Nem a koranavírusos halálozás eltitkolásáról szól Kásler Miklós levele

2020.03.23. 20:25 Módosítva: 2020.03.23. 21:29

Az interneten igencsak megtévesztő értelmezések kíséretében terjed egy Kásler Miklós aláírásával olvasható levél a koronavírus következtében elhunyt betegek halottvizsgálati bizonyítványának kiállításáról. A Facebookon terjedő levelet általában olyan kommentek kísérik, hogy a kormány így akarja kozmetikázni a haláloki statisztikákat és eltitkolni a koronavírus halálozási adatait. "Szó sincs erről, az itt olvashatókat objektíve jó és hasznos intézkedésnek tartom" - mondta az Indexnek Wéber András demográfus, a haláloki statisztikák szakértője. 

kslr

A levél hiteles, eredetileg a Magyar Patológusok Társaságának honlapján jelent meg.  A Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter által aláírt levél a következő utasítást tartalmazza az ismerten COVID-19 fertőzésben szenvedő elhunytaknál a halál okának megállapításához: 

  • Ha az elhunyt kórtörténetében olyan kritikus betegség, krónikus betegség vagy állapot szerepel, amely önmagában is halálhoz vezethetett volna, akkor a halottvizsgálati bizonyítvány 25. I. pontjában az ismert krónikus betegségeket és azok akut szövődményeit kell feltüntetni. A koronavírus fertőzés tényét a 25. II. rubrikában kell feltüntetni, amely a "Kísérő betegségek vagy állapotok, amelyek az alapbetegségtől függetlenek, de hozzájárulhatnak a halálhoz" címet viselik. 
  • Ha az elhunyt kórtörténetében nincsen olyan betegség vagy állapot, amellyel az elhalálozás magyarázható volna, úgy a koronaívurs fertőzés tényét alapbetegségként kell feltüntetni.

"Ez nagyon helyes megközelítés, objektíve egy jó intézkedésnek tartom" - mondta az Indexnek Wéber András demográfus, a haláloki statisztikák szakértője. A szakember szerint teljesen normális eljárás, hogy ilyen esetben elsődleges haláloknak a korábban meglévő alapbetegséget tüntetik fel, és a COVID-19-et csak kísérő betegségként szerepeltetik. "Ez abszolút segít a helyzet tisztázásában, és nem alkalmas statisztikák meghamisítására" -  mondta Wéber András. 

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy hasonló a helyzet az influenzánál is. Minden évben sok olyan ember hal meg influenza következtében, akinek súlyos alapbetegsége van. Ezeket a betegeket az influenza vírus viszi át azon a vékony mezsgyén, amin élet és halál között lebegnek. Az ő esetükben is elsődleges halálokként a szívbetegség vagy más súlyos betegség szerepel, és jobb esetben kísérő betegségként tüntetik fel az influenzát. Az influenza esetén ugyanakkor ritka, hogy egy teljesen egészséges ember kizárólag a vírus által okozott betegségben halna meg.   

Kásler Miklós levele arra nem tér ki, hogy a tüdőgyulladás következtében a hazai kórházakban elhunyt embereknél végeznek-e tesztet, hiszen így derülhet csak ki, hogy ezeknél a haláleseteknél szerepet játszott-e a koronavírus. Müller Cecília országos tisztifőorvos nemrég kiadott rendelkezése viszont intézkedik erről:  

  • A járványos időszakra tekintettel a boncolásokat fel kell függeszteni, kivételt képeznek ez alól a törvényszéki boncolások.
  • Azon elhunytak esetében, akiknél felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja a halál beálltának megállapítása után 30 percen belül felső légúti orr- és torokmintákat kell venni. A mintákat beküldhetik laboratóriumi vizsgálatra. A beküldő lapon jelezni kell, hogy a minta elhunytból származik. Amennyiben az elhunytból származó minta pozitív, úgy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendben foglaltak szerinti intézkedéseket megteszi az illetékes népegészségügyi hatóság, például azonosítja, hogy ki került szoros kotaktusba az elhunyttal.

A kormányfő ma délelőtt részletes tájékoztatást adott az addigi 167 igazolt fertőzött állapotáról.  A 167-ből 108 ember vírushordozó, aki nem mutat tüneteket, nem beteg. 27-en tüneteket is mutatnak, betegek, de nagy valószínűséggel meggyógyulnak. 9 ember nagyon beteg, kórházi intenzív ellátásra szorul. A hét halott közül öten szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük vastagbéldaganattal küzdött. A halottak átlagéletkora Magyarszágon 69 év. 

Azóta egy 80 éves krónikus betegségben szenvedő férfi az újabb áldozata a koronavírusnak, a halottak száma így összesen jelenleg 8. A vírusból 5 ember gyógyult fel hétfőn, ezzel 21-re nőtt a gyógyultak száma

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Csok