1965: A nagy vonatrablás egyik elkövetője megszökik a börtönből

2008.07.08. 10:08

Ronald Biggs volt az egyik tagja annak a bandának, amelyik 1963-ban elkövette a nagy vonatrablás néven ismertté vált bűncselekményt, ma azonban a 35 éves férfinek sikerült megszöknie a börtönből. A Nagy-Britanniában elkövetett valaha legnagyobb rablásban 12 férfi összesen 2,6 millió fontot zsákmányolt (ez mai árfolyamon majdnem 763 millió forint) készpénzben egy Glasgow-ból London felé tartó vonatról.

Az 1963-ban kirabolt vonat

Ronald Biggs, hat társához hasonlóan, az 1964 áprilisában kiszabott ítéletben 30 év börtönbüntetést kapott, amit a Wandsworth büntetés-végrehajtási intézetben kezdett letölteni. A 35 éves rablóval együtt 3 másik elítéltnek is sikerült a délután 3-kor végrehajtott szökés.

A foglyok délutáni testmozgásának idején kintről valaki átdobott egy létrát a falon, a négy elítélt ennek segítségével jutott át a kerítésen, majd beültek egy rájuk várakozó furgonba. Összesen 3 autó menekítette el őket a helyszínről. A szökés hírére lezárták London kikötőit és reptereit, minden rendőrautó a szökevényeket kereste.

A nagy vonatrablás elkövetői közül Ronald Biggs a második, aki megszökött a börtönből, előtte - 1964 augusztusában - Charles Wilson szökött meg a birminghami Winson Green börtönből. Wilson Kanadáig jutott, ahol 1968-ban újra elfogták. 1990-ben egy bérgyilkos lőtte le Spanyolországban.

1994-ben saját körözési plakátjával

Richard Lewis főfelügyelő, a szökés kinyomozásával megbízott detektív azt mondta, a menekülés remekül elő volt készítve, a tervezéshez pedig nagy összjátékra volt szükség a börtönön belül. Hozzátette, hogy ez nem jelenti a börtön alkalmazottainak a közreműködését.

Egy belügyminisztériumi szóvivő a szökés részleteiről is tájékoztatott: „Délután 3 óra 5 perckor a négy szolgálatban lévő őr közül az egyik meglátott az udvarról egy fejet, amint az feltűnik a kőkerítés fölött. Az őr azonnal megnyomta a vészcsengőt, közben a kerítés túloldaláról létrát és kötelet dobtak be az udvarra. Az őrök ezután kimentek, és megláttak egy kisteherautót parkolni a kerítés tövében egy emelvénnyel a tetején, amire egy létrát rögzítettek.”

A rendőrség arról számolt be, hogy találtak egy zöld Ford Zephyrt, amit a szökéshez használtak. Az elhagyott autót az esti órákban, Wandsworth pályaudvaránál találták meg, a járműben volt egy töltött vadászpuska és több overall.

A börtön épületében közben műveleti központot hoztak létre, és a rendőrség elkezdte kikérdezni a környéken élő embereket. Mindenkit arra figyelmeztettek, hogy a szökött raboknál fegyver lehet, ezért veszélyesek.

Ronald Biggs 1974-ben

Ronald Biggs a szökés után azonnal elmenekült az országból, majd plasztikai műtétet hajtottak végre rajta, hogy külsejét megváltoztassa. Először Spanyolországban bujkált, majd Ausztráliában, végül Brazíliában próbálta megvetni a lábát. A brit hatóságok többször megpróbálták elérni kiadatását, de ez rendre sikertelennek bizonyult, miután a vonatrablás kultikus szimbólummá vált.

Biggs majdnem 40 évig szabadlábon volt, végül önként visszatért Brazíliából Nagy-Britanniába, és feladta magát. A 71 éves férfi addigra teljesen elszegényedett, ezért ingyenes orvosi ellátásban akart részesülni, miután több agyvérzésen esett át. A férfit 2001-es érkezése után azonnal egy titkos börtönbe vitték, ahol büntetésének maradék 28 évét is elkezdte letölteni.