Ne dőljön be az ál-NAV-os csalóknak!

2018.11.12. 15:35

Több olvasónk is jelezte, hogy az adóhivatal nevében küldött adathalász levél terjed a magyar felhasználók között. Az "Adóvisszatérítés 03/2018" tárgyú email a szokásos recept szerint működik: próbálja elhitetni magáról, hogy hivatalos üzenet, hogy a gyanútlan felhasználó rákattintson a levélben szereplő linkre, és ott megadja a személyes adatait – valójában nem a NAV-nak, hanem az azt utánzó csalóknak.

Itt a levél egy példánya:

nav01

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több árulkodó jelre is felfigyelhet a levél címzettje:

  • A feladónak semmi köze a NAV-hoz, egy sima t-online.hu-s címről van szó, nem hivatalos fiókról.
  • A levél szövege magyartalan, hemzseg a nyelvtani és helyesírási hibáktól, váltogatja a tegezést és a magázást, bajban van az ékezetekkel és több helyen egyszerűen értelmetlen.
  • A levélben szereplő link fölé véve az egeret (mobilon hosszan rányomva) már kattintás nélkül is látszik, hogy nem a NAV oldalára mutat, hanem egy .cl végződésű, vagyis chilei oldalra. (A Gmail egyébként felugró ablakban figyelmeztet is, ha rákattint a linkre, hogy az gyanús.)
  • Ha mégis megnyitja a linket, a betöltődő oldal a NAV honlapján másolja, de a címmezőben egy edu.bd végződésű url olvasható, amely egy bangladesi oktatási intézményeknek fenntartott doménvégződés. Plusz a szöveg itt is zagyva.

Vigyázzon, ha hivatalosnak tűnő levelet kap, mindig extra óvatossággal kezelje: nézze meg a feladó címét; ha egy linkről megnyíló oldalon a személyes adatait kérik, mindenképp nézze meg az oldal címét; a legitim cégek és hivatalok amúgy se nagyon szoktak emailben személyes adatot kérni, tehát ha ilyet lát, már alapból gyanakodjon; ha mégis megadná az adatait, inkább ne az emailben kapott linken induljon el, az a biztos, ha maga keresi fel az ismert oldalt.

Az ilyen adathalász levelek egyébként rendszeresen a magyar nyelvű neten is, mi is írtunk már például a Telekomot, a Wizz Airt, a Díjnetet vagy a Telenort megszemélyesítő csalókról.  • Vennék
  • Bankszámla