hosszan rányomva) már kattintás nélkül is látszik, hogy nem a NAV oldalára mutat, hanem egy .cl végződésű, vagyis chilei oldalra. (A Gmail egyébként felugró ablakban figyelmeztet is, ha rákattint a linkre, hogy az gyanús.)
  • Ha mégis megnyitja a linket, a betöltődő oldal a NAV honlapján másolja, de a címmezőben egy edu.bd végződésű url olvasható, amely egy bangladesi oktatási intézményeknek fenntartott doménvégződés. Plusz a szöveg itt is zagyva.

Vigyázzon, ha hivatalosnak tűnő levelet kap, mindig extra óvatossággal kezelje: nézze meg a feladó címét; ha egy linkről megnyíló oldalon a személyes adatait kérik, mindenképp nézze meg az oldal címét; a legitim cégek és hivatalok amúgy se nagyon szoktak emailben személyes adatot kérni, tehát ha ilyet lát, már alapból gyanakodjon; ha mégis megadná az adatait, inkább ne az emailben kapott linken induljon el, az a biztos, ha maga keresi fel az ismert oldalt.

Az ilyen adathalász levelek egyébként rendszeresen a magyar nyelvű neten is, mi is írtunk már például a Telekomot, a Wizz Airt, a Díjnetet vagy a Telenort megszemélyesítő csalókról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?