Friss kommentek

Tényleg kitör a Yellowstone, mind meghalunk?

2017. június 22., 12:16 Módosítva: 2018-10-09 14:50
569
16 hozzászólás

A címben szereplő két részkérdésre a válasz:

  1. egyszer talán igen, és
  2. egészen biztosan.

A kettő között azonban nincs összefüggés: igen valószínűtlen, hogy a közeljövőben kitörne a Yellowstone vulkán, pláne hogy apokaliptikus méretű katasztrófát okozzon.

16 hozzászólás Tovább

Buktassa le a Facebook ön után kémkedő ügynökeit!

2017. június 20., 11:46 Módosítva: 2017-06-21 10:24
83
0 hozzászólás

Aki nem akarja, hogy a Facebook megfigyelje, cenzúrázza és letiltsa, tegye a következőt. Az oldalán lépjen be a "Beállítások"-ba, onnan a "Tiltások"-ba, és ott a keresőbe írja be, hogy "Facebook Security". Akinek erre kidob neveket, azok a kémek, le kell őket tiltani!!!!

- így szól a Facebook magyar nyelvű fertályán az utóbbi időben futótűzszerűen terjedő jótanács. Aki követi az utasításokat, annak jó eséllyel valóban ki fog dobni a kereső egy csomó ismeretlen embert, és még az is előfordulhat, hogy ezek közül néhányat egyszerűen nem enged letiltani a rendszer. Hát kell ennél erősebb bizonyíték arra, hogy ők valóban a cég titkosügynökei, akik mindenkit megfigyelnek?

Persze, hogy kell, ugyanis az egész figyelmeztetés egy orbitális nagy ostobaság. Angol nyelven már 2007-ben felbukkant ugyanez a leírás, magyarul az elmúlt 1-2 évben terjedt szórványosan, és úgy tűnik, most van egy újabb, nagyobb felfutása a dolognak. Azt most hagyjuk is, hogy

  • A Facebook miért figyeltetné meg tucatnyi kémmel egy-egy teljesen átlagos felhasználóját
  • Miért hagyna nyitva egy ennyire egyszerű kiskaput a lebuktatásukra
  • És miért nem jutna eszébe tíz év alatt sem egy kicsit jobban elrejteni az ügynökeit

Inkább nézzük, mi is történik, ha az ominózus letiltós keresőmezőbe beírunk valamit. Mivel ez a kereső arra van, hogy ha nem tudjuk pontosan, kit is akarunk letiltani, a rendszer segítsen nekünk, a "Facebook Security" keresőszóra olyan embereket rakosgat elénk, akiknek az adatlapján, esetleg  a publikus posztjaiban szerepel, vagy valaha szerepelt a két szóból bármelyik. A sorrendnél az algoritmus igyekszik azokat előretenni, akiknél valószínűbb, hogy valóban ismerjük, és okunk van a tiltásra, ezért aztán minden Facebook-felhasználónál más és más lesz ez a lista, ismerősöm ismerősének ismerősének ismerőse típusú emberekkel benépesítve. Akik nyilván nem Zuckerberg titkosügynökei, csak mondjuk volt egy előző munkahelyük, aminek a nevében szerepelt a "Security" szó.

És hogy miért nem engedélyezi néha egyes emberek letiltását a rendszer? Ez a Facebook egyik, botok elleni védekező mechanizmusa: ha gyanúsan sok ismétlődő aktivitást érzékel valahol (például valaki százával jelöl ismerősnek embereket pár perc alatt, vagy valakit százak akarnak letiltani rövid időn belül), úgy veszi, hogy automatizált akcióról van szó, vagyis valaki egy szoftverrel klikkelget az oldalon. Ezt pedig a Facebook nem szereti, és egy idő után blokkolja az adott akciót.

Szólj hozzá!

Nem, a naptej nem okoz rákot, a felelőtlen napozás viszont igen

2017. június 8., 13:07 Módosítva: 2017-06-08 16:56
269
12 hozzászólás

A Ripost nevű bulvárlap egész pályás letámadást indított a naptej ellen, még pont időben ahhoz, hogy ha valaki elhiszi nekik, amit írnak, bőrrákosra napozhassa magát a nyáron – írja a 444.

Egyébként is nagyon ráment a Ripost a napozás-témára, május végén azzal indítottak, hogy címlapon tették fel a kérdést: "Mégsem káros az UV sugárzás?". Arra az esetre, ha a kérdőjel túlságosan árnyalná a képet, még fölé írták a biztonság kedvéért azt is, hogy "Kinek higgyünk? Évek óta becsapnak bennünket!". Aztán jött a TV2 is, ahol a Tényekben ismételték el nagyjából ugyanazt: pont hogy a bőrgyógyászok által démonizált 11 és 15 óra között érdemes kimenni napozni.

A téma valódi szakértői össze is hívtak gyorsan egy sajtótájékoztatót a veszélyes tévhitek oszlatására, ahol újra elmondták, hogy a túlzott napozás igenis veszélyes, pláne 11 és 15 óra között, pláne bármiféle védelem nélkül, és részben éppen az elővigyázatlanság miatt az elmúlt tíz évben meg is ugrott a melanómás betegségek és halálozások száma.

Kapcsolódó

11 és 3 óra között tényleg ne menjen a napra

Napsütésvédelmi felvilágosítás a meteorológiai nyár első napjára.

Ezután került sorra a naptej, minden nyavalyák valódi forrása: a Ripost hasábjain csak a napokban kiderült róla, hogy függőségetszörnyűséges allergiát, továbbá rákot is okozhat. Ez utóbbinak a Tények is külön riportot szentelt, két napozásügyi szaktekintélyre, Szendi Gábor programozó matematikus-pszichológus-paleopápa és a saját gyártmányú kozmetikumaival házaló Házi Edina szakvéleményére alapozva. A következtetés természetesen az, hogy annyi baj van a naptejjel, hogy inkább ne is használjuk.

A naptej rákkeltő hatását a bulvárriportok annak tulajdonítják, hogy a benne lévő kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, csak hogy aztán ezeket a bőrön át felszívódva egyenesen a véráramba juttassák. Ahogy a 444 is összefoglalja, erre semmilyen tudományos bizonyíték nincsen: az OMC nevű vegyi anyag egy 2000-es kutatás szerint a kísérleti egerek bőrén át valóban felszívódott a szervezetbe, de ezt a tanulmányt egy későbbi, embereken végzett vizsgálat már cáfolta. Hasonlóképp nem támasztja alá semmilyen kutatási eredmény két másik gyakori összetevő, a titán-dioxid és a cinkoxid káros hatását sem. A különféle naptejtípusokról és a tulajdonságaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak:

Kapcsolódó

Simán rákot kaphat, ha csak faktorszám alapján vesz naptejet

Ennél sokkal több dologra kell figyelni, például arra, hogy milyen éppen az UV-sugárzás és milyen a bőrünk. Melyik feliratokat és összetevőket jó tudni? Milyen gyakran kenjük magunkat és mivel?

Vagyis összefoglalva: amit a Ripost és a TV2 javasol: menjen a napra 11 és 15 óra között, és eszébe ne jusson naptejet használni. Amit pedig valójában érdemes tennie, ha nem szeretne bőrrákos lenni:

ha napozni megy, használjon naptejet, de 11 és 15 óra között lehetőleg inkább ne is menjen napozni!
12 hozzászólás Tovább

Hamis képek és hírek terjednek a manchesteri terrortámadás után

2017. május 23., 10:11 Módosítva: 2017-05-24 09:24
134
18 hozzászólás

Megállíthatatlanul terjed egy kép a közösségi oldalakon Ariana Grandéról, amelyről azt állítják, hogy a hétfő éjszakai manchesteri terrortámadás után készült. A képen az énekes látható, ahogy kissé megviselten, magába roskadva ül.

18 hozzászólás Tovább

Így lesz egy Facebookon osztogatott sutkából kőkemény orosz propaganda

2017. május 16., 16:51 Módosítva: 2017-09-04 09:39
800
46 hozzászólás

A Krím-félsziget orosz bekebelezése után még javában tartott a kelet-ukrajnai krízis, amikor 2014. április 10-én megérkezett a Fekete-tengerre az Egyesült Államok haditengerészetének egyik rombolója, a Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt USS Donald Cook. A hadihajó azért érkezett a térségbe, hogy jelenlétével támogassa a Krím elfoglalása miatt aggódó kelet-európai szövetségeseket, illetve hogy hadgyakorlaton vegyen részt, és romániai, valamint török támaszpontokat keressen fel.

A Cook Fekete-tengeri látogatását április 12-én elég komoly incidens zavarta meg, amiről széltében-hosszában beszámolt a világsajtó: a hajót megközelítette két Szu-24-es csatarepülőgép, és az egyik egy másfél órás intervallumban 12-szer közel repült a nemzetközi vizeken haladó hadihajóhoz. A párban járőröző Szu-24-esek nem voltak felfegyverezve, ellentétben a Donald Cookkal. Az amerikai részről mindenféle nemzetközi egyezményt sértő provokációnak, mélyen szakmaiatlannak tekintett akció során sem a repülőgépnek, sem a Donald Cooknak sem esett bántódása, a Pentagon hivatalos közlése szerint a hadihajó “bőven képes lett volna megvédeni magát”, amennyiben támadás éri. Az oroszok viszontválaszukban azzal vádolták a NATO-t, hogy az amerikai hadihajó megsértette a montreux-i egyezményt, ami többek között a Fekete-tenger térségéhez nem tartozó országok hadihajóinak fekete-tengeri jelenlétének időtartamát korlátozza.

A kölcsönös vádaskodáson túl egyik fél sem kommentálta részletesebben az incidenst, ami után a hadihajó Konstancába érkezett a tervbe vett közös amerikai-román hadgyakorlatra, fogadva a hivatalos látogatás keretein belül a fedélzetre érkező Traian Basescu román elnököt is.

46 hozzászólás Tovább

Amikor liberális firkászok gyártják az álhíreket, hogy konzervatívokon röhöghessenek

2017. január 31., 06:01 Módosítva: 2017-01-31 13:41
234
27 hozzászólás

A Buzzfeed az álhírgyárak leleplezésében és az egész álhírjelenség feltárásában aktív szerepet játszik, de a legújabb nyomozásuk bogozta ki az eddigi legszürreálisabb történetet.

A sztori ismerősen indul. Január 23-án megjelent egy hihetetlenül ostoba, ettől függetlenül a közösségi médiában szanaszét osztott cikk arról, hogy Trump eltávolíttatja az iszlám szimbólumokat a Fehér Házból, és felszámolja az iszlám rituálékat is. Nincs többé napi ötszöri ima, félholdak és imaszőnyeg, vége Obama elborult világának – derül ki a Republican News nevű oldal  cikkéből .

27 hozzászólás Tovább

Nemcsak a Facebookon ömlik a kamu, a médiában is

2017. január 16., 19:30 Módosítva: 2018-09-29 16:32
189
13 hozzászólás

Álhírgyárosok vagytok

– ezzel utasította el a CNN kérdését a megválasztása utáni első sajtótájékoztatón Donald Trump leendő amerikai elnök.

A kiszólás arra vonatkozott, hogy a CNN robbantotta a sztorit, hogy egy hírszerzők birtokába került jelentés szerint Trump már a választási kampány alatt együttműködött az oroszokkal, akiknek kompromittáló adataik is a birtokukban lehetnek róla. A jelentés megbízhatóságával kapcsolatos kételyekről ebben a cikkben részletesen is írtunk, az az állítás viszont, hogy álhírről lenne szó, nem állja meg a helyét, hiszen a jelentés maga valóban létezik.

Nem eszik olyan forrón a Szását

Bár Trump előszeretettel dobálózik az álhírváddal, valóban találni olyan eseteket, amikor megkérdőjelezhető hitelességű cikkek jelennek meg a mainstream médiában is. Ez azért különösen kínos, mert éppen ugyanez a mainstream média vádolja azzal a Facebookot, Twittert, Google-t, hogy a választás eldöntésében is szerepet játszottak azzal, hogy nem léptek fel elég hatékonyan az álhírek ellen.

13 hozzászólás Tovább

Tényleg a 4chan trollkodása lenne az egész Trump-botrány?

2017. január 12., 11:30 Módosítva: 2017-01-12 18:03
16
6 hozzászólás

Két napja a teljes világsajtó azon a 35 oldalas titkosszolgálati jelentésen pörög, amit a Buzzfeed hozott nyilvánosságra, és Donald Trump orosz kapcsolatairól szól, és arról, hogyan tartja a markában a Kreml a megválasztott elnököt. Azt persze a világon nagyon kevesen tudják biztosan, hogy a dokumentum valódi-e, vagy az amerikaiak blöffje, az oroszoké, esetleg egy harmadik fél kavarása. Maga a Buzzfeed is azzal a megjegyzéssel tette közzé az anyagot, hogy nem biztosak a hitelességében, és átláthatóság érdekében hozzák nyilvánosságra, mert titkosszolgálati és sajtókörökben akkor már hetek óta közkézen forgott, így a szélesebb közönségnek is joga van tudni a tartalmáról. (Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a döntésben azért közrejátszhatott az is, hogy a Buzzfeed nagyon szeretné magát komoly közéleti-politikai lapként definiálni a kiscicás gifek és klikkvadász bulvár birodalma helyett.)

A jelentés tartalmáról itt írtunk bővebben.

6 hozzászólás Tovább

Karácsonyi ének karácsonytalanításával vádolják a norvég iskolát

2016. december 15., 22:43 Módosítva: 2016-12-16 07:33
3
3 hozzászólás

Egy stavangeri iskolában betiltották a hagyományos karácsonyi éneket, hogy ne sértsék a nem keresztények érzékenységét – legalábbis néhány híroldal szerint. A szokásos év végi karácsonyi kultúrharc és a multikulti állítólagos diktatúrája elleni düh jegyében gyorsan felkapott sztori az iskola szerint a valós történések félreértésén alapszik. 

3 hozzászólás Tovább

Nem, az arabok nem téptek szét egy karácsonyfát egy nyugati bevásárlóközpontban

2016. december 1., 17:00 Módosítva: 2016-12-02 14:04
504
59 hozzászólás

Nincsenek szavak. Németország 2016-ban.

Ezzel az egy mondattal osztottak meg a Facebookon egy videót, amiben az látható, hogy egy csomó fejkendős, lázadozó ember egy bevásárlóközpontban nekiesik egy karácsonyfának. Először csak dobálják, majd elkezdik lerángatni róla a díszeket. Az új kommentek ennek megfelelő hangulatot árasztanak: migránsbűnözés, nemzethalál, iszlám, szégyen.

59 hozzászólás Tovább

Az atomenergia nem atom atom energia az atom atom programhoz!

2016. október 24., 10:36 Módosítva: 2016-10-24 15:43
49
9 hozzászólás

Érdemes lesz figyelni az atlantai Nemzetközi Atom- és Magfizikai Konferencia programját novemberben. Ezt abból gondolom, hogy meghívtak egy nem létező előadót is, hogy beszéljen egy totálisan értelmetlen szóhalomról. Bár Iris Pear végül nem fogadta el a felkérést, ez alapján izgalmas dolgokba lehet majd belefutni.

9 hozzászólás Tovább

Nem, a Facebook továbbra sem lesz fizetős

2016. július 1., 14:41 Módosítva: 2016-10-11 10:51
1033
0 hozzászólás

Hurrá, újra támad a legősibb facebookos rémhír, miszerint az eddig ingyenes oldal mostantól fizetős lesz. A kamuhír aktuális reinkarnációja tegnap robbant be a Facebook magyar fertályára, ez most éppen valószínűleg francia eredetű, legalábbis egy francia tévére hivatkozik (link nélkül persze). Több ezren osztják meg ész nélkül, és mivel közepes hatótávolságú, az online bizniszben aránylag alulképzett celebekhez is eljutott, a terjedése a követőik körében megállíthatatlannak látszik.

Íme a teljes szöveg, betűhűen, mindenki okulására:

Hivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végül is, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos.Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fiókodat törlikUI : Ez komoly, a falad kék lesz.(másolás + beillesztés)

Figyeljük meg az apró finomságokat, miszerint egyszerre állítja, hogy a kamuhírt nem továbbítóknak törlik a fiókját, és azt, hogy nyilvánossá teszik. Vagy hogy a fizetős start ideje egy bekezdésen belül "nyártól", holnaptól, és 10.33-tól.

Nos, a dologból természetesen egy szó sem igaz. Az sem, hogy "egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe" - valójában a megosztó saját magáról közvetített kultúrember-imázsába kerül, már ha volt neki ilyenje valaha. Akárhogy is, a Facebook természetesen nem lesz fizetős, ugyanis az az üzleti modellje, hogy ingyen közösségi felületet ad az embereknek, és azon hirdetéseket értékesít. Ha pénzt szedne az oldal használatáért, az emberek otthagynák, és nem tudna hová reklámokat eladni.

De még ha igaz is lenne a terv, akkor sem lehetne ezt megállítani azzal, hogy az erről szóló hírt az ember kiteszi az üzenőfalára. Ennek az égvilágon semmi értelme nem lenne; miért hagyna egy ilyen kiskaput a fizetés megúszására a cég?

És még ha duplán őrülne is meg Mark Zuckerberg, és fizetőssé tenné az oldalt, ami alól kibúvót adna azoknak, akik kiírják a falukra, hogy fizetős lesz a Facebook - nos, ezt a hírt egészen nem egy ilyen förtelmes helyesírással és kusza fogalmazással összehányt izében tudatná a világgal Bódi Margó hírfolyamát használva a sajtóközlemény felületéül. Elég kevés dologban lehetünk biztosak a mai világban, de erre gyakorlatilag bármikor mérget vehetünk.

Ha önnek egy facebookos ismerőse sincs, aki elhitte volna az álhírt, büszke lehet magára és az online baráti körére. Ha van, akkor vagy az előző bekezdésekben foglaltak kommentbe másolásával, vagy opcionálisan az alábbi kép használatával tehet egy kicsit a hülyeség terjedése ellen:

16qk03
Szólj hozzá! Tovább

A magyar mezben parádézó Cristiano Ronaldo képén ámuldoznak az interneten

2016. június 29., 07:05 Módosítva: 2016-06-30 08:11
8337
19 hozzászólás

A magyar–portugál meccs után nemcsak az utcákon tört ki az euforikus tömegpszichózis, hanem a közösségi médiában is. A meccsről készült egy csomó mém is; ezeknek az egyik kedvenc figurája Cristiano Ronaldo volt. Akadtak köztük szándékosan vicces feldolgozások, és olyanok is, amiket mindenki komolyan vett.

19 hozzászólás Tovább

Orosz tudósok a teleportáláson dolgoznak

2016. június 24., 14:16 Módosítva: 2016-06-24 20:25
134
8 hozzászólás

20 év alatt használható teleportálási eljárást fejlesztenének orosz tudósok – írja az Európai Unión kívülről a brit Telegraph.

8 hozzászólás Tovább

Látta már a tengeri szörnyet a Google Mapsben?

2016. június 22., 07:09 Módosítva: 2016-10-11 15:51
45
7 hozzászólás

Elég sokan osztották meg Facebookon azt a videót, és a mellé tett posztot, amely szerint a Google Maps lebuktatta a földkerekség egyik legfélénkebb szörnyét, a krakent, más néven egy óriási polipot. Van egy rossz hírünk: az ott csak egy szikla.

A videó az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó Wowforreeel nevű Youtube-csatornáról indult világhódító útjára, és pár nap alatt milliók nézték-osztották meg a néhány képből, ijesztő zenéből és egymásra dobált marhaságokból álló képsorokat.

A valóság ezzel szemben az, hogy a felvételen nagyon erős képzelettel állatnak tűnő izé egy szikla, méghozzá egy olyan, amelynek neve is van, mert régóta pontosan feltérképezett, a déli szélesség 63° 2'56.73", nyugati hosszúság 60°57'32.38" koordinátákon található földrajzi helyről van szó Dél-Amerika déli csücske és az Antarktiszi-félsziget között.

A vitorla formájú szikla angolul a Sail rock nevet kapta valamikor a 19. században, az arra haladó hajósok valószínűleg rendszeresen egy másik hajó vitorláinak hitték a tenger fölé harminc méter magasságig kilógó követ. Eltelt kétszáz év, és továbbra sem annak látjuk szegény sziklát, ami: most épp szörnynek, ami nem csoda, ha műholdképek alapján próbáljuk beazonosítani ahelyett, hogy elhajóznánk mellette, mint régen.

7 hozzászólás

Hamisítvány a Jézus feleségéről szóló ősi szöveg

2016. június 21., 12:04 Módosítva: 2016-06-21 18:53
371
71 hozzászólás
Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy Jézusnak felesége volt, és erre egy ősi szövegben bizonyíték is van?

Nyilván azt, hogy ez a sztori az IMDb szerint épp 6,6-os értékelést ér. És ha hozzátesszük azt is, hogy nem Tom Hanks egyik monológjára utalunk a A Da Vinci-kódból, hanem egy Karen King nevű, igazi Harvard-professzorra? Hát persze, hogy rávágná, hogy ez óriási szenzáció.

71 hozzászólás Tovább

Kamugyanús a golfpálya óriás aligátora

2016. május 31., 13:28 Módosítva: 2016-07-11 19:23
97
16 hozzászólás

Hatalmas aligátort videóztak le az amerikai palmettói Buffalo Creek golfpályán. Az állat a képek alapján nagyjából 15 láb hosszú, azaz 4,6 méteres, de nemcsak hosszú, hanem hatalmas is. A Guardian szerint a valaha elfogott legnagyobb aligátor  15,9 láb, majdnem 5 méter hosszú volt, ők egyelőre nem kételkednek a sztoriban.

16 hozzászólás Tovább

Hamisak a HIV-fertőzött vérnarancsról szóló hírek

2016. május 5., 19:04 Módosítva: 2016-05-06 12:23
163
11 hozzászólás

Ismét felbukkant a „HIV-fertőzött vérrel szennyezett narancs” álhíre az interneten - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hivatal szerint az információnak nincs valóságalapja, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek biztonságosan fogyaszthatók.

Tavaly év elején jelentek meg először a fertőzött vérrel befecskendezett narancsokról szóló hoaxok. Az első külföldi verziókban még csupán egyiptomi piacokon találtak „c” vírussal fertőzött vért a narancsban. A fordítások során a származási ország kiegészült Algériával majd Líbiával, a megjelölt betegségeknél pedig felbukkant a hepatitis C, később pedig a HIV-fertőzés.

Nemcsak gyümölcsökkel, de más élelmiszerekkel (például üdítők, gyümölcskonzervek) kapcsolatban is jelentek meg hasonló álhírek. A legújabb, narancsos változatban a hírhez képet is mellékeltek. Ezen egy olyan vérnarancs fajta látható, aminek húsa nem teljesen, hanem csak foltokban pirosodik.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján az ilyen szennyezett narancs nem lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul. A narancsra jellemző savas közeg is kifejezetten kedvezőtlen a vírus számára. Emellett a külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Noha a hoaxnak nincs valóságalapja és hivatalos cáfolata is több felületen megjelent már, ennek ellenére időről-időre megjelenik az online médiában, blogokon, fórumokon.

hivnarancs
11 hozzászólás Tovább

Két napig egy tinédzser volt az ausztrál miniszterelnök

2016. április 14., 10:49 Módosítva: 2016-04-14 15:43
13
6 hozzászólás

A Wikipédia vicces dolog, mert egyrészt manapság már pótolhatatlan információforrás a mindennapokban, és fáradhatatlan szerkesztők ezrei dolgoznak azon, hogy egyre megbízhatóbb legyen. Másrészt viszont éppen azért, mert bárki szerkesztheti, még mindig be-becsúszik néha olyasmi, ami nyilvánvaló kamu, mégis egész sokáig észrevétlen marad. Ezúttal két napig tartott, amíg a szerkesztők kiszúrták, hogy egy Orley Fenelon nevű, 12 éves ausztrál tinédzser az országa 30. miniszterelnökévé hekkelte magát.

6 hozzászólás Tovább

Nem, Merkel nem lőtt közös szelfit egy terroristával

2016. március 28., 18:10 Módosítva: 2016-03-29 09:02
732
24 hozzászólás

Mivel hamarosan a magyar internethasználók Facebook-falán is megjelenik a hír, még talán időben szólunk, hogy

nem, az a menekült, akivel Angela Merkel német kancellár közös szelfit lőtt, nem Najim Laachraoui,

vagyis az a terrorista, aki a párizsi és a brüsszeli események egyik kitervelőjeként és végrehajtójaként vált ismertté.

24 hozzászólás Tovább

Ne dőljön be ennek a kamuoldalnak se!

2016. március 20., 21:18 Módosítva: 2016-04-18 11:27
236
16 hozzászólás
2.png

A Facebookon minden van, amit csak el tudunk képzelni, meg az is, amit nem. Például az is előfordulhat, hogy valaki a Szerencsejáték RT. nevében, logójával, színvilágával egyetemben létrehoz egy oldalt, amin kamu nyereménytárgyakat ígér, majd persze nem kapjuk meg sem a Samsung tabletet, sem a csak úgy ott heverő Iphone-oka sem, szóval

ne tessék megosztani, nem kell lájkolni, ne terjesszük már a sötétséget még jobban.

Arról nem is beszélve, hogy jellemző, mennyire nem olvasnak az emberek semmit: egy ilyen stílusban írott posztnak ki képes bármit is elhinni? (A válasz: kb. 15 000 feliratkozó.)

Na akkor. Ki sorsolásra bocsátották ezt a Samsung Galaxy Tab 4 light gyönyörű és óriási tabletot:) mi segítünk gazdára találnia !! a nyerte akit üzenetben értesítünk majd át veheti nyereményét a Budapesti Samsung központban. Sok sikert! MEGOSZTÁS LIKE AZ OLDALT! 

16 hozzászólás

Már Kolumbusz is írt a Bermuda-háromszögről

2016. március 17., 17:27 Módosítva: 2016-03-18 06:54
326
0 hozzászólás
Évszázadok óta az egyik legtitokzatosabb táj a Földön, ráadásul pár napja úgy tűnt, kiderült, mi a megoldás. Sajnos nem, a Bermuda-háromszög rejtélye továbbra is ködös, bár könnyen lehet, hogy azért, mert az emberek azt szeretnék, hogy ködös is maradjon.

Nagyot robbant az a semmiből előbukkanó hír pár napja, hogy norvég kutatók megfejthették a Bermuda-háromszög titkát. A nálunk is megjelent cikk szerint a norvégok a Barents-tengeren talált hatalmas krátereket hozták összefüggésbe az Atlanti-óceán rejtélyesnek mondott területével, csak az a baj, hogy

  • a norvég kutatók még véletlenül sem akarták megfejteni a Bermuda-háromszög titkát, illetve
  • a Bermuda-háromszögnek nem is nagyon van titka.

Lássuk is sorjában.

Szólj hozzá! Tovább

Nem lehet kiirtani az internetről az Index chemtrail-viccét

2016. március 3., 14:04 Módosítva: 2016-03-03 23:30
1093
59 hozzászólás

2014. augusztus 5-én az Index konteo-napot tartott: egy napra zsidó gyíkemberek, a Bilderberg-csoporttal szövetkező ufók, és háttérhatalmi HAARP-sugárzás vette át az uralmat az oldalon. A legnagyobb karriert az aznapi cikkek közül egy álinterjú futotta be, amit egy chemtrail-szóró pilótával készítettünk, aki töredelmesen bevallja, milyen globális népirtásban vesz részt.

A chemtrail, vagyis a repülőgépekről szórt, kondenzcsíknak álcázott méreg természetesen egy bődületes ostobaság. Az interjú, meg az egész napos konteós környezet is elég erősen jelezte, hogy nem kell komolyan venni, mégsem esett le mindenkinek, hogy viccről van szó. Ami persze valahol törvényszerű, mérsékelten tudományos módszerekkel mi is bebizonyítottuk már, hogy létezik egy elég népes "nem olvas, csak ír" mottójú kommentelő tábor a közösségi médiában.

A cikk 47 ezer facebookos megosztást kapott, és elég komoly hullámokat kavart a konteóhívők, és a konteóhívőket körberöhögők körében egyaránt. Főleg miután a nemzet első számú körközepénállási és ufóügyi szaktekintélye, Pataky Attila egy tévés interjúban szemrebbenés nélkül bekamuzta, hogy minden igaz, sőt, ő személyesen is ismeri a valóságban egyébként nem létező, kitálaló pilótát.

És akkor tekerjünk előre az időben másfél évet.

59 hozzászólás Tovább

Nem, Nemes Jeles nem tette ki előre Facebookra, hogy nyert

2016. február 29., 05:43 Módosítva: 2016-02-29 15:44
260
30 hozzászólás

Jó pár perccel azelőtt, hogy bejelentették volna a Saul fia Oscar-győzelmét, Nemes Jeles László Facebook-oldalán megjelent a lenti poszt, aztán gyorsan el is tűnt.

oszihoax

Rögtön át is vették többen (a mainstream médiából is), a netezők pedig elkezdtek zúgolódni és értetlenkedni, hogy mekkora gáz ez az Oscar, előre kiszivárog minden, ezértmaradtunkfent, ezérttartittezazország, errebezzegvanpénz. Ők mind egy csúnya (vagy akaratlan) hoax áldozatai lettek.

A Nemes Jeles László néven jelölt Facebook-oldal ugyanis nem Nemes Jeles Lászlóé, hanem egy rajongói oldal.

A rendező nem ilyen néven van Facebookon. A rajongói oldal szerkesztője valószínűleg egy bekészített posztra élesített rá véletlenül, amit akkor akart csak ellőni, ha a film tényleg megnyeri az Oscart.

30 hozzászólás

Kamuvideó a szuper Hezbollah-mesterlövész

2016. február 19., 11:22 Módosítva: 2016-02-19 16:20
25
4 hozzászólás

Iráni állami tévében és Szaúd-Arábiában is elkezdték sztárolni a szuper Hezbollah-mesterlövészt, aki két perc alatt elintéz hat hülyén kapkodó harcost az Iszlám Államtól. Az egyik iráni hírügynökség, a Mizan News még kicsit ki is színezte sztorit azzal, hogy iráni gyártású, baromi nagy Arash puskával intézte el a szuperlövész az ellent, írta a France24.

vid
4 hozzászólás Tovább

Gyorsan kattintson, Zuckerberg szétosztja a vagyonát!

2016. február 16., 22:41 Módosítva: 2016-02-18 07:21
4192
33 hozzászólás

Két nap alatt húszezren osztották meg azt a posztot Facebookon, amiben egy boldog felhasználó legyezi magát Zuckerberg vagyonának egy részével.

Én kiraktam és másnap jött a postás, hogy valami Mark Zuckerberg küldött nekem valamit. És mint kiderült Hetven ezer dollárt küldött.

Ha maga a pénzosztás nem is lenne gyanús, az azért legalábbis furcsa lehet, hogy a magyar postás már másnap csengetett 70 000 dollárral. Ez a nyilvánvalóan elképzelhetetlen dolog biztos sokakat elijesztett, de nem mindenkit, ezért nem árt sietni, hiszen 

percenként heten tudatják ismerőseikkel, igényt tartanak a pénzre.
Screen Shot 2016-02-16 at 21.38.22.png

Siessen ön is, és azonnal kattintson, ha szembe találkozik vele, a poszt jobb sarkában tudja jelenteni, illetve letiltani az ilyen átverős tartalmakat.

És egyébként is, azt hallották, hogy Bill Gates minden egyes facebookos letiltásért 5 centet utal beteg kisgyerekeknek? (nem)

33 hozzászólás

Bill Gates + génmanipuláció = mind meghalunk!

2016. február 3., 15:09 Módosítva: 2016-02-04 09:20
136
28 hozzászólás

Régi közhely, hogy egy-egy járvány esetében magánál a vírusnál csak a háttérben gonosz hatalmakat sejtő összeesküvés-elméletek terjednek gyorsabban. Szinte természetes, hogy ez most sincs másképp, amikor épp a zikavírus okoz egyre nagyobb pánikot a világban.

28 hozzászólás Tovább

Ordas kamu volt a Burger Kingtől lelépő Robin Hood története

2016. január 28., 17:18 Módosítva: 2016-01-29 11:57
3
9 hozzászólás

Viharként söpört végig az interneten egy Burger King-dolgozó poénja. John Correa történetét többek között mi is megénekeltük, ám kiderült, hogy csak a sajtót és az internet népét akarta szívatni, amikor a főnöke elküldte egy pár zacskó nuggetsért, amikor kifogytak. A zacskókat lefotózta, úgy kiírta, hogy a zacskókat lenyúlta és kilépett a cégtől - írja az  urbanlegends.hu .

chickenbeltCorrea számítása bejött, tízezrek osztották meg tweetjét és világszerte hősként ünnepelték a fiút. Mint kiderült, egyelőre még mindig a Burger Kingnél dolgozik, bár foglalkoztatja a váltás gondolata.

9 hozzászólás

Hülyeség, hogy nem lehet külföldre utazni az új személyivel

2016. január 26., 15:51 Módosítva: 2016-01-27 11:39
2270
31 hozzászólás
Már majdnem négyezren megosztották a Facebookon azt az álhírt, hogy az új, elektroniks személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Ez nemhogy nem igaz, de még egyszerűbb is vele a külföldre utazni. A félreértésben még a migránsoknak is szerepe van.

Arra tökéletes, hogy az államapparátus minél könnyebben nyomon követhesse az állampolgárt, mint személyiségi jogot. Viszont az előző kártyával szemben van egy nagy bukta a dologban - ezzel nem utazhatunk külföldre. Az új személyi igazolvány hátlapján olvasható: »Külföldre utazásra nem jogosít«

- terjeszti a Hírhatár portál lendületes, kormányt és bürökráciát ekéző cikkében, hogy az idén januárban bevezetett elektronikus, biometrikus adatok is tartalmazó személyi igazolvánnyal nem lehet külföldre utazni. A cikkhez még képi illusztrációt is csatoltak, ahol olvasható az idézett felirat. Ez korábban tényleg nem szerepelt a személyi igazolványokon, de most sem mindegyikre kerül. 

31 hozzászólás Tovább

Nem gyászol, párosodni akar a kenguru

2016. január 14., 14:24 Módosítva: 2016-01-15 09:18
352
7 hozzászólás

Éjjel bejárta a netet néhány szívszorongató fotó az USA-ban, amelyen egy nőstény kenguru haldoklik. A fotós, Evan Switzer azt írta a képekről, hogy egy hím kenguru ölében ringatta a nőstény fejét az élete utolsó pillanataiban. „Nagyon különleges dolog volt, gyászolta párját” – kommentálta a képet a fotós.

A szakértőnek viszont van egy rossz hírük: a képen egyáltalán nem az történik, amire a fotós gondolt, a szituáció nem ennyire romantikus (bár, kinek mi, ugye). A gyászoló kenguru valójában éppen párosodni próbál a halott nősténnyel, sőt, elég valószínű, hogy ő okozta azokat a sérüléseket is, amikbe az állat belehalt – ezek az állatok ilyenkor gyakran agresszívek. Legalábbis így a Guardiannek nyilatkozó ausztrál Derek Spielman állatorvos patológus így gondolja, ő meg csak tudja.

7 hozzászólás Tovább