Kamu a reptéri szellentést leleplező hőkamerás videó

2020.02.24. 12:44 Módosítva: 2020.02.24. 15:01

A Global Times nevű angol nyelvű kínai állami médiatermék munkatársai jó ötletnek tartották, hogy a közel 80 ezer fertőzöttnél és 2620 halálos áldozatnál járó koronavírus-járvány kellős közepén közzétesznek egy videót arról, hogy ha valakinek szellentenie kell, érdemes még az eddigieknél is nagyobb erőfeszítést tenni a visszatartására, mert a vírus kiszűrésére a reptereken és vasútállomásokon telepített hőkamerák bizony lebuktatják, aki felelőtlenül gázokat ereget.

A videó azonban totális kamu, se nem Kínában, se nem a koronavírus-járvány idején készült, és még csak nem is eredeti, a hőkamerák képeinek jellegzetes színeiben játszó fingfelhőket utólag adták hozzá – írja a Gizmodo.

Az eredeti kamuvideót több mint négy éve, 2016. január 5-én tette közzé a Youtube-on a Banana Factory csapata, ahonnan aztán internet szerte elterjedt. A Global Times figyelmét valószínűleg egy friss TikTok-videóban keltette fel, ahol egy felhasználó úgy osztotta meg, hogy levágta róla a Banana Factory logóját, és a végére odabiggyesztett néhány valóban Kínában készült hőkamerás felvételt.

Ez itt az eredeti videó:

A Banana Factory a leírásban végül világossá tette, hogy manipulált videóról van szó, bár addigra már szép nézettséget produkáltak vele. (A cikk írásakor közel 9,5 millióan látták.)

A MythBusters, azaz a magyarul Állítólag... címen ismert ismert városilegenda-romboló műsor csapata a videón felbuzdulva még akkoriban, 2016 februárjában tesztelte is, hogy látható-e a hőkamera képén a szellentés, és tudományos alapossággal megállapították, hogy nem:

Kína mostanra jelentős erőket mozgósít a koronavírus ellen, eleinte azonban hetekig titkolták a járványt, és igyekeztek klasszikus autoriter eszközökkel eltusolni az ügyet, ami még az erősen kontrollált kínai online közvélemény ingerküszöbét is átütötte. Az állam iránti bizalom újraépítésén minden bizonnyal nem segít, ha az állami média több éves kamu fingós videókat rángat elő a koronavírus-járvány kellős közepén. Márpedig a közintézményekbe vetett bizalom nem árt, ha egy ország vezetése pánikhangulat gerjesztése nélkül szeretné kezelni a válságot.  • Hírek
  • Csok