Újabb kamulevél terjed: nem, nem hosszabbították meg augusztusig a tanévet

2020.04.02. 13:40 Módosítva: 2020.04.02. 14:20

A ki tudja hányadik kamu és félrevezető lánclevél terjed a neten a koronavírus idején. Direkt nem idézzük, hadd ne örüljön az, aki ezzel szórakozik. Ez a levél most éppen azt állítja, hogy a kormány augusztus 10-ig meghosszabbította a tanévet. 

Nem, nem igaz. a kormány nem hosszabbította meg a tanévet augusztus 10-ig. 

Ha jobban elolvassa valaki a levelet, rögtön az elején gyanút foghat. A fogalmazás eleve béna, és bár a szöveg egy jogszabályi hivatkozással akarja hitelesebbé tenni az átverést, az említett kormányrendeletnek semmi köze a tanévhez. 

Az üzenet „a kerettantervekről szóló 168/2004-es (IV. 1.) kormányrendeletre” hivatkozik, csakhogy ilyen kormányrendelet ilyen dátummal nem létezik. 

VALÓDI 168/2004-ES KORMÁNYRENDELET DÁTUMA V. 25., ÉS MARHÁRA NEM A KERETTANTERVEKRŐL SZÓL, HANEM A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉSI RENDSZERRŐL, VALAMINT A KÖZPONTI BESZERZŐ SZERVEZET FELADAT- ÉS HATÁSKÖRÉRŐL.

Egyetlen fél információmorzsa stimmel csak a szövegben. Valóban volt olyan egyetem, amely meghosszabbította a tanévet, de az sem augusztus 10-ig, hanem augusztus 31-ig, hogy a hallgatók le tudjanak addig vizsgázni, és a gyakorlataikat is elvégezhessék.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadott egy közleményt is az ügyben. Eszerint 

minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította volna a tanévet. A rémhír terjesztőivel szemben a nyomozás megindítását kezdeményeztük.

Mint írják, nem módosul a tavaszi szünet időpontja sem, így a diákoknak és a tanároknak is lesz lehetőségük arra, hogy kicsit pihenjenek.

Az érettségik ügyében Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön az MTI-nek azt mondta: több forgatókönyv is készül, ezek között döntést hozni és a megfelelő ütemezést kiválasztani elsősorban a járványügyi helyzet alapján lehetséges. Mivel még több mint egy hónap van hátra az érettségi hagyományos kezdési időpontjáig, a járványügyi kérdésekben azonban nem látnak előre egy hónapot, az érintettek türelmét kérik – mondta a köznevelési államtitkár.

A kormány a kellő időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket. Ez az idő még nem jött el, de azt ígérjük, hogy még a húsvét előtt a terveket ismertetni fogjuk.  • Bérelnék
  • Bankszámla