Attól, hogy ecetes-sós meleg vízzel gargalizál, nem fog megszűnni a vírus

2020.03.18. 14:19 Módosítva: 2020.03.18. 20:02

Egészen hajmeresztő képet tett közzé Facebook-oldalán az orvosokat, gyógyszerészeket és más egészségügyi szakértőket tömörítő 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány, amelyen - elvileg - Dr. Bittner Nóra, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója adja áldását egy, a magyar interneten keringő javaslatra a koronavírussal kapcsolatban.

A posztban Bittner az alapítvány szakértő kollégájaként mondta el a véleményét egy magyarul is terjedő, eredetileg angol nyelvű képről, amely szerint a koronavírus négy napig a torokban marad, mielőtt a tüdőbe jutna. Ezt követően kezdődik a köhögés és a torokfájás, a vírust pedig úgy lehet "megszüntetni", ha az ember sok vizet iszik és ecetes-sós meleg vízzel gargalizál.

Ezek veszélyes tévhitek.

Bittner a képhez mellékelt szövegben azt írta, hogy a leírt javaslat helytálló, mert:

 • a vírus hőérzékeny, tehát a meleg gargalizálás segít a küzdelemben,
 • a garat körüli nyirokcsomólánc védekezésként szerepel és a fertőzéskapu erősítését célozza meg,
 • a légúti tünetek pedig valóban később jelentkeznek.

Mivel az egész elég furcsának tűnt,  megkerestük az alapítvány ügyvezetőjét, Kertész Évát, aki elmondta, a posztot már eltávolították az oldalról – ami tényleg így van –, de nem azért, mert fake news lenne, az alapítvány ugyanis mindig szakértőktől szerzi be az információt, és az szerinte ezúttal is hiteles volt. Mint mondta, azért döntöttek mégis a bejegyzés törlése mellett, mert a mostani helyzetben rizikós olyan tartalmakat megosztani, amik esetleg elhitetik az emberekkel, hogy létezik egy ennyire egyszerű megoldás. Megvan a veszélye annak, hogy a tüneteket nem produkáló emberek napi két gargalizálással elintézik az egészet, pedig ez nem jelent megoldást – tette hozzá.

Bittner javaslatai önmagukban egyébként nem tűnnek veszélyesnek: a meleggel való gargalizálást hosszú ideje alkalmazzák már a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére, a másik két állítás pedig nem több puszta tényközlésnél – bár azt így is érdemes kiemelni, hogy a vírus nem csak a szájüregen keresztül képes fertőzni. A képen, amit a doktornő szavaival illusztráltak, ugyanakkor több olyan dolog is volt, amire jelen pillanatban semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre.

A poszttal kapcsolatban Dr. Bittner Nórát is sikerült elérnünk, válaszát változtatás nélkül közöljük:

2 nappal ezelőtt valóban összeállítottam egy szakmai anyagot a 21 nő számára, ami a koronavírus eredetét, tünettanát, a betegség lefolyását, megelőzési módjait tartalmazza. Ebben nem szerepelt ez a megelőzési mód, és okkal. A gargalizálás nem tartozik a jelen vírus megelőzési módjai közé. (azóta sem). 

Ilyen jellegű nyilatkozatot nem tettem, a képanyagot szerkesztő kolléganővel tisztázni fogom ezt a félreértést, hiszen sem a magam, sem a pontos tájékoztatásért felelős 21 nő nevében (valamennyien felelős egészségügyi vezetők vagyunk) sem szeretnénk álhíreket terjeszteni ebben a hírre különösen éhes és érzékeny időszakban.

A Snopes korábbi gyűjtése szerint semmi nem támasztja alá azt, hogy a vírus négy napig maradna a torokban, ahogy azt sem, hogy ebben az idősávban meg lehetne akadályozni a tüdőbe kerülését. A WHO a honlapján említést tesz a torokhoz kapcsolódó orrjáratok sóoldattal történő rendszeres kiöblítéséről, a szervezet szerint azonban semmi nem bizonyítja, hogy ez megvédené az embert a koronavírustól – vagy úgy általában véve a légúti fertőzésektől.

A koronavírussal kapcsolatban számtalan megkérdőjelezhető információ kering az interneten, amikkel mi is folyamatosan foglalkozunk. A tévhitek veszélyességét megsokszorozza, ha azok olyan forrásból származnak, amelyek egyébként megbízhatóak - például orvosok vagy gyógyszerészek. Ezért volt különösen káros néhány hete az a kamu lánclevél is, amit a gyógyszerész kamara budapesti elnöke terjesztett.

Számtalan bizonyított mód van arra, hogy csökkentse a fertőzés kockázatát: 

 • alaposan és gyakran mosson kezet;
 • amikor erre nincs lehetősége, használjon legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt;
 • ha köhög vagy tüsszent, használjon papír zsebkendőt, és azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet;
 • ha nincs zsebkendője, ne a kezébe, hanem a könyökhajlatába tüsszentsen;
 • üdvözléskor egy időre szokjon le a kézfogásról;
 • a kezével ne nyúljon a szájába, a szemébe, az orrába vagy az arcához;
 • kerülje a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket, és az olyan helyeket, ahol sok ember van egymáshoz közel;
 • szellőztessen gyakran; és
 • kerülje az érintkezést a lázas betegekkel.

Ha mégis az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja, és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, ne menjen el orvosi rendelőbe, hanem hívja a háziorvosát, az ügyeletes orvost, a mentőszolgálatot vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámait: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456. A járvánnyal kapcsolatos további fontos tudnivalókat erre találja.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Vennék
 • Hírek