1974: palesztin terroristák izraeli diákokat mészárolnak

2009.05.14. 23:09 Módosítva: 2009.05.14. 23:09

Palesztin fegyveresek megtámadtak egy iskolát az észak-izraeli Maalot városában, 8 kilométerre a libanoni határtól, és túszul ejtették a diákokat. A 14-16 éves fiatalok fogva tartásával azt akarták elérni, hogy az izraeli kormány bocsásson szabadon palesztin bebörtönzötteket.

Az első híradások arról szóltak, hogy 100 diák volt az iskola épületében, mikor a támadók korán reggel behatoltak az iskola épületébe, írja a BBC. A fiatalok Kineret-tó környékére indultak kirándulni a Maalottól néhány kilométerre fekvő Cfát városából, és az iskolában töltötték éjszakát. Ekkor érte őket a támadás.

A kormány hangosbeszélőn próbált kommunikálni a túszejtőkkel, miután kiderült, a fegyveresek szabadon engedik a túszok felét, ha megkapják a megbeszélt kódszót damaszkuszi szervezetüktől.

Közben 15 ember, diákok és tanárok, ki tudtak szökni az épületből. Később a támadók elengedtek még egy fiatalt, egy listát kellett kivinne, amin azoknak a palesztin bebörtönzötteknek a neve szerepelt, akiknek a szabadon bocsátását követelték.

A knesszet délután 3-kor rendkívüli ülést tartott, ahol döntés született 26, Izraelben politikai okból bebörtönzött palesztin elengedéséről. Az egyezség mégsem jött létre, a diákok nem szabadultak ki, végül izraeli katonák törtek be az épületbe, hogy kimenekítsék a túszokat.

Golda Meir izraeli miniszterelnök azt mondta a Jeruzsálemben tartott ülés után, hogy a kormány tárgyalt a túszejtőkkel, de a rendelkezésre álló idő nem volt elég arra, hogy befejezzék a palesztin bebörtönzöttek szabadon engedéséhez szükséges előkészületeket. A politikus véres és gyilkos szervezetnek írta le az akció mögött álló szervezetet.

Ahogy a támadás elkezdődött, a terroristák kézigránátokat dobtak a fiatalokra, utána tűzharc tört ki a túszejtők és a katonák között. Az épület ablakain ömlött ki a füst, az izraeli katonák bútorokat és különböző tárgyakat dobtak ki az ablakon, azt gyanították, hogy valamelyikbe bomba lehet rejtve.

Az első hírek szerint 16 ember vesztette életét, később a halálos áldozatok száma 18-ra, más források szerint 21-re nőtt. Feltehetően életét vesztette egy izraeli katona, illetve három palesztin fegyveres is. 71 ember megsérült.

Simon Peresz információs miniszter (jelenleg Izrael elnöke) azt mondta, az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy katonai akcióval szabadítják ki a túszokat, mert információik voltak arról, hogy a terroristák este 6-kor fel akarják robbantani az épületet, így minden túsz odaveszett volna.

A támadást a Népi Demokratikus Front a Szabad Palesztináért nevű szervezet vállalta magára. A túszejtés időzítését Izrael megalakulásának 26. évfordulójával hozták összefüggésbe.

Izrael a mészárlás megtorlásaként palesztin menekülttáborokat és dél-libanoni falvakat bombázott, a támadásban 27 ember halt meg.