1981: merénylet II. János Pál ellen

2009.05.13. 10:53 Módosítva: 2009.05.13. 10:53

A Moszkvában aláírt szovjet-kongói barátsági szerződésről szóló hír mellett vezető anyagban számolt be a Népszabadság a pápa elleni merényletről.

A római tudósító részletesen ismertette a merénylet körülményeit, hogy megsérült egy amerikai és egy jamaikai nő is, beszámol arról is, hogy elfogták Ali Agcát, aki azonos lehet a Milliet című újság főszerkesztőjének gyilkosával. A török hatóságok el is fogták, de megszökött a börtönből, és levélben már ekkor közölte: a pápát is megöli. Idézik az AFP-t, miszerint a terrorista szélsőjobboldali szervezetek ismert tagja.

A pápa a műtét után
A pápa a műtét után

Másnap már nem volt a címlapon a merénylet, fontosabb hír volt, hogy az Interkozmosz program keretében szovjet-román páros jutott az űrbe. A második oldalon már vezető hír volt (Orvosi jelentés II. János Pál állapotáról címmel), hogy mik a fejlemények. Az alcím pedig besorolja a merénylőt is: Világszerte mély megdöbbenés – Fasiszta szervezet tagja a török merénylő.

Idézik Losonci Pál, az Elnöki Tanács elnökének táviratát, amelyben mielőbbi felépülést kíván a pápának és Leonyid Brezsnyevét – aki ellen 13 évvel korábban szintén követtek el merényletet –, a Szovjet Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnökét is, aki a következő szöveget küldte: „Mélységesen megrendített az Ön ellen elkövetett merénylet. Mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánok.”

1983-ban a pápa meglátogatta börtönében Agca-t, és négyszemközt elbeszélgetett vele, majd megbocsátott neki.

Mehmet Agca 2006-ban, a pápával közös fotójával igyekszik újabb tárgyalására
Mehmet Agca 2006-ban, a pápával közös fotójával igyekszik újabb tárgyalására

A merénylet hátterét nem sikerült megnyugtatóan feltárni az Agca elleni perben. Egyes vélemények szerint iszlamista csoportok állnak a háttérben, mások a bolgár, a lengyel vagy a szovjet titkosszolgálatot gyanítják. Az egyik legmeredekebb teória szerint maga Mihail Gorbacsov, még PB-tagként üzent: "Minden lehetséges eszközt fel kell használni annak a [lengyelországi] politikai átrendezõdésnek a megakadályozására, amit a lengyel pápa indított el, és ha szükséges, a félretájékoztatásnál és a hitelrontásnál nagyobb hatású eszközöket is fel kell használni".

Agca 19 évet töltött egy olasz börtönben a merényletért. 2000-ben átadták az olasz hatóságok Törökországnak, ahol újra börtönbe került a török főszerkesztő elleni 1979-es támadásért, és egy 70-es években elkövetett bankrablásért.

Agca egy évvel ezelőtt a lengyel elnökhöz fordult állampolgársági kérelme ügyében Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben rálőtt II. János Pál pápára. A merénylő azért szeretne az elhunyt pápa szülőföldjén állampolgárságot kapni, mert „spirituális testvérének” érzi Karol Wojtylát. A hatóságok a kérelmét elutasították, mivel egy törvény értelmében csak az kaphatja meg az állampolgárságot, aki legalább öt éve Lengyelországban él.