Nem igaz, hogy krími-kongói vérzéses lázat mutattak ki magyarországi kullancsokban

2020.03.04. 10:24 Módosítva: 2020.03.04. 10:24

A Pécsi Tudományegyetem virológusai és az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének közleményében cáfolja a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 csatornán elhangzó állításait. Kapiller Zoltán István annak kapcsán nyilatkozott a csatornának, hogy az enyhe tél kedvez a kullancsok elszaporodásának, és azt állította, hogy a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát azonosították be egy kullancsban a Margitszigeten, amit a megcsípettek cseppfertőzésen keresztül továbbadhatnak. 

Ez az állítás nem igaz

A kutatók a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki. Valójában a vírust terjeszteni képes kullancsfaj nimfa példányát találták meg 2009-ben egy Margitszigeten élő sünön. 

A PTE virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A közleményben hangsúlyozták, hogy szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának jelenlétéről, emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek